Witam wszystko zrobiłem i wyskakuje mi mysqli::real_connect(): (HY000/1698): Access denied for user 'root'@'localhost'. Zrobiłem to na ItemSHOpi www
Witam wszystko zrobiłem i wyskakuje mi mysqli::real_connect(): (HY000/1698): Access denied for user 'root'@'localhost'. Zrobiłem to na ItemSHOpi www
Jeżeli masz Bazę MYSQL postawioną na VPS'ie, a próbujesz połączyć zewnętrzną stronę z MYSQL na VPS, byćmoże musisz skonfigurować pierw MYSQL.
Wejdź w plik z konfiguracją MYSQL'a. (Podowiedź: Może to być pod /etc/mysql/my.cnf lub /etc/mysql/conf.d/mysql.cnf) Znajdź poniższą linię:
bind-address = 127.0.0.1
I zamień na
#bind-address = 127.0.0.1
Na koniec komenda
service mysql-server restart
Gotowe :slight_smile:
mam na tym samym
Czy strona się łączy przez '127.0.0.1' czy 'localhost'?
localhost jednak po zmianie na 127.0.0.1 nic nie dało
Wejdź do konsoli mysql:
sudo mysql -u root
W kosnoli mysql wpisz:
USE mysql;
UPDATE user SET plugin='mysql_native_password' WHERE User='root';
FLUSH PRIVILEGES;
exit;
A następnie zrestartuj serwer mysql przy pomocy:
sudo service mysql restart
Teraz nie mogę wejść do bazy danych (mysql -u root) ERROR 1045 (28000): Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: NO)
DobrA REINSTALUJĘ BAZĘ DANYCH
Nieaktualne - użyje innej bazy dany
Patbox:
ERROR 1045 (28000): Access denied for user ‘root’@‘localhost’ (using password: NO)
Dokończe chociaż ;) 1045 to "błąd" po zmianie bind-addressu. Po drugie, widać, że hasło nie jest wpisane - jeżli nie hest ustawione, to ok.
DBanaszewski:
Wejdź do konsoli mysql:
sudo mysql -u root
Zapomniałeś ' -p '
Jeżeli zostanie użyte sudo, jest to niewymagane.
Mmmm - nie wydaje mi się. Parametr -p jest używany gdy baza MYSQL ma hasło. Innaczej; nie pyta o hasło, I dostaje się error bynajmniej taki:
ERROR 1045 (28000): Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: NO)
Przed chwilą sprawdzone: sudo bez parametru -p: działa bez logowania się sudo z parametrem -p: prosi o hasło sam parametr -p: prosi o hasło bez parametru: błąd 1045.
(Nie wiem, może tak tylko u mnie :P chociaż logowanie bez hasła wyłączone mam)
root@tsplex-ded-1:
# sudo mysql -u root ERROR 1045 (28000): Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: NO) root@tsplex-ded-1:# mysql -u root ERROR 1045 (28000): Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: NO) root@tsplex-ded-1:~# mysql -u root -p Enter password: Welcome to the MySQL monitor.