Witam, mam problem ponieważ nie wiem jak zrobić żeby po wpisaniu np. /restart serwer się wyłączał i automatycznie włączał na vps. tak wiem że jest taka opcja w bukkit/spigot
Witam, mam problem ponieważ nie wiem jak zrobić żeby po wpisaniu np. /restart serwer się wyłączał i automatycznie włączał na vps. tak wiem że jest taka opcja w bukkit/spigot
W jaki sposób obsługujesz serwer? Przez screena? Można to zrobić w skrypcie sh, ale musisz odpowiedzieć na pytanie wyżej.
Screen
Prosty skrypt, zmodyfikowany, używam na wielu serwerach. https://hastebin.com/efigacineq.bash Zmień tam tylko kilka słów w nim ;)
to mam wklejic do pliku startowego a potem normalnie np. bukkit bedzie to w configu używać ?
Zawartość w tym linku wklej do pliku restart.sh
Po wpisaniu
./restart.sh
Serwer wyłączy się jeśli jest włączony i potem włączy.
Okej, bardzo dziekuje ;) oczywiście dodać uprawnienia 777?
Nie, no zwariowałeś? 😂
Ustaw chown
dla osoby, która ma móc odpalać skrypt i chmod 7xx, wystarczy 700, 755, jak wolisz. Właściciel winien mieć 7.
Timo:
restart.sh
Pan plBananek dawał zawsze 777 na wszystko więc ja już nie wiem jakie nadawać
Jak chcesz - jeśli masz tylko jednego użytkownika na VPS to bezpieczne. Lecz jeśli ktoś inny korzysta też z twojego VPSa, to z innego konta przy chmod 777 będzie mógł zrestartować twój serwer (chyba)
Teraz normalnie odpala serwer przy pomocy ./start.sh i potem jak wpisze na serwerze komende /restart to serwer powinien sie włączyć jeśli dobrze zrobiłem w configu spigot
Odpalaj jak zawsze, lub z komendy ./restart.sh - też można, nawet jak jest OFF - nic się nie stanie. W spigot.yml zapewne ustawiłeś restart-script czy jakoś tak i lokalizacje do niego. Po wpisaniu restart powinno zaskoczyć ;)
restart-on-crash: true restart-script: ./restart.sh
Dokładnie tak ;)
Nie włącza się 😕
#!/bin/bash
screen -S uhc -p 0 -X stuff "stop"`echo -ne '\015'`
sleep 10
cd /home/user/mc
screen -dmS uhc java -Xmx3072M -Xms3072M -jar /home/user/mc/start.jar nogui --nojline
Zrób drugi skrypt z pierwszą linijką (ta bin bash) i dwoma ostatnimi (cd i screen) i zapisz jako odpal.sh I to włącz
Xeqq:
plBałwanek
Mam lekkie podjerzenia co do tego 😕
(Okej, poprawione.)
//Offtop
Gdzie ja dawałem 777? Kiedyś pamiętam jak napisałem bo ktoś sobie poblokował cały system 😕
No włączyłem serwer normalnie działa
I jakbyś chciał go zrestartować (wyłączyc i włączyć) na raz to użyj ./restart.sh
Czyli wychodzi na to że coś robię źle w configu spigota ;/ że po wpisaniu /restart na serwerze serwer nie uruchamia ./restart.sh
settings:
save-user-cache-on-stop-only: false
bungeecord: true
late-bind: false
sample-count: 12
player-shuffle: 0
filter-creative-items: true
user-cache-size: 1000
int-cache-limit: 1024
moved-wrongly-threshold: 0.0625
moved-too-quickly-threshold: 100.0
timeout-time: 60
restart-on-crash: true
restart-script: ./restart.sh
netty-threads: 8
attribute:
maxHealth:
max: 2048.0
movementSpeed:
attackDamage:
debug: false
global-api-cache: false
Jakbyś dał do configu odpal a nie restart?
Bardzo dziękuje działa 😊
Czy jest tu na forum jakaś opcja dania +rep czy coś wtem desen ?
(Troszkę offtop) Moim skromnym zdaniem rozwiązanie powinno się nadawać na post który rozwiązał pytanie zadane w temacie nie na post który rozwiązał coś po drodze, aby było po prostu czytelniej dla użytkownika.
Jak coś nic nie zmieniam, to tylko moja sugestia, jeśli też masz takie zdanie możesz zostawić lajka czy coś coby było wiadomo.
Racja, zmieniłem.