Automatyczne odpalanie laptopa po włączeniu zasilania

Zombie
nitromaxpl
nitromaxpl

Witam jak zrobić aby laptop po włączeniu prądu sam sie odrazu właczył. Ps laptop nie ma bateri.

endrjoo96
endrjoo96

to zależy od płyty głównej laptopa, teoretycznie jest to możliwe, bo np. dioda ładowania jest włączana przy podłączeniu zasilania, więc powinien istnieć tego typu "event", ale podpiąć go pod rozruch? Wydaje mi się że trzaby bawić się w modyfikowanie biosu :V Kto się zna lepiej, niech mnie poprawi XD

DoreK
DoreK α-tester v3

Zależy od laptopa, podaj model, a na internecie wszystko się sprawdzi :)

bopke
bopke Moderator forum.lvlup.pro

endrjoo96:

bo np. dioda ładowania jest włączana przy podłączeniu zasilania, więc powinien istnieć tego typu “event”

To nie musi być event, bardzo często po prostu dioda jest wpięta bezpośrednio w połączenie od zasilacza, płynie prąd -> świeci, nie płynie -> nie świeci

Nie wszystko musi być zrobione softwareowo :)

endrjoo96
endrjoo96

Raczej jest softwareowo, jesli np. Dioda zmienia kolor zaleznie od naladowania. Dlatego napisalem, ze wszystko zalezy od plyty glownej.

nitromaxpl
nitromaxpl

To dalo by sie takie cos u mnie jak wam podam model laptopa czy nie?

endrjoo96
endrjoo96

Jesli nie umiesz bardzo, bardzo dobrze w komputery, to odradzam takie zabawy. Daj to do jakiegos serwisu i sie spytaj, profesjonalisci beda wiedzieli lepiej.

nitromaxpl
nitromaxpl

Dobra dziękuje wszystkim za pomoc

nitromaxpl
nitromaxpl

DoreK:

Zależy od laptopa, podaj model, a na internecie wszystko się sprawdzi :slight_smile:

A da się usunać bios z laptopa? Ps model to asus x73s

bopke
bopke Moderator forum.lvlup.pro

BIOS to coś co uruchamia Ci system operacyjny (upraszczając), usuniesz go a więcej Ci ten komputer nie ruszy

Ale da się, jest wiele metod =)

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.