Brak rozszerzenia mysqli?

Zombie
vps, phpmyadmin, mybb
DoreK
DoreK α-tester v3
Infinity
Infinity

rozszerzenie mysqli nie ma zadnego powiazania z pakietem apache2 czy mariadb. Musisz znalezc i zainstalowac rozszerzenie php-mysqli do twojego php. Jaki masz system?

Próbowałeś zainstalować coś ala "apt-get install php-mysqli" albo "apt-get install php7-mysqli" - czy tez odpowiednik yuma.

Problem jest dziwny, bo phpmyadmin instaluje mysqli sam w sobie podczas instalacji. Instalowales go z repozytoriów czy recznie jakos?

DoreK
DoreK α-tester v3

apt-get install phpmyadmin - tak instalowałem, system ubuntu 16.04 wykonałem komendę apt-get install php7.1-mysqli i dalej nic, a się zainstalowało.

Infinity
Infinity

DoreK:

wykonałem komendę apt-get install php7.1-mysqli i dalej nic, a się zainstalowało.

Restartowales apache2 po instalacji?

DoreK
DoreK α-tester v3

tak

Infinity
Infinity

DoreK:

tak

Spróbuj w folderze www dodać plik info.php z zawartością:

Potem go odpal, sprawdź czy moduł mysqli jest załadowany w php.

DoreK
DoreK α-tester v3

Chyba o to chodzi: image|690x46 Więc nie ma, jak daje ctrl+f i wpisuję mysql to jest tylko to: image|690x64

Infinity
Infinity

Sprawdź co się stanie, jak wpiszesz:

apt-get install php-mysqli

Zostało podane gdzieś na internetach jako rozwiązanie do php7 + ubuntu. Oczywiście apt-get update przed tym.

DoreK
DoreK α-tester v3

Dzieje się to dlatego wpisałem apt-get install php7.1-mysqli image|450x162 Bo apt-get install php7.1-mysql aktualnie pokazuje to: image|637x126

Infinity
Infinity

A:

apt-get install php-mysql

?

DoreK
DoreK α-tester v3

image|639x94

Infinity
Infinity

undefined

?

Dla linuxa będzie to .so zapewne. Ścieżka też się może różnić.

Tutaj jeszcze coś: undefined

DoreK
DoreK α-tester v3

W sumie u mnie to trochę syf jest: image|106x133 a komenda php -v pokazuje to: image|641x129 w 7.0 i 7.1 jest tak: image|137x135 image|129x135 a w 7.2 tak: image|126x90 Więc mam wejść w php.ini w 7.1/apache2 czy 7.0/apache2?

Infinity
Infinity

Sprawdź to jeszcze wpierw:

undefined

Jak nie pomoże to z tego co widzę, to 7.1/apache2

DoreK
DoreK α-tester v3

Nie działało więc zrobiłem apt-get install php7.0-mysqli i zadziałało, dzięki :) Teraz ostatnia sprawa. Mam kopię baz (/var/lib/mysql) tyle że jak ją wgram to wtedy pewnie wywali błąd sql 1932. Co zrobić żeby tak się nie stało i działało jak należy?

Infinity
Infinity

Z tym niestety nie pomogę. Nie używałem nigdy czegoś takiego, jak wgrywanie baz poprzez pliki do katalogu lib. Od zawsze robiłem dumpy (w pma) i potem je importowalem (.sql).

DoreK
DoreK α-tester v3

Nie miałem jak zrobić bo miałem problem z 2002 - no cóż, będę kombinować.