Bardziej potężna tabelka z VPS na stronie głównej

Rozwiązane
odrzucone, www-lvlup-pro
Nieznajomy11
Nieznajomy11 Moderator forum.lvlup.pro

Obecnie tabela na stronie ma trochę mocno excelową reprezentacje danych, którą przynajmniej mi - ciężko czytać i podjąć decyzje.

image|690x189

Tabelka jest na całą stronę, przez co jest bardzo szeroka, wszystkie informacje są w jednej linii, co utrudnia ich odczytanie przez tak duża rozpiętość. Ekrany są coraz większe, ale no bez przesady, to tylko potęguje ten efekt.

image|690x252

Ciekawe rozwiązanie można zauważyć na stronach innych hostingów, w sumie bardzo popularny rodzaj wyszukiwarki do przeglądania ofert firm hostingowych. Powyżej modyfikacja przedstawiająca przykład dla VPS z lvlup.

• Pod "Lokalizacja", można wybrać jedną lub więcej lokalizacji do filtrów.
  • Pod "Procesor", można wybrać zakres ilości wątków.
  • Pod "Pamięć", można wybrać zakres ilości pamięci RAM.
  • Pod "Dysk", można wybrać zakres przestrzeni dyskowej.
  • Pod "Siec", myślę, że może istnieć lub nie, lista wielokrotnego wyboru, ale tylko z "do 100 mbps" bo innych nie ma, ale może będą więc czemu się ograniczać.
  • Pod "Cena" zakres ceny.

image|565x211

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Wyszukiwarka OVH jest całkiem spoko, jest też uzasadniona gdyż mają masę ofert. Nie wiem czy tego typu rozwiązanie to nie jest stawianie fabryki dla jednej pary butów w naszym przypadku. Ustawienie filtrów trwałoby dłużej niż obejrzenie całej tabelki.

"Wieloliniowość" tabelki to chyba ta cecha która jest tu najbardziej pożądania biorąc pod uwagę zrzuty ekranu. Sporo osób podnosiło opinię że na stronie lvlup.pro elementy są zbyt duże, sądzę że to mogłoby jeszcze bardziej ich przytłoczyć :thonking:

Nieznajomy11
Nieznajomy11 Moderator forum.lvlup.pro

Może i fabryka, ale dzięki stosowaniu czegoś, co zdaje się być w miarę standardem w branży, myślę, że zwiększa się szanse na potencjalnego klienta, że dokona zakupu. Strony wydają się zwyczajniej przyjaźniejsze, jeśli składają się z elementów, które już znamy. Każdy wie jak obsługiwać forum typu mybb, ips, ale jak przyjdzie do discourse, to na początku jest dość dziwnie i może nawet ciężkawo.

Dodatkowo taka fajna wyszukiwarka zwyczajnie wygląda lepiej wizualnie, ładniej separuje dane w bloki. No i przede wszystkim nawet jeśli nie użyjemy zakresów, to mocno rzuca nam w twarz opcje sortowania po parametrach - która jest najważniejsza, a obecnie trochę ukryta.

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Ok czyli w sumie podobnie jak w przypadku propozycji z suwakiem, sam suwak daje mniej danych ale sam fakt zastosowania i znajomości przez użytkownika działa lepiej.

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Niestety po dalszej analizie tabelka w tym stylu to masa pracy która najprawdopodobniej nie przełoży się znacząco na więcej zamówień. Wydaje się też zbytnim przerostem nad treścią biorąc pod uwagę ilość ofert u nas. Czas który nad tym spędzę wolę przeznaczyć na dalsze prace nad panelem v4.

Postaram się jednak w przyszłości dodać suwak znany ze starszej strony, tak aby klienci mogli sami wybrać jaką chcą oglądać ofertę - w postaci tabelki czy suwaka.