Brak Sieci na VPS Debian 9

Zombie
rejzer
rejzer

Witam, po zainstalowaniu systemu Debian 9.3 nie mam na nim sieci pomimo zmiany w plikach jak i restartach. W linku znajdują się obrazy z obecną konfiguracją. https://imgur.com/a/UDnHU4C Ktoś może wie dlaczego tak się dzieje i jak temu zaradzić?

bopke
bopke Moderator forum.lvlup.pro

Debian 9 korzysta z nieco nowszej wersji obsługi sieciowości, gdzie nazwa interfejsu eth0 musi zostać zamieniona na ens18. W pliku /etc/network/interfaces wszystkie frazy eth0 zamień na ens18.

Infinity
Infinity

Przy okazji też dobrze by było zobaczyć konfiguracje sieci jaką posiadasz na nim. W niej jest problem.

rejzer
rejzer

dalej ten sam błąd 😕

rejzer
rejzer

nie rozumiem, co dokładniej mam pokazać? ja nie jestem jeszcze dobrze w tym zaznajomiony :/

bopke

Czy jesteś pewien, że dobrze przypisałeś config sieci i zamieniłeś frazy? Upewnij się jeszcze raz i zrestartuj serwer lub skorzystaj z polecenia ifup ens18,a jeżeli nadal nie będzie działało - skopiuj zawartość wyżej wymienionego pliku i wklej go tutaj, zobaczymy co jest nie tak :)

rejzer
rejzer

nie posiadam pliku ifup, ale mam ifstate w którym: ens18=ens18 lo=lo 😕

rejzer
rejzer

na polecenie ifup ens18: RTNETLINK answers: File exists ifup: failed to bring up ens18

bopke

pokaż zawartość pliku interfaces

rejzer
rejzer

5|690x415

DBanaszewski
DBanaszewski α-tester v3

Sprawdź ping na dowolny adres. Pokaż też wynik komendy ifconfig.

rejzer
rejzer

6|500x82

rejzer
rejzer

dodam że próbowałem jeszcze z tymi 2 linijkami dns, ale też nic nie dało.

DBanaszewski
DBanaszewski α-tester v3

Spróbuj "strzelić" ping na np. 8.8.8.8

rejzer
rejzer

connect: Sieć jest niedostępna

DBanaszewski
DBanaszewski α-tester v3

Okej, użyj tej krótkiej komendy i pokaż co tam masz: ip a ;)

rejzer
rejzer

7|690x190

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

undefined Przedostatnia linijka configu, dalej jest eth0 zamiast ens18 Następnie service network (lub networking?) restart

rejzer
rejzer

8|634x129`

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

Wpisz systemctl status networking.service i wyślij błąd.

Aylin
Aylin ex-admin forum.lvlup.pro

Jestem w trakcie konfiguracji Debiana 9 i stwierdzam fakt że to nie takie proste. Póki co skorzystałam z tego: https://www.serverok.in/debian-9-ovh-bridge-network-configuration

W powyższym przykładzie należy wzorować się z okienka niżej.

Dla testowego VPS wygląda to tak: Screenshot%20from%202018-05-18%2016-04-38|592x500

Przy konfiguracji w panelu takiej: Screenshot%20from%202018-05-18%2016-13-23|533x485

ping 1.1.1.1 zadziałało, więc jakiś postęp jest

Uwaga, achtung! Zmieniło się parę rzeczy w Debianie 9 względem wcześniejszych wersji, więc polecam sprawdzać po literce czy wszystko jest jak w przykładzie.

Żeby nie było - do wszystkiego potrzebny jest root

Jak już wpiszesz konfigurację to wpisz komendę service networking restart. Dla świętego spokoju wpisz reboot. Jak już VPS zatrybi, sprawdź czy masz zainstalowaną paczkę resolvconf Jeśli nie masz (a raczej jej mieć nie będziesz) -> apt-get install resolvconf reboot

Daj znać czy działa, ja już mam na dzisiaj dość grzebania w konfiguracjach po tych akrobacjach 😃

LinGruby
LinGruby Pionier

@rejzer

ja mam jeszcze dodane coś takiego do pliku interfaces:

# dns-* options are implemented by the resolvconf package, if installed
dns-nameservers 1.1.1.1
dns-nameservers 1.0.0.1	

i mam z automatu dodawane serwery DNS ( każdy może używać swoich ) w resolv.conf bo niestety te które są działają trochę wolno ( a jak ktoś by jeszcze postawił swojego VPN'a ) to jest nie halo ;-)

może się przyda ;-)

rejzer
rejzer

dziękuję <3 dodam żeby zatrybiło trzeba poprawić plik /etc/resolv.conf jeszcze na te same dns'y 8.8.8.8 8.8.4.4 :slight_smile: