Brak dostępu do internetu na VPS

Pytania i problemy
vps, zarządzanie, sieć
Tadzio
Tadzio

Witam. Mam problem z moim VPS a mianowicie brak internetu. Napisałem do supportu, dostałem informację, że muszę wykonać reinstalacje. Wykonałem jednak problem nie ustąpił. https://ibb.co/sHDYCZB

Jakub
Jakub

Próbowałeś ręcznie konfigurować sieć?

Tadzio
Tadzio

Nie umiem. Jeśli wiesz jak to możesz napisać poniżej.

Jakub
Jakub

Jakie distro masz na serwerze?

Tadzio
Tadzio

Ubuntu 18.04 LTS

Jakub
Jakub

Możesz podesłać obecny config sieci?

Tadzio
Tadzio
Axerr
Axerr

Z tego co mi wiadomo to

Tadzio:

mianowicie brak internetu skutkowałby zupełnym brakiem dostępu do serwera, nawet poprzez SSH.

Tadzio
Tadzio

Screeny z proxmox

KrEdEnS
KrEdEnS Moderator Freebies

Ok, sprobuj reinstalki na debiana 10. Jeżeli nie pomoże, spróbujemy ustawić ręcznie sieć. W ostateczności zostaje ticket, może wina leży po stronie serwera DHCP :)

Damian28w
Damian28w

Instalujesz swój system z ISO czy ten który jest dostepny w panelu ?

Tadzio
Tadzio

Z panelu.

Tadzio
Tadzio

Po reinstalacji na debian 10 w dalszym ciągu brak dostępu do sieci.

KrEdEnS

Dobrze, w takim bądź razie spróbujemy ustawić sieć ręcznie.

1. Zaloguj się do panelu lvlup.pro, przejdź do swojego serwera, a następnie w zakładce pomoc na samym dole będziesz mieć trzy informacje: adres, brama i maska.
  2. Na serwerze edytuj plik /etc/network/interfaces w poniżej przedstawiony sposób:
auto lo
iface lo inet loopback

allow-hotplug eth0
iface eth0 inet static
  address Adres/32
  gateway Brama
  dns-nameservers 213.186.33.99 8.8.8.8 8.8.4.4
  1. Zrebootuj serwer VPS

EDIT. Poprawione ;)

Tadzio
Tadzio

W dalszym ciągu brak dostępu do sieci.

KrEdEnS

Tak, dlatego że zrobiłem błąd wyżej. Zamiast maski podaj bramę... 😄 EDIT. Jak poprawisz podeślij ssa przykład: gateway 213.157.23.254

Tadzio
Tadzio

Też mi to nie pasowało dlatego sprawdziłem obie opcje i dalej nic

Jakub
Jakub

Jeśli faktycznie dobrze wykonałeś czynności które zalecał @KrEdEnS i nadal nie działa to w takim razie skontaktuj się jeszcze raz z obsługą

KrEdEnS

Oczywiście po każdej zmianie zrestartowałeś serwer?

EDIT. spróbuj jeszcze zamiast allow-hotplug wpisać auto

Tadzio
Tadzio

Tak. W dalszym ciągu brak dostępu do sieci.

KrEdEnS

No to zostaje Ci ticket, ewentualnie poczekaj może coś komuś jeszcze przyjdzie do głowy. Ja stawiam, że wygenerowanie nowego MACa wystarczy :thonking:

Tadzio
Tadzio

Ok.

KrEdEnS

Z ciekawości, pokaż do wypluwa ip a i komenda ip route

LinGruby
LinGruby Pionier

@Tadzio zobacz czy miałeś coś takiego przed zmianami:

# This file describes the network interfaces available on your system
# and how to activate them. For more information, see interfaces(5).

# The loopback network interface
auto lo
iface lo inet loopback

# The primary network interface
auto eth0
iface eth0 inet dhcp

jak to nie działało to dziwne jak dla mnie ;-) bo na zmiany na statyczne zawsze zdążysz...

a ustawienie na dhcp na serwerach ma ten plus jak np: zostanie zmieniona sieć lokalna i straci się neta to po reboot serwera samo się ustawi ;-) ( głównie chodzi o gateway )

Aylin
Aylin ex-admin forum.lvlup.pro

@Tadzio Jesteś pewien że nie masz blokady na usłudze? Przy niestandardowych blokadach panel może "nie bić" czerwonym powiadomieniem po twarzy (jeszcze).

Jak to sprawdzić?

• sprawdź mail - przy każdej blokadzie usługi wysyłana jest wiadomość że to miało miejsce
  • sprawdź w Proxmox czy w ogóle masz internet - przy blokadach automatycznie jest odcinana sieć, tak żeby ewentualny malware nie rozsiewał zarodników dalej

Jeśli potwierdzisz że to jednak blokada to skontaktuj się poprzez zgłoszenie żeby wyjaśnić sprawę, w innym przypadku to może być wina MAC i wtedy też konieczny jest kontakt z obsługą żeby go naprawić :slight_smile:

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.