Ankieta - Biblioteki do lvlup.pro API v4

Rozwiązane
panel-lvlup-pro
SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Rozważam tworzenie lub automatyczne generowanie bibliotek tak aby każdy kto będzie chciał skorzystać z API v4 nie będzie musiał pisać kodu odpowiedzialnego za komunikację HTTP.

Byłbym wdzięczny za wybranie od 1 do 3 języków poniżej w których chcielibyście skorzystać z takiej biblioteki.

Rozumiem że jest trochę osób które lubią nadmiernie krytykować wybór narzędzi innych osób dlatego nie jest widoczne kto głosował na który język.

[poll type=multiple results=always min=1 max=3 chartType=bar]

• Java
  • Java (Android)
  • Javascript
  • PHP
  • Golang
  • Python
  • Ruby
  • Perl
  • Lua
  • C [/poll]
bopke
bopke Moderator forum.lvlup.pro

Fajnie by było zobaczyć kilka oficjalnych implementacji i zostawić miejsce na pół-oficjalne rozwiązania społeczności, które byłyby zalecane przez hosting, aby uniknąć wylewu podobnych rozwiązań i związanego z tym zamieszania, gdyby ktoś chciał użyć niewspieranego języka

Pantoflarz
Pantoflarz

Myślę, że tutaj można by dac szansę społeczności na wykazanie się.

Więcej czasu dla Was na inne rzeczy, szansa dla kogoś np. na rozszerzenie swojego githuba no i szybszy czas reakcji w razie zmian bo sami byście nie musieli latac wszędzie zmieniać.

Plus, skoro idziemy w Jave pod androida to i Swift powinien być gdyby ktoś pokusił się o zrobienie sobie apki pod ecosystem Apple'a.

Libter
Libter Developer

Brakuje Kotlina. Niby można użyć bibliotek w Javie, ale:

• Wyklucza to możliwość ich użycia w przypadku kompilacji na inną platformę niż JVM (np. JS, Native).
  • Wymusza często użycie nieprzyjemnej składni, niedostosowanej do możliwości Kotlina.
bopke
bopke Moderator forum.lvlup.pro

Libter:

Brakuje Kotlina.

Brakuje też wielu innych, jakby nie patrzeć, popularnych języków. Myślę, że SystemZ wymienił te, które byłby w stanie sam wspierać na sensownym poziomie. Każdy na pewno będzie mógł zrobić własne implementacje w dowolnym języku na dowolną platformę 🧐

Libter
Libter Developer

bopke:

Brakuje też wielu innych, jakby nie patrzeć, popularnych języków. Nie wątpię, jednak musiałem zgłosić brak, który nie pozwala zagłosować mi w ankiecie z czystym sumieniem :>

Somka
Somka

Mam te same zdanie co Libter i też nie zagłosowałem 😦

JanekJaran
JanekJaran

Jest już jakaś decyzja co do języków?

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Zadaniem ankiety jest sprawdzenie zainteresowania. Te dane przydadzą się podczas tworzenia bibliotek.

Gdy wszystko będzie ustalone, podam tu dokładne informacje oraz będę mógł zamknąć ten wątek. Do tego czasu każdy może zagłosować.

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Mały update

Mamy już wstępne ustalenia odnośnie biblioteki do javy. Pierwszy szkic z kilkoma metodami powinien się pojawić w pierwszym tygodniu kwietnia 2020 czyli już za kilka dni.

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Mamy już obecnie pierwszą działającą bibliotekę w Javie która obsługuje też płatności:

https://gitlab.com/lvlup-pro/lvlup-sdk-java

Ankieta dostarczyła już danych których potrzebowałem. Zapraszam do nowej dyskusji w tym wątku:

https://lvlup.rok.ovh/t/panel-klienta-lvlup-pro-api-v4/14111