Witam. Mam problem z moim VPS a mianowicie brak internetu. Napisałem do supportu, dostałem informację, że muszę wykonać reinstalacje. Wykonałem jednak problem nie ustąpił. https://ibb.co/sHDYCZB
Witam. Mam problem z moim VPS a mianowicie brak internetu. Napisałem do supportu, dostałem informację, że muszę wykonać reinstalacje. Wykonałem jednak problem nie ustąpił. https://ibb.co/sHDYCZB
Próbowałeś ręcznie konfigurować sieć?
Nie umiem. Jeśli wiesz jak to możesz napisać poniżej.
Jakie distro masz na serwerze?
Ubuntu 18.04 LTS
Możesz podesłać obecny config sieci?
Z tego co mi wiadomo to
Tadzio:
mianowicie brak internetu skutkowałby zupełnym brakiem dostępu do serwera, nawet poprzez SSH.
Screeny z proxmox
Ok, sprobuj reinstalki na debiana 10. Jeżeli nie pomoże, spróbujemy ustawić ręcznie sieć. W ostateczności zostaje ticket, może wina leży po stronie serwera DHCP :)
Instalujesz swój system z ISO czy ten który jest dostepny w panelu ?
Z panelu.
Po reinstalacji na debian 10 w dalszym ciągu brak dostępu do sieci.
Dobrze, w takim bądź razie spróbujemy ustawić sieć ręcznie.
/etc/network/interfaces
w poniżej przedstawiony sposób:auto lo iface lo inet loopback allow-hotplug eth0 iface eth0 inet static address Adres/32 gateway Brama dns-nameservers 213.186.33.99 8.8.8.8 8.8.4.4
EDIT. Poprawione ;)
W dalszym ciągu brak dostępu do sieci.
Tak, dlatego że zrobiłem błąd wyżej. Zamiast maski podaj bramę... 😄 EDIT. Jak poprawisz podeślij ssa przykład: gateway 213.157.23.254
Też mi to nie pasowało dlatego sprawdziłem obie opcje i dalej nic
Jeśli faktycznie dobrze wykonałeś czynności które zalecał @KrEdEnS i nadal nie działa to w takim razie skontaktuj się jeszcze raz z obsługą
Oczywiście po każdej zmianie zrestartowałeś serwer?
EDIT. spróbuj jeszcze zamiast allow-hotplug
wpisać auto
Tak. W dalszym ciągu brak dostępu do sieci.
No to zostaje Ci ticket, ewentualnie poczekaj może coś komuś jeszcze przyjdzie do głowy. Ja stawiam, że wygenerowanie nowego MACa wystarczy :thonking:
Ok.
Z ciekawości, pokaż do wypluwa ip a
i komenda ip route
@Tadzio zobacz czy miałeś coś takiego przed zmianami:
# This file describes the network interfaces available on your system
# and how to activate them. For more information, see interfaces(5).
# The loopback network interface
auto lo
iface lo inet loopback
# The primary network interface
auto eth0
iface eth0 inet dhcp
jak to nie działało to dziwne jak dla mnie ;-) bo na zmiany na statyczne zawsze zdążysz...
a ustawienie na dhcp
na serwerach ma ten plus jak np: zostanie zmieniona sieć lokalna i straci się neta to po reboot
serwera samo się ustawi ;-) ( głównie chodzi o gateway
)
@Tadzio Jesteś pewien że nie masz blokady na usłudze? Przy niestandardowych blokadach panel może "nie bić" czerwonym powiadomieniem po twarzy (jeszcze).
Jak to sprawdzić?
Jeśli potwierdzisz że to jednak blokada to skontaktuj się poprzez zgłoszenie żeby wyjaśnić sprawę, w innym przypadku to może być wina MAC i wtedy też konieczny jest kontakt z obsługą żeby go naprawić :slight_smile:
Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.