Automatyczny start serwera minecraft po jego zastopowaniu przez plugin

Zombie
vps, minecraft, zarządzanie
slimestart
slimestart

Witam, zna ktoś jakiś panel do serwera minecraft, który pozwoli po zastopowaniu serwera przez plugin wystartować go po x czasie? Pamiętam, że aimpanel miał taką opcję, skorzystałbym i tym razem, niestety już go nie posiadam, a zainstalować nie mogę z wiadomych przyczyn. Reasumując, potrzebny panel z funkcją autostartu po wyłączeniu się serwera mc przez PLUGIN, a nie crash lub komendę "/stop" wykonaną przez osobę.

psycho
psycho

Do tego służy

Pterodactyl lub Pufferpanel przykładowo, lecz jeśli nie posiadasz 20 serwerów, które musiałyby być tak restartowane, a jeden to wystarczy odpowiedni skrypt w Bashu lub użycie rozwiązań typu LinuxGSM, do wykrywania czy serwer został wyłączony i włączyć go na nowo.

slimestart
slimestart

Mógłbym taki skrypcik bash dostać z objaśnieniem gdzie mam go wrzucić ?

psycho
psycho

Najprotszy sposób to dodać pętlę, która będzie uruchamiać server. Wtedy przy każdorazowym wyłączeniu się serwera będzie on włączany na nowo.

#!/bin/bash
while :
do
	--Tutaj komenda do uruchomienia serwera
    sleep 1
done
slimestart
slimestart

Gdzie go wrzucić i czy te dwa myślniki są potrzebne przed komendą ?

psycho
psycho

Te dwa myślniki to miejsce do zamiany na swoją komendę do uruchomienia serwera, nie są one potrzebne, a nawet są pierwsze w kolejności do usunięcia z całą tą linijką.

slimestart
slimestart

Dziękuję za pomoc.

slimestart
slimestart

Dałoby radę też crontabem coś takiego zrobić?

Jeśli by dało radę to proszę wysłać wpis co crontaba z objaśnieniem co mam zrobić. Z góry dziękuję :slight_smile:

Wklepałem to do crontaba: [code]* * * * * kalambury cd /home/kalambury && bash start.sh > /dev/null 2>&1 [/code] gdzie wydaje mi się, że po gwiazdkach kalambury to użytkownik, dodany przez useradd po wpisaniu /etc/init.d/cron status dostaję: [code] May 04 11:06:01 vps11455 CRON[26522]: (CRON) info (No MTA installed, discarding output) May 04 11:06:01 vps11455 CRON[26522]: pam_unix(cron:session): session closed for user root May 04 11:07:01 vps11455 CRON[26563]: pam_unix(cron:session): session opened for user root by (uid=0) May 04 11:07:01 vps11455 CRON[26564]: (root) CMD (kalambury cd /home/kalambury && bash start.sh > /dev/null 2>&1) May 04 11:07:01 vps11455 CRON[26563]: (CRON) info (No MTA installed, discarding output) May 04 11:07:01 vps11455 CRON[26563]: pam_unix(cron:session): session closed for user root May 04 11:08:01 vps11455 CRON[26579]: pam_unix(cron:session): session opened for user root by (uid=0) May 04 11:08:01 vps11455 CRON[26580]: (root) CMD (kalambury cd /home/kalambury && bash start.sh > /dev/null 2>&1) May 04 11:08:01 vps11455 CRON[26579]: (CRON) info (No MTA installed, discarding output) May 04 11:08:01 vps11455 CRON[26579]: pam_unix(cron:session): session closed for user root [/code]

a sam serwer nie rusza

Przechwytywanie|690x192 Pozbyłem się błędów teraz niby to działa, no ale tak naprawdę nie. Jave mam zainstalowaną i screena chmod do start.sh przypisany, lokalizacja tez prawidłowa. Co robić :< ?

psycho
psycho

Próbujesz to uruchomić przy starcie czy co jakiś określony czas?

slimestart
slimestart

Co minute bym chciał by cron sprawdzał czy serwer odpalony i jak wyłączony to żeby odpalił

psycho
psycho

Możesz do tego użyć narzędzia zwane LinuxGSM dla serwerów Minecraft, który ma taką opcję + może również wysyłać powiadomienia na Discord w razie wykrycia takiego wyłączenia serwera.

slimestart
slimestart

Dziękuję, LinuxGSM to dobra opcja. Wszystko działa jak należy. Jesteś wielki 😃

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.