Authme nie łączy z bazą danych

Zombie
minecraft, pluginy
JakubEG
JakubEG

Witam. Authme nagle przestało się łączyć z bazą danych, podczas próby uruchomienia wywala błędy m.in.: com.mysql.jdbc.exceptions.jdbc4.CommunicationsException: Communications link failure czy Caused by: java.net.ConnectException: Connection refused (Connection refused)

bind-address ustawione mam na 0.0.0.0 i z takim ustawieniem normalnie działało, do bazy można się zalogować z konsoli oraz z phpmyadmin. W plikach authme oraz sql nic nie było zmieniane.

Czy ktoś z was jest mi w stanie pomóc?..

Kamilkime
Kamilkime Regularny

Pokaż cały log lub całe błędy

JakubEG
JakubEG
JakubEG
JakubEG

Authme nie chce łączyć się z żadną bazą danych, nawet z root...

Kamilkime
Kamilkime Regularny

Na roota logować się nie można zdalnie od jakiegoś czasu - jedynie z samej maszyny, komendami. Błąd wskazuje na coś z samym połączeniem - baza odrzuca połączenia, może odrzuca akurat z tego IP, może na to konto nie można się logować z tego IP lub wcale, może źle podane hasło

JakubEG
JakubEG

Serwer stoi na tym samym VPS więc IP jest to samo, Do godziny 11 serwer normalnie działał później zaczęło wywalać błędy że authme nie może połączyć się z bazą danych (serwer nie był dotykany zresztą wtedy byłem w pracy). Czy ktoś ma może jakieś pomysły co mogło się posypać? Czy coś może samo się aktualizować na VPS (związanego z MySQL).

SP24
SP24

Upewnij się w authme czy zarówno url jak i inne dane są poprawne. Z pierwszego błędu wynika że url jest nieprawidłowy.

JakubEG
JakubEG

Dane są poprawne, nie były zmieniane.

JakubEG
JakubEG

Help.. 😓 Inne pluginy również nie mogą się połączyć z bazą danych...

Kaczuc
Kaczuc

Wyczytałem w Issues na github, że po ustawieniu mySQLUseSSL: false baza ponownie akceptuje połączenie sprawdź czy w twoim przypadku zadziała. https://github.com/AuthMe/AuthMeReloaded/issues/1941

JakubEG
JakubEG

Okej, sprawdzę jutro i dam znać. Dodam tylko że inny testowy plugin (logblock) również nie chce się połączyć.

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

O ile coś kojarzę niedawno wychodziły łatki bezpieczeństwa do MariaDB czy MySQL. Przy domyślnej konfiguracji Ubuntu w lvlup, łatki bezpieczeństwa powinny instalować się automatycznie. Warto zerknąć w logach apt czy faktycznie zainstalowała się nowsza paczka.

Tak czy inaczej sugeruję uruchomić klienta poleceniem mysql i spróbować wykonać w nim kilka komend aby upewnić się że baza odpowiada na zapytania jak trzeba. Nie ma sensu męczyć pluginu jeśli sama baza się wyłożyła.

nexyrr
nexyrr

Podpinam się pod temat, bo ten sam problem... Świeżo postawiona baza, komendy pod mysql działają poprawnie, a pluginy (w tym AuthMe) nie chcą się wpiąć, wyrzucając error.

JakubEG
JakubEG

Au, teraz pterodactyl sam z siebie przestał działać (najpewniej przez tą bazę danych).

error
error

Z tego co słyszałem pterodactyl lubi się czasem wywalić z błahego powodu, no taka już jego natura...

nexyrr:

a pluginy (w tym AuthMe) nie chcą się wpiąć, wyrzucając error. jaki error? Jeśli problem występuje na kilku serwerach jednocześnie myślę że wartoby się mu nieco przyjrzeć.

Szymonjjay
Szymonjjay

mySQLUseSSL: true na false bynajmniej mi pomogło

Kamilkime
Kamilkime Regularny

Szymonjjay:

bynajmniej

Proszę się wreszcie nauczyć, że bynajmniej to zdecydowanie nie synonim przynajmniej ;/ https://wsjp.pl/index.php?id_hasla=29698&ind=0&w_szukaj=bynajmniej+

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.