Authme nie łączy z bazą danych

Zombie
minecraft, pluginy
JakubEG
JakubEG
6 lat temu

Witam. Authme nagle przestało się łączyć z bazą danych, podczas próby uruchomienia wywala błędy m.in.: com.mysql.jdbc.exceptions.jdbc4.CommunicationsException: Communications link failure czy Caused by: java.net.ConnectException: Connection refused (Connection refused)

bind-address ustawione mam na 0.0.0.0 i z takim ustawieniem normalnie działało, do bazy można się zalogować z konsoli oraz z phpmyadmin. W plikach authme oraz sql nic nie było zmieniane.

Czy ktoś z was jest mi w stanie pomóc?..

Kamilkime
Kamilkime Regularny
6 lat temu

Pokaż cały log lub całe błędy

JakubEG
JakubEG
6 lat temu
JakubEG
JakubEG
6 lat temu

Authme nie chce łączyć się z żadną bazą danych, nawet z root...

Kamilkime
Kamilkime Regularny
6 lat temu

Na roota logować się nie można zdalnie od jakiegoś czasu - jedynie z samej maszyny, komendami. Błąd wskazuje na coś z samym połączeniem - baza odrzuca połączenia, może odrzuca akurat z tego IP, może na to konto nie można się logować z tego IP lub wcale, może źle podane hasło

JakubEG
JakubEG
6 lat temu

Serwer stoi na tym samym VPS więc IP jest to samo, Do godziny 11 serwer normalnie działał później zaczęło wywalać błędy że authme nie może połączyć się z bazą danych (serwer nie był dotykany zresztą wtedy byłem w pracy). Czy ktoś ma może jakieś pomysły co mogło się posypać? Czy coś może samo się aktualizować na VPS (związanego z MySQL).

SP24
SP24
6 lat temu

Upewnij się w authme czy zarówno url jak i inne dane są poprawne. Z pierwszego błędu wynika że url jest nieprawidłowy.

JakubEG
JakubEG
6 lat temu

Dane są poprawne, nie były zmieniane.

JakubEG
JakubEG
6 lat temu

Help.. 😓 Inne pluginy również nie mogą się połączyć z bazą danych...

Kaczuc
Kaczuc
6 lat temu

Wyczytałem w Issues na github, że po ustawieniu mySQLUseSSL: false baza ponownie akceptuje połączenie sprawdź czy w twoim przypadku zadziała. https://github.com/AuthMe/AuthMeReloaded/issues/1941

JakubEG
JakubEG
6 lat temu

Okej, sprawdzę jutro i dam znać. Dodam tylko że inny testowy plugin (logblock) również nie chce się połączyć.

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro
6 lat temu

O ile coś kojarzę niedawno wychodziły łatki bezpieczeństwa do MariaDB czy MySQL. Przy domyślnej konfiguracji Ubuntu w lvlup, łatki bezpieczeństwa powinny instalować się automatycznie. Warto zerknąć w logach apt czy faktycznie zainstalowała się nowsza paczka.

Tak czy inaczej sugeruję uruchomić klienta poleceniem mysql i spróbować wykonać w nim kilka komend aby upewnić się że baza odpowiada na zapytania jak trzeba. Nie ma sensu męczyć pluginu jeśli sama baza się wyłożyła.

nexyrr
nexyrr
6 lat temu

Podpinam się pod temat, bo ten sam problem... Świeżo postawiona baza, komendy pod mysql działają poprawnie, a pluginy (w tym AuthMe) nie chcą się wpiąć, wyrzucając error.

JakubEG
JakubEG
6 lat temu

Au, teraz pterodactyl sam z siebie przestał działać (najpewniej przez tą bazę danych).

error
error
6 lat temu

Z tego co słyszałem pterodactyl lubi się czasem wywalić z błahego powodu, no taka już jego natura...

nexyrr:

a pluginy (w tym AuthMe) nie chcą się wpiąć, wyrzucając error. jaki error? Jeśli problem występuje na kilku serwerach jednocześnie myślę że wartoby się mu nieco przyjrzeć.

Szymonjjay
Szymonjjay
6 lat temu

mySQLUseSSL: true na false bynajmniej mi pomogło

Kamilkime
Kamilkime Regularny
6 lat temu

Szymonjjay:

bynajmniej

Proszę się wreszcie nauczyć, że bynajmniej to zdecydowanie nie synonim przynajmniej ;/ https://wsjp.pl/index.php?id_hasla=29698&ind=0&w_szukaj=bynajmniej+

system
system
6 lat temu

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.