Witam, po zainstalowaniu systemu Debian 9.3 nie mam na nim sieci pomimo zmiany w plikach jak i restartach. W linku znajdują się obrazy z obecną konfiguracją. https://imgur.com/a/UDnHU4C Ktoś może wie dlaczego tak się dzieje i jak temu zaradzić?
Witam, po zainstalowaniu systemu Debian 9.3 nie mam na nim sieci pomimo zmiany w plikach jak i restartach. W linku znajdują się obrazy z obecną konfiguracją. https://imgur.com/a/UDnHU4C Ktoś może wie dlaczego tak się dzieje i jak temu zaradzić?
Debian 9 korzysta z nieco nowszej wersji obsługi sieciowości, gdzie nazwa interfejsu eth0
musi zostać zamieniona na ens18
. W pliku /etc/network/interfaces
wszystkie frazy eth0
zamień na ens18
.
Przy okazji też dobrze by było zobaczyć konfiguracje sieci jaką posiadasz na nim. W niej jest problem.
dalej ten sam błąd 😕
nie rozumiem, co dokładniej mam pokazać? ja nie jestem jeszcze dobrze w tym zaznajomiony :/
Czy jesteś pewien, że dobrze przypisałeś config sieci i zamieniłeś frazy? Upewnij się jeszcze raz i zrestartuj serwer lub skorzystaj z polecenia ifup ens18
,a jeżeli nadal nie będzie działało - skopiuj zawartość wyżej wymienionego pliku i wklej go tutaj, zobaczymy co jest nie tak :)
nie posiadam pliku ifup, ale mam ifstate w którym: ens18=ens18 lo=lo 😕
na polecenie ifup ens18: RTNETLINK answers: File exists ifup: failed to bring up ens18
pokaż zawartość pliku interfaces
Sprawdź ping na dowolny adres.
Pokaż też wynik komendy ifconfig
.
dodam że próbowałem jeszcze z tymi 2 linijkami dns, ale też nic nie dało.
Spróbuj "strzelić" ping na np. 8.8.8.8
connect: Sieć jest niedostępna
Okej, użyj tej krótkiej komendy i pokaż co tam masz: ip a
;)
Przedostatnia linijka configu, dalej jest eth0
zamiast ens18
Następnie service network
(lub networking?) restart
`
Wpisz systemctl status networking.service
i wyślij błąd.
Jestem w trakcie konfiguracji Debiana 9 i stwierdzam fakt że to nie takie proste. Póki co skorzystałam z tego: https://www.serverok.in/debian-9-ovh-bridge-network-configuration
W powyższym przykładzie należy wzorować się z okienka niżej.
Dla testowego VPS wygląda to tak:
Przy konfiguracji w panelu takiej:
ping 1.1.1.1
zadziałało, więc jakiś postęp jest
Uwaga, achtung! Zmieniło się parę rzeczy w Debianie 9 względem wcześniejszych wersji, więc polecam sprawdzać po literce czy wszystko jest jak w przykładzie.
Żeby nie było - do wszystkiego potrzebny jest root
Jak już wpiszesz konfigurację to wpisz komendę service networking restart
.
Dla świętego spokoju wpisz reboot
.
Jak już VPS zatrybi, sprawdź czy masz zainstalowaną paczkę resolvconf
Jeśli nie masz (a raczej jej mieć nie będziesz) -> apt-get install resolvconf
reboot
Daj znać czy działa, ja już mam na dzisiaj dość grzebania w konfiguracjach po tych akrobacjach 😃
@rejzer
ja mam jeszcze dodane coś takiego do pliku interfaces
:
# dns-* options are implemented by the resolvconf package, if installed
dns-nameservers 1.1.1.1
dns-nameservers 1.0.0.1
i mam z automatu dodawane serwery DNS ( każdy może używać swoich ) w resolv.conf
bo niestety te które są działają trochę wolno ( a jak ktoś by jeszcze postawił swojego VPN'a ) to jest nie halo ;-)
może się przyda ;-)
dziękuję <3 dodam żeby zatrybiło trzeba poprawić plik /etc/resolv.conf jeszcze na te same dns'y 8.8.8.8 8.8.4.4 :slight_smile: