Kamilkime:
Co musi zrobić osoba, żeby została zmutowana?
Krótka odpowiedź, być podejrzewana o bycie spamerem przez automat.
Dłuższa odpowiedź:
Obecnie silnik tego forum czyli Discourse podejrzewa że użytkownik może być spamerem lub ogólnie użytkownikiem który może chcieć robić coś niefajnego.
Kilka ogólnych pojęć jest podane w regulaminie, punkt 3.19.1
Nie jest to super precyzyjne gdyż z update'u na update forum może to ulec zmianie a regulamin musiałby ciągle z tym nadążyć co oznacza zmiany regulaminu które są kłopotliwe i kosztowne.
Obecnie planuję aby za jakiś czas rozszerzyć ten mechanizm i brać pod uwagę więcej czynników, tak aby ten system forum był bardziej czuły np. być bardziej podejrzliwym co do użytkowników używających VPN.
Biorąc pod uwagę przynajmniej kilka ostatnich miesięcy, nie przypominam sobie aby obsługa nadała ręcznego mute'a.
Mogę więc stwierdzić że mute jest zarezerwowany dla automatów.
Wydaje mi się to dobrym rozwiązaniem gdyż obsługa jest powiadamiana o każdym mute i wtedy możemy ręcznie zweryfikować podejrzenia automatu podczas gdy użytkownik nadal może korzystać z forum, wystarczy że po prostu zaczeka na nasze sprawdzenie aby jego posty trafiły na forum.
Kamilkime:
Czy moderacja musi podać powód tej decyzji publicznie, lub chociaż osobie mutowanej?
Mówimy tu o mute.
W przeciwieństwie do bana nie musimy podawać powodu.
Nawet jeśli automat byłby w stanie udzielić takiej informacji to mogłoby to pomóc spamerowi w omijaniu tych mechanizmów.
Tak więc informujemy publicznie o każdym powodzie bana ale nie piszemy o żadnym mute.
Ma to sens gdyż mute załącza się stosunkowo rzadko.
Jeśli mute jest zastosowany mylnie jest wyłączany do kilku godzin (na oko), jeśli jest to faktycznie spamer wtedy możemy zastosować od razu usunięcie konta czego użyłem osobiście przynajmniej raz.
Kamilkime:
Czy możemy coś w tej kwestii zmienić?
Jesteśmy otwarci na sugestie. Chciałbym tu przypomnieć o #ulepsz-lvlup-pro
Warto jednak pamiętać że nie jest to temat który przetwarzamy od wczoraj.
Wiele usprawnień które nawet chciałbym wprowadzić kłóci się z innymi naszymi zobowiązaniami.
Obawiam się więc że większość pomysłów jakie przeczytam nie będzie możliwa do spełnienia, ale nie zamykam się na innowacje.
Kamilkime:
Czy możemy do regulaminu dodać punkt, żeby każda decyzja o banie czy innej blokadzie była publikowana wraz z dowodami, z jakimi została podjęta owa decyzja?
Nie.
To oznaczałoby że się do tego zobowiązujemy i musimy to zrobić.
Niektóre przypadki oznaczałyby że musimy ujawnić dane osobowe.
Raz - naruszałoby to politykę prywatności, dwa nie byłoby fair jak dla mnie, trzecie - naruszenie RODO/GDPR.
Rozumiem Twój cel i pochwalam ale niestety tu mimo że chciałbym, nie widzę możliwości zastosowania większej transparentności.
Kamilkime:
Czy możemy prosić o informację zwrotną na wysłane dowody na PM?
Jeśli przez informacje zwrotną masz na myśli coś w stylu
Potwierdzam że otrzymaliśmy tą wiadomość
czy też mniej oficjalnie
Dzięki że dałeś nam znać
Tak.
Jeśli masz jednak na myśli aby podać szczegóły sprawy - nie.
Powód jest podobny jak w pytaniu wyżej, dane osobowe.
Kamilkime:
Jakie kroki podejmie administracja, aby była bardziej przewidywalna i transparentna, mniej subiektywna?
Rozumiem że chodzi Ci o ciągły rozwój i działanie lepiej z każdym dniem.
Tak, lubię te podejście.
Już jakiś czas myślę o stworzeniu publicznego handbooka dla moderacji, czyli generalnie wszystkie instrukcje dla moderacji byłyby publicznie widoczne.
Problem w tym że mogłoby to negatywnie wpłynąć na społeczność.
Osoby które sieją zamęt mogłoby na bieżąco identyfikować nasze słabe punkty i wykorzystywać przeciwko nam, unikając kar.
Obawiam się więc że transparentność w tym miejscu mogłaby zaszkodzić 😦
Tak czy inaczej, nadal próbuję w głowie różnych scenariuszy aby się to udało.
Jeśli coś się zmieni w tej sytuacji, od razu poinformuję o tym na forum.
Co do subiektywności...
Ciężko mi tu o prawdziwe rozwiązanie. Dążenie do obiektywności jest bardzo trudne.
Wymagałoby stworzenia pewnego rodzaju organizacji nadzorującej.
Na obecną chwilę leży to poza naszym zasięgiem ze względu na skomplikowanie, niepraktyczność i koszty.
Tu pozostanę przy standardowej staromodnej subiektywności jak na w zasadzie każdym innym forum.
Użytkownikom pozostaje zaufać obsłudze tak samo jak by ufamy użytkownikom :slight_smile:
Kamilkime:
Co zrobi administracja, aby użytkownicy za podobne przewinienia zawsze były traktowane podobnie?
Sądzę że to realizujemy w zasadzie od początku forum.
Jeśli chodzi o moją opinię... Takiej real, real równości nigdy nie będzie ze względu na fakt że ludzie nie są cyferkami w bazie danych.
Każdy ma inny styl wypowiedzi, inne słownictwo. Każda sytuacja ma też inny kontekst. To co w jednej sytuacji może być uznane za obraźliwe nie jest obraźliwe w innej.
Prosty i ogólny przykład, śpiewanie i tańczenie najnowszych hitów jest ok, w klubie nikt się nie obrazi, na pogrzebie już tak.
Ogólnie zbyt złożona sprawa aby coś tu obiecać, tu również trzeba nam zaufać że wiemy co robimy.
Kamilkime:
Co musi spełnić potencjalny dowód, aby był on tak postrzegany - a nie jako bezpodstawne oskarżenie?
Podobnie jak odpowiedź wyżej, zależy to od sytuacji.
Mogę jednak opisać coś co jest istotne w każdym przypadku.
To co przyśle nam użytkownik forum nie będzie decydującym czynnikiem, bardziej naprowadzenie nas jak interpretować swoje dane które uzyskaliśmy zgodnie w ramach regulaminu forum i polityki prywatności.
Rzeczy w które będziemy z założenia nieufni to zrzuty ekranu, bardzo łatwo je sfabrykować.
Zewnętrzne dane typu profile społecznościowe czy posty na innych forach to coś co jest poza naszym forum. Nie chcemy tego łączyć, nie jest to dla nas dowodem.
Użytkownik może być na naszym forum super aktywnym i przykładnym użytkownikiem podczas gdy pozostawia wiele do życzenia na innym forum.
Nie oceniam, pozostawiam taką możliwość.
Warto jednak zauważyć że jeśli otrzymamy niepokojące sygnały od użytkowników forum, możemy wtedy bardziej dokładniej się przyglądać czy może czegoś nie pominęliśmy.
Nie chcemy ignorować sygnałów od społeczności (jeśli są dawane w prawidłowy sposób czyli poufny), jeśli to możliwe, zrobimy dodatkową inspekcję, przyjrzymy się sprawie bliżej - po to jesteśmy na forum aby chronić naszych użytkowników i dać im miejsce do swobodnej wypowiedzi na tematy określane przez kategorie naszego forum.
Rozumiem że odpowiedź na to pytanie może nie być satysfakcjonująca.
Musiałbyś zadać dużo bardziej konkretne pytanie abym mógł dać precyzyjną odpowiedź.
Kamilkime:
Czy mogłaby zostać cofnięta kara osobom, które zostały (naszym zdaniem) niesłusznie oskarżone o bezpodstawne oskarżanie innego użytkownika o multikonto, np. AlfaCode?
Krótko? Nie.
Dokładniej...
O karach i nagrodach decyduje obsługa.
Masz prawo do swojego zdania, mam też prawo do tego aby się z nim nie zgodzić.
Technicznie rzecz ujmując możemy cofać bany, w praktyce następuje to bardzo rzadko. O ile mi wiadomo przez cały czas istnienia forum nałożyliśmy tylko jednego niesłusznego bana w oparciu o niewystarczające dane. Zanim nałożymy bana upewniamy się wielokrotnie że ktoś na niego zasługuje.
Wolimy nie dać bana (jeśli są wątpliwości) niż dać bana za dużo.
Osobiście uczestniczyłem i weryfikowałem bany za multikonta w ostatnich dniach.
Sprawa takiej dużej ilości multikont spowodowała że ulepszyłem narzędzia dla moderacji tak aby mogli szybciej uzyskać informacje o kontach, zrobić z nich użytek oraz nałożyć bany jeśli byłby słuszne, w szybszy sposób.
Głównym spowolnieniem w wydawaniu banów była nasza transparentność oraz interfejs Discourse.
Zobowiązaliśmy się do postowania na temat każdego bana, napisanie posta chwilę trwa.
Wyklikanie bana w interfejsie Discourse też trwa ze względu na dość nieintuicyjny widżet kalendarza i ogólnie menu do tego służące, osobiście wydaje mi się że jest tam za dużo klikania.
Obsługa uzyskała więc możliwość wykonania jednej komendy która robi te dwa zadania w szybszy sposób. Dało to możliwość znacznie szybszego reagowania na masowe tworzenie multikont.
Niestety te narzędzia bardzo szybko przydały, chyba nawet na następny dzień. Miały być na wszelki wypadek gdyby nadciągnęła fala trolli.
Nie dopatrzyłem się ani jednego niesłusznego bana, wszystkie te bany w ostatnich dniach zostały wydane na podstawie (według mnie) rzetelnych danych pochodzących tylko z samego forum (na wszelki wypadek przypominam że kanały na discordzie to część forum).
Jeśli chodzi Ci precyzyjnie o te bany za niesłuszne oskarżenia / pomówienia na kanale discord...
Zanim zostały nałożone było to analizowane kilkukrotnie.
Bany te zostały nałożone prawidłowo, podtrzymuję tą decyzję.
Przy obecnych informacjach jakie posiadam, jeśli odbanowałbym któreś z kont, oznaczałoby to że przyzwalam na łamanie regulaminu. Jest to dokładnie odwrotne do mojego zadania tutaj.