Błąd przy logowaniu się do VPS

Zombie
błąd
Mirvisek
Mirvisek

Witam, mam problem zalogowaniem się do Putty, WinSCP itp. Pisałem już do supporta lvlup i nic złego nie wykryli, mam dwa komunikaty:

Podczas logowania się do WinSCP pokazuje mi się "Serwer odrzucił połączenie SFTP, ale nasłuchuje połączeń FTP. Czy chcesz używać protokołu FTP zamiast SFTP? Jeśli preferujesz pomoc szyfrowania." A podczas logowania się do Putty jest komunikat "Network error: Donnedtion refused"

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

bopke
bopke Moderator forum.lvlup.pro

Jesteś pewien, że łączysz się na prawidłowy post ssh?

DoreK
DoreK α-tester v3

Mirvis:

Serwer odrzucił połączenie SFTP, ale nasłuchuje połączeń FTP. Czy chcesz używać protokołu FTP zamiast SFTP? Jeśli preferujesz pomoc szyfrowania. Mam to samo w WinSCP - w FileZilla w ogóle cuda się działy i ostatecznie nie dało się nawet zalogować. Masz może fail2ban? Jak tak odczekaj kilka minut i spróbuj ponownie albo zaloguj się za pośrednictwem proxmox, o ile masz KVM.

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

Mirvis:

Serwer odrzucił połączenie SFTP, ale nasłuchuje połączeń FTP. Czy chcesz używać protokołu FTP zamiast SFTP?

Ja tak miałem jak źle ustawiłem chrooty - chociaż powód rozłączenia na to nie wskazuje, ale zmiana chroota była rozwiązaniem.

Mirvis:

nasłuchuje połączeń FTP. Czyli masz też serwer FTP uruchomiony, dlaczego? 😄

Mirvisek
Mirvisek

Mam włączony ssh 😉

Mirvisek
Mirvisek

Tylko jest ten problem bo nie mogę nic zmienić jedynie wejść w panel na lvlup. Nie wiem dlaczego mam odpalony pewnego dnia wchodzę i pokazuje mi się to.

Mirvisek
Mirvisek

Okej spróbuję, dziękuję.

bopke
bopke Moderator forum.lvlup.pro

Serwer masz z oferty OpenVZ czy KVM? Czy w pliku /etc/ssh/sshd_config zmieniałeś port SSH?

Mirvisek
Mirvisek

Serwer OpenVZ. Nie mogę sprawdzić tego.

Timo

Wchodzi w grę reinstalacja VPS? Jeśli tak - zrób to. Jeśli nie poskutkuje - napisz jeszcze raz ticket, najprawdopodobniej będzie problem z siecią.

Mirvisek
Mirvisek

Zbytni nie bo mam tam dla mnie ważne pliki 😥

Timo

Zapytajmy inaczej: Zmieniałeś coś w ustawieniach SSH, FTP, dodawałeś jakiś użytkowników (jakimi komendami?)?

Mirvisek
Mirvisek

Były instalowane tylko pliki jak php5, mysql, apache2 i phpmyadmin. Pod forum robiłem więc mogłem coś źle wpisać. Ciągle były błędy jakieś.