Hejkaa, Wie ktoś jak zrobić skript na debianie który bedzie restartował BungeeCord'a w sensie będzie wyłączać screen'a a np. po 1 minucie bedzie go uruchamiać :D
Hejkaa, Wie ktoś jak zrobić skript na debianie który bedzie restartował BungeeCord'a w sensie będzie wyłączać screen'a a np. po 1 minucie bedzie go uruchamiać :D
Hasło: CRON :)
Tutaj możesz wykorzystać cron
-> to jest taki "terminarz zadań".
Możesz ustawić w nim restart co daną sekundę, minutę, godzinę, dzień, tydzień.
jest standardowo zainstalowany, a edytować możesz go przy pomocy:
sudo crontab -e
Zakładam, że nie masz innych serwerów uruchomionych na VPSie. Jeżeli masz, czytaj dalej.
Po uruchomieniu edytora wystarczy, że dodasz linijki:
0 7 * * * pkill -f 'java -jar'
1 7 * * * bash /sciezka/do/skryptu_startowego.sh
Jeżeli posiadasz więcej niż dwa serwery MC, po prostu w pierwszej komendzie w cron
ie musisz dopisać argumenty.
0 7 * * * pkill -f 'java -jar bungee.jar'
1 7 * * * bash /sciezka/do/skryptu_startowego.sh
Ktoś mi powie gdzie i co mam klinąć xD bo teraz ciagle jak wpisuje to sudo crontab -e to przechodzi mi na jakiś plik a wczesniej musiałem wybrać numerek 1 lub 2 i nwm który wybrałem zapomniałem xD I jeszcze jak to potem zapisac :P i za akceptować
Nie wiem dlaczego Banan polecił sudo
, ale z numerkiem chodzi po prostu o wybór edytora tekstu.
Jeśli wybrałeś nano (przy którym pisało, że najłatwiejszy), to zapisujesz kombinacją Ctrl + X, a następnie Y.
Jeśli vim, to Banan musi ci pomóc 😂
a jak mogę zmienić editor fakt od nano wiem jak działa
Zazwyczaj na dole edytora jest "legenda" obniaśniająca co należy kliknąć aby np. zapisać plik.
Do zmiany, znalazłem taką komendę:
export VISUAL=nano; crontab -e
Dziekuje to mogę dalej pracować jeszcze tylko jak juz to zapisze to musze coś restartowac :D ?
Po zapisaniu pliku edytując crontaba zmiany wchodzą w życie natychmiastowo ;)
Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.