Aktualizacja deb9 -> deb10 i problem z opoznionym startem NGINX, PHP, SSH

Zombie
vps, debian
Infinity
Infinity

Jako, że po całym dniu siedzenia nad problemem mam finalnie dość - zdecydowałem się przyjść na forum i zapytać, może ktoś miał podobny problem albo po prostu zna jakieś rozwiazanie.

Dzisiaj rano przeprowadziłem poprawna aktualizacje mojego vpsa z systemu debian 9 na debiana 10.

Wpierw zaktualizowalem sobie podstawowe repozytoria (na bustera) - apt-get update, apt-get upgrade, potem reboot, potem apt-get dist-upgrade, potem dodatkowe repozytoria (php, nginx, mariadb, dotnet) -> podobnie jak wczesniej. Po ktoryms reboocie (nie jestem pewny po ktorym) ssh zaczelo mi startowac bardzo dlugo. Az mialem wrazenie za pierwszym razem ze cos poszlo zle, ale po chwili zalapalo wiec okej.

Tak więc w tej chwili wyglada to tak:

restart vpsa (twardy, czy przez komende shutdown -r 0) system sie uruchamia, nie pokazuje zadnych bledow w widoku konsoli proxmox w proxmoxie widnieje logowanie na vpsa, natomiast ssh, podobnie jak i NGINX, PHP 7.2 - FPM, czy nawet starsze php 5.6 - fpm oraz prawdopodobnie reszta aplikacji (enabled w systemctl) nie wstaje. Muszę odczekać okolice 2 minut -> dopiero się właczaja.

W trakcie tych dwoch minut -> po zalogowaniu na proxmoxa aplikacje widnieja jako "inactive" tak jakby w ogole nie mialy przyjemnosci nawet sprobowac sie uruchomic.

Pomoc i wszelkie próby strzałów w ciemno mile widziane.

Infinity
Infinity

Problem wydaje się być po stronie nowszej wersji kernela i jego zachowania na mojej maszynie / tej konkretnie matce. Po dłuższym researchu problem ten właśnie pada na CPU i heavy load podczas startu spowodowany dostępem do /dev/urandom. Dlatego to takie aplikacje jak PHP, NGINX czy OPENSSH-SERVER nie startuja odrazu tylko z 3 minutowym czasem nawet opóźnieniem.

Rozwiazaniem tego problemu okazało się zainstalowanie pakietu haveged poprzez komende apt-get install haveged.

Po ponownym restarcie maszyny wszystko już wstało jak wstać powinno.

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.