Ban dla gracza, a zmienny adres IP

Pytania i problemy
Vipper
Vipper

Witam, wie ktoś jak zabanować kogoś jak ma zmienne ip i cały czas dołącza na sewer

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

To chyba temat, o który właściciele serwerów pytają od początku gry.

W skrócie: praktycznie się nie da.

Nawet jeśli zablokujesz graczowi korzystanie z większości VPN-ów (a jest możliwość blokowania takich poprzez różne pluginy bądź usługi), taki gracz dalej będzie mógł po prostu zrestartować router i ponownie dołączyć. Jeśli odetniesz cały blok adresów IP, bo jest taka możliwość, najprawdopodobniej odbierzesz dostęp do serwera sporej części innych graczy.

Jedyna możliwość to tak naprawdę oprogramowanie typu najpewniej dobrze ci znany BlazingPack, czyli własny klient do gry, który zbiera informacje o komputerze użytkownika (adresy MAC, numery podzespołów itp.), aby móc w ten sposób sprawdzić, czy na serwer nie próbuje dołączyć zablokowana osoba.

Także realnie — nie za bardzo widzę możliwość. Na pewno skorzystanie z usług blokujących VPN-y pomoże przy bardziej masowym ataku cheaterów bądź botów. Najlepiej pomyśl, co możesz zrobić, aby taka zbanowana osoba nie mogła za bardzo przeszkadzać innym, czyli jak zminimalizować ilość w ogóle wydawanych banów.

Lempik
Lempik

Dołącza pod tym samym nickiem?

Vipper
Vipper

Na różnych

Co to VPN-ów to mam to zablokowane że nie da się wejść Czyli nic na da się zrobić z takim delikwentem

Axerr
Axerr

Da się. Zmień wartość online-mode w pliku server.properties na true. Wtedy masz pewność, że każdy gracz wejdzie tylko raz, a złodzieji też nie wpuści - sukces, dwie pieczenie na jednym ogniu :)

Lempik
Lempik

Wtedy chyba jednak wszyscy będą zaczynać od zera. Bo ten sam nick non-premium i premium mają różne UUID.

XANT3R
XANT3R

Niestety tak, jeśli serwer jest istniejący i zmienisz go z non-premium na premium, to UUIDy się zmieniają na te z Premium.

chix
chix

Plugin o nazwie FastLogin pozwala naprawić problem mismatchu UUID z przeniesieniem serwera z offline mode na online mode.

Ale wątpie żeby o takie rozwiązanie chodziło OPowi, bo w Polsce 50% graczy używa nopremki (aka piraci mc)

XANT3R
XANT3R

Tak, miałem o tym wspomnieć, ale nie byłem pewny, czy ten plugin zadziała mu teraz wstecz. W sensie, czy samodzielnie podmieni offline-uuid na online-uuid? Jeśli tak, to może skorzystać z takiego rozwiązania. Nigdy tego nie testowałem, więc się nie wypowiem w tym temacie.

chix
chix

W fastloginie możesz zrobić tak żeby gracze z nopremki nie mogli już wchodzić a gracze z premki zachowali swoje UUID przed zmianą.

XANT3R
XANT3R

Tylko czy OP nie straci na tym graczy? Wciąż rynek non-premium jest dość spory i dla małego serwera odcięcie się od tej grupy graczy może spowodować jego szybki upadek. Sam mam jakieś doświadczenie w tym temacie, bo kiedyś u Patboxa było podobne rozwiązanie zwane rezerwacją nicku premium i dość skutecznie wpływało to na liczbę graczy, bo wielu z nich nie mogło grać, bo większość nicków było zajętych.

Zresztą czy tryb Premium to obecnie w dobie kont premium na allegro za 15 zł da jakikolwiek zabezpieczenie? Zbanowany wyda te 15 zł albo nawet i mniej i gra sobie z kolejnego mulciaka.

Pamiętaj, że jeśli trafisz na użyszkodnika, to tak szybko się on od Ciebie nie odczepi, to także przerabiałem aż za bardzo 😛

chix
chix

Zresztą czy tryb Premium to obecnie w dobie kont premium na allegro za 15 zł da jakikolwiek zabezpieczenie? Zbanowany wyda te 15 zł albo nawet i mniej i gra sobie z kolejnego mulciaka.

dlatego sprzedaję unbany za 15 zł w moim sklepie, przynajmniej trafiają do mnie a nie do jakiegoś janusza biznesu :kappa:

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.