#0 Kurs tworzenia pluginów do Minecraft’a - instalacja niezbędnych programów i bibliotek

Pytania i problemy
RabbitTheDEV
RabbitTheDEV

Witajcie, również jak @luxDev aka programmer postanowiłem stworzyć kurs tworzenia pluginów.

Aby zacząć z pisaniem pluginów wymagane są podstawy języka Java. Dlaczego? Bo później przychodzi typowy Antek i pyta co to public, static lub final.

Podstawowy kurs języka Java: https://javastart.pl/static/darmowy-kurs-java/

Aby pisać pluginy potrzebne nam jest API (application programming interface) My będziemy pisać pluginy pod spigota pod wersję 1.8.8 (z takiej będziemy na początku korzystać, w poradniku będziemy korzystać również z najnowszej wersji, możecie też sobie samemu znaleźć), tutaj znajdziecie link: https://yivesmirror.com/grab/spigot/spigot-api-1.8.8-R0.1-SNAPSHOT-latest.jar

Potrzebne będzie nam również zintegrowane środowisko pracy, kompilator, IDE (jak zwał tak zwał). Skrót IDE pochodzi od angielskiego wyrazu (Integrated development environment). Na samym początku wystarczy nam Eclipse, ja mam większe wymagania dlatego korzystam z Intelki. Poradnik jak zainstalować Eclipse macie w kursie programowania Java, a link do pobrania znajduje się tutaj: https://www.eclipse.org/downloads/download.php?file=/oomph/epp/oxygen/R2/eclipse-inst-win64.exe

No co, to na dzisiaj tyle, w następnym poradniku prawidłowo utworzymy nasz projekt i pobawimy się w tworzenie komend. Jak będę miał czas to będzie jeszcze dziś, jeśli nie to jutro najpóźniej :) Czekajcie, pozdrawiam.

anon10657637
anon10657637

RabbitTheDEV:

My będziemy pisać pluginy pod spigota pod wersję 1.8.8, tutaj znajdziecie link

Koniec, podziękuje za dalszą lekturę.

RabbitTheDEV
RabbitTheDEV

Dlaczego, coś źle napisałem? Dałem link, spigot-api-1.8.8. Jeśli chodzi o najnowszą wersję, w poradniku będą "funkcje, rzeczy" z nowej rzeczy. 1.8.8 na początek.

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

Czekam na poradnik do najnowszej 1.12.x.

anon10657637
anon10657637

Popieram, a najlepiej to uogólnić - dać wędkę i nauczyć łowić, a nie rybę. Czyli:

• naucz Mavena
  • podeślij zbiór repozytoriów Bukkita
  • podeślij do nich dokumentacje

User sam sobie wybierze wersję.

Toranktto
Toranktto

RabbitTheDEV:

Potrzebne będzie nam również zintegrowane środowisko pracy, kompilator, IDE (jak zwał tak zwał).

Kompilator i IDE to dwie różne rzeczy. Do programowania nie potrzeba IDE, wystarczy jakikolwiek edytor czystego tekstu (na przykład 'vi' sie nadaje, MS Word już mniej) oraz kompilator (w językach kompilowanych do kodu maszynowego wymagany jest również linker o ile nie został wbudowany w kompilator).

RabbitTheDEV:

Aby zacząć z pisaniem pluginów wymagane są podstawy języka Java. Dlaczego?

Bo później przychodzi typowy Antek i pyta co to public, static lub final. Według mnie to bzdura, programowania można równie dobrze nauczyć się od zera na pluginach a potem przejść do pisania innego typu oprogramowania.

Sugeruję dodanie wzmianki o Mavenie i Git-cie w przyszłych częściach poradnika.

RabbitTheDEV
RabbitTheDEV

Bzdura? Uczenie się Javy poprzez pluginy to jest dobre rozwiązanie?

• Najgorsze jakie może być.

Każde IDE ma zawarte w sobie kompilator kodu danego języka. Mogłem się tutaj "machnąć", mogę przyznać.

Tak, będą poradniki o mavenie i git-cie :slight_smile:

anon10657637
anon10657637

Toranktto:

programowania można równie dobrze nauczyć się od zera na pluginach

Sam tak zacząłem, nie polecam.

tirex
tirex

anon10657637:

Sam tak zacząłem, nie polecam. No zależy kto co z tego wyniósł. Sam jestem zadowolony z tego, że zacząłem programować od minecrafta. Faktycznie może za długo siedziałem programując pluginy do minecrafta, ale dużo z tego wyciągnałem.

Do minecrafta jest dużo udostępnionych kodów na githubie. Programować na platformę, do której nie ma gotowych kodów jest trudno dla początkującego. Z czasem kiedy korzysta się z gotowców jesteśmy w stanie napisać coś własnego.

Jakiś czas temu sam uważałem, że czas, który poświęciłem na programowanie pluginów do minecraft to czas stracony. Na szczęście aktualnie widzę, że gdyby nie minecraft to najpewniej bym nie zaczął nigdy programować

luxDev
luxDev Pionier

Pachnie zaczepką no ale dobra, rób, powodzenia.

anon10657637
anon10657637

Ja się nauczyłem tylko złych praktyk, z których we większości wyszedłem dopiero jakiś czas temu.

luxDev
luxDev Pionier

I jak z serią? kiedy następny poradnik? :)

kuba17ism
kuba17ism

RabbitTheDEV:

Na samym początku wystarczy nam Eclipse

Dalej nie czytam 😕

anon10657637
anon10657637

Dlaczego nie? IDE to indywidualna kwestia. Fajnie by było gdyby wymienił największych graczy na rynku - by było w czym wybierać 😛

Nieznajomy11
Nieznajomy11 Moderator forum.lvlup.pro

anon10657637:

Fajnie by było gdyby wymienił największych graczy na rynku

BlueJ?

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.