Auto start

Zombie
Qotrek
Qotrek

Wita przychodzę z pytaniem. Jak zrobić auto start na vps gdy serwer minecraft się scrashuje. Lokalizacja serwera: /home/mc Plik startowy: start.sh

bopke
bopke Moderator forum.lvlup.pro

Jeżeli używasz silnika spigot, to ma on opcję do podania lokalizacji skryptu od restartu, w pliku spigot.yml

Qotrek
Qotrek

Używam,ale jest to do komendy /restart

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

Musisz włączyć parametr restart-on-crash i jeśli masz już podany link do skryptu to chyba na tyle. Z tym, że nie zawsze to działa, jakieś dziwne to jest 😄

Qotrek
Qotrek

Dobrze że mówisz że nie zawsze działa. A mam jeszcze jedno pytanie. Czy dało by się z jednego serwera wpisywać komendy do drugiego?

Timo

Oczywiście, jeśli zainstalujesz (lub napiszesz własny) odpowiedni plugin do tego. Najprościej będzie zapewne używając opcji rcon :)

Qotrek
Qotrek

A polecisz jakiś plugin do takiej rzeczy?

Timo

Musisz poszukać samemu, ja nie znam żadnego takiego a tym bardziej nie korzystam z takich rozwiązań :D

Qotrek
Qotrek

Dziękuje za pomoc. Pozdrawiam.

Timo

Oznaczyłem post wyżej jako rozwiazanie. Lajka też możesz dorzucić :D

Nieznajomy11
Nieznajomy11 Moderator forum.lvlup.pro

Qotrek:

Czy dało by się z jednego serwera wpisywać komendy do drugiego?

Jeszcze jak, ale to moim zdaniem troche niebezpieczne: https://www.spigotmc.org/resources/commandsync.115/

Qotrek
Qotrek

A to przypadkiem nie jest do bungecorda?

Timo

Wygląda na to, że tak. Sądząc po treści wątku kolega wyżej zrozumiał że chodzi o Bungee. Jeśli chcesz korzystać z takich funkcji bez użycia BungeeCorda, musisz znaleźć inny plugin :)

Timo

Nie mogę żadnego polecić, ponieważ nie korzystam z takich rozwiązań ;)

AidisProPlayer
AidisProPlayer

W spigot.yml Zmieniamy:

restart-on-crash: true restart-script: ./start.sh

Dodajemy plik start.sh

screen -dmS x java -Xms512M -Xmx512M -jar spigot-1.12.2.jar -o false

Jeżeli jest to bungeecord to niema możliwości auto-startu podaj logi może uda się znaleźć błąd powodujący wyłączenie.

Qotrek
Qotrek

Dzięki za pomoc.