Brak permisji rsync

Zombie
vps, zarządzanie
krfcm
krfcm Pionier

Hej mam mały problem z rsync, otóż przy używaniu

rsync -avz -e "ssh -o StrictHostKeyChecking=no -o UserKnownHostsFile=/dev/null" --progress /root/kraje.sh example.com:/root/

Pojawia się błąd

Warning: Permanently added 'example.com,ip' (ECDSA) to the list of known hosts. root@example.com's password: Permission denied, please try again.

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Serwer do którego chcesz skopiować plik przez SSH zgłasza hasło które wprowadzasz jako niepoprawne.

krfcm
krfcm Pionier

Upewniałem się kilka razy czy wpisuję poprawne hasło, poza tym na serwerze mam wgrany klucz ssh więc nie powinien wymagać podania hasła.

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

Wydaje mi się, że w komendzie, którą wpisujesz, nie załączasz pliku klucza SSH :thinking:

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

krfcm:

Upewniałem się kilka razy czy wpisuję poprawne hasło, poza tym na serwerze mam wgrany klucz ssh więc nie powinien wymagać podania hasła.

Możliwe że uprawnienia do klucza na hoście źródłowym bądź pliku authorized_keys czy samego folderu .ssh są nieprawidłowe, przez co logowanie przez klucz SSH nie jest brane pod uwagę.

Spróbuj podłączyć się przez samo SSH z flagą -v aby uzyskać więcej informacji co się dzieje.

Timo:

Wydaje mi się, że w komendzie, którą wpisujesz, nie załączasz pliku klucza SSH :thinking:

Jeśli ścieżka nie jest podana, brany jest domyślny np. ~/.ssh/id_rsa.

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.