CentOS do instalacji w panelu

Rozwiązane
odrzucone, panel-lvlup-pro
anon40709621
anon40709621

Czy system CentOS będzie dostępny do instalacji z poziomu panelu? :) Tak jak jest aktualnie na liście do wyboru Ubuntu 16.04 i Debian 9.

Ps. Tak, wiem, że mogę sam sobie zainstalować, ale pytam z ciekawości :P

psycho
psycho

Jestem za bo osoby bardziej doświadczone, które poradzą sobie z instalacją to zainstalują sami jak mówi @anon40709621 , ale osoby nowe w temacie, którym polecony został taki CentOS z różnych powodów mogą sobie nie poradzić i generować niepotrzebne tickety na zasadzie "nie chce mi się zainstalować centos"

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Mamy bardzo mało zapytań o dostępność CentOS w panelu. Dodatkowo jeśli go wprowadzimy:

• trudniej będzie dostarczyć wsparcie do innej rodziny dystrybucji linux'a z perspektywy ticketów
  • wymaga to całej masy nowych poradników lub modyfikacji już istniejących jeśli chcemy porządnie podejść do sprawy
  • zwiększa się ilość wariantów problemów oraz rozwiązań, komplikuje to całą sprawę tylko z korzyścią dla max kilku procent naszych klientów
  • większość rozwiązań dla serwerów gier bazuje jednak na Debianie i pochodnych jak Ubuntu
  • dostosowywanie już istniejących rozwiązań pod rodzinę RHEL daje stosunkowo mało korzyści biorąc pod uwagę ilość pracy

Na obecna chwilę nie planujemy dodać CentOS w panelu. Jeśli ktoś potrzebuje tej dystrybucji to nie ma przeszkód aby zainstalował, skonfigurował i wspierał ją samodzielnie wedle własnych potrzeb.