CD-ROM usb

Zombie
desktop
SP24
SP24

Hej, mam stary napęd CD-ROM od PC i zastanawiam się czy mogę go podłączyć poprzez USB do mojego obecnego PC.

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Tak

SP24
SP24

A czy potrzebuje dodatkowych akcesoriów czy obejdzie się?

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Nie spotkałem się z kablem USB w napędach 5,25 cala.

W zależności jakiego złącza używa ten napęd, potrzebujesz przejściówki ATA/SATA -> USB (20-60zł).

Osobiście zakupiłbym po prostu już mały i przenośny napęd (slim tak jak w laptopach) na USB, kosztuje około 50-100zł w zależności od marki, wtedy na upartego podłączysz go nawet do telefonu i będzie chociaż częściowo poręczny 😅.

SP24
SP24

A mógłbym zrobić tak, że podłącze laptopa do TV poprzez kabel D-Sub, tak aby przesyłany był dźwięk i obraz z płyty? Wiem, że obraz się da, ale czy dźwięk?

LinGruby
LinGruby Pionier

SP24:

podłącze laptopa do TV poprzez kabel D-Sub

tak podłączysz ale tylko przejściówka D-Sub > HDMI i bez dźwięku ( D-Sub nie ma w sobie Audio - tak jak były kiedyś starsze monitory z głośnikami i Audio było podawane innym kablem niż D-Sub - osobiście nie znam takiego rozwiązania żeby Audio było tym samym kablem podawane co D-Sub - mowa o fabrycznych rozwiązaniach )

żeby był dźwięk na TV ( jednym kablem ) to tylko HDMI > HDMI ( tak mam w swoim lapku )

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.