AMA lvlup.pro 2020

LVL UP
SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Z okazji urodzin działania firmy którą założyłem 7 lat temu, zapraszam Was do zadawania różnych pytań na jej temat :slight_smile:

Zapewne przynajmniej część z Was ma jakieś małe pytania na które nie opłaca się zakładać osobnego wątku, jest więc idealna okazja je zadać 🎉 Na discordzie sporo osób wydaje się być zainteresowana działaniem hostingu, widziałem też jednostki które chcą lub założyły już własny hosting. Z chęcią odpowiem na techniczne pytania czy zastosowane technologie które pomogą Wam w stworzeniu własnej firmy gdyż nie ma nic lepszego niż zdrowa konkurencja 😉

Postaram się odpowiedzieć na wszystkie lecz niestety nie będę mógł na dosłownie wszystkie, zwłaszcza te finansowe są niewygodne. Prowadząc firmę nie można wyjawiać wszystkiego, mam nadzieję że to rozumiecie :nosacz:

Sugeruję jedno pytanie - jeden post aby przyspieszyć moje odpisywanie.

JanekJaran
JanekJaran

Rozważasz przekształcenie lvlup z działalności gospodarczej na spółkę prawa handlowego?

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

W obecnej skali - nie. Licząc że mamy teraz obecnie trochę ponad 50 węzłów, przy powiedzmy 200 mogłoby mieć to dla mnie sens.

KMatuszak
KMatuszak Weteran

Z jakich technologii korzysta obecna strona główna lvlup.pro? (css itp)

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Vue.js oraz Vuetify

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Musiałbyś być trochę bardziej specyficzny co masz na myśli przez zapas oraz czego 😅

error
error

Planujesz w przyszłości poszerzyć działalność firmy?

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Masz na myśli coś innego niż VPSy?

error
error

Tak

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Tak, jeszcze w tym roku. Nie chciałbym jednak mówić o szczegółach dopóki nie będę mógł pokazać czegoś co ma mój approval 🤫

Dudix
Dudix

Klient xyz chce powiększyć swój vps, jednak okazuje się że jest wolne miejsce na dysku. Dlaczego tak jest?

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Skoro ma wolne miejsce to widocznie go nie zużył :man_shrugging: Prawdopodobnie Ci o to nie chodziło prawda? Spróbuj dać więcej konkretów :slight_smile:

Dudix
Dudix

Chodzi mi o powiększenie parametrów np. 4gb na 8.

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

Chyba chodzi o to, ile wolnych zasobów zostaje na węźle po zapełnieniu go VPS-ami.

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

To silnie zależy od tego jaki zestaw VPS i pakietów znajduje się na węźle. Tak czy inaczej dzięki temu że gotowych systemów do wyboru nie jest zbyt wiele, jest trochę oszczędności RAM dzięki użyciu KSM w kernelu. Powiedzmy że na oko zostaje przynajmniej 2 GB RAM wolnego w trudniejszych przypadkach.

Jellly
Jellly

Czy była jakaś "awaria" w postaci nieopłacenia węzła, gdzie stały VPSy klientów?

Na jakim systemie operacyjnym stoją wezły? Arch, Debian czy może coś innego?

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Jellly:

Czy była jakaś “awaria” w postaci nieopłacenia węzła, gdzie stały VPSy klientów?

Tak, niestety zdarzyło się to kilka razy. Obecnie mamy już dwie osobne metody przypomnień aby o tym nie zapomnieć i aby nie pomylić dni.

Jellly:

Na jakim systemie operacyjnym stoją wezły? Arch, Debian czy może coś innego?

Proxmox to dystrybucja oparta na zawsze najnowszym Debianie stable. Kolejna wersja Proxmox to kolejna wersja Debian.

Dudix
Dudix

Czy istnieje możliwość wykupienia całego węzła (vps) na wyłączność oraz jak wychodzi z cena?

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Kiedyś tak, aktualnie już nie. Zbyt problematyczne dla nas. W praktyce synchronizacja opłacenie sprzętu u dostawcy i VPS przez klienta jest najbardziej bolesna.

Jellly
Jellly

Jaki jest średnie zużycie transferu miesięcznie na węzłach?

Czy jest jakiś rekordzista wśród klientów, który wykręcił setki TB transferu w ciągu miesiąca?

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Ten temat został automatycznie zamknięty po 24 dniach. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest możliwe.