Chłodzenie a procesor czy się będzie gryzło czy nie?

Pytania i problemy
Glupikocz
Glupikocz

Dobry mam pytanie chce sobię kupić nowy procesor z 10 generacji

• I5-10600K

do tego tego taka płytka główna

• Gigabyte H470 HD3

i mam chłodzenie aktualnie Noctua NH-D15 i moje pytanie brzmi czy to chłodzenie da radę założyć na I5-10600K? do razu mówię płytka chłodzenia jest dużo większa niż płytka od procka i5-4690k

Nieznajomy11
Nieznajomy11 Moderator forum.lvlup.pro

Tak, rozmiarowo powinno być ok. Z tego co pamiętam, 10xxx są nawet trochę chłodniejsze niż poprzednicy, dzięki lepszemu odprowadzaniu ciepła. Btw czemu nie AMD? :nosacz:

Glupikocz
Glupikocz

Co do amd myśle tez nad tym ale nie chce specjalnie kupować kitu do chłodzenia na amd za 100zl

Jakoś tez Intelowi ufam wiem co i jak strasznie lubi.

Co do amd uważam że są lepsze tak naprawdę ale znajomi mają i trochę odradzają mówią że za dużo błędów ze sterownikami

Aktualnie mam procka i5-4690k który ma juz naprawde sporo lat(4 gen.) podkrecony od początku z 3.5 na 4.8 i stabilnie do dziś dziala przy 40 stopniach.

Mariolka
Mariolka

AMD ma obecnie znacznie stosunek ceny do wydajności. Ja przesiadłam się z podkręconego 6600K na Ryzena 3600 i różnica jest znaczna

Nieznajomy11

Glupikocz:

ale znajomi mają i trochę odradzają mówią że za dużo błędów ze sterownikami

Nie miałem żadnych problemów z moim combo AMD+AMD, a już z Nvidia+Intel tak. Jak masz nietypowy sprzęt, to zawsze jest szansa na problemy. U mnie wszystko jednak śmiga.

Mariolka:

Ryzena 3600 i różnica jest znaczna

Tak, to niesamowite, jak jeszcze parę lat temu taki 6c/12t to było coś niewyobrażalnego, żeby mieć w komputerze, a dzisiaj to taki prawie entry level jeśli to coś więcej niż komputer biurowy.

Glupikocz
Glupikocz

Wiec zapytam co polecacie do 2.000zł procek + płyta

Ramy patrzyłem 350zł i dokładka do chłodzenia 100zł

Nieznajomy11

Chcesz przeznaczyć 2000 zł na sam procesor i płytę? :thinking:

Całkiem sporo, możesz za to dostać płytę z chipsetem AMD B450 i ryzena 7 3700.

Niemniej trochę dziwne combo, szczególnie jak mówisz o tym ramie za 350 zł, co ty kombinujesz tutaj? :nosacz:

Glupikocz
Glupikocz

No powiedzmy jak patrzyłem to i5-10600k nie obsługuje wiecej niż 2666mhz wiec znalazłem oto takie ramy

• HyperX 16GB (2x8GB) 2666MHz CL16 Fury

no oczywiście plan jest taki bo procek 1400zł stoi to płyte np za 600 kupie i wtedy moge ramy za 500zł jakieś np z mniejszym opóźnieniem bo nie musze kupować dokładki do chlodzenia wiec mam te +100zł

FairGames
FairGames

Spójrz na HyperX Predator 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz, aktualnie mam ten ram w swoim PC. Jeżeli chodzi o mobo to trochę bym odradził płyty B450 od Gigabyte, problemy z M.2, boot time itp.

Glupikocz
Glupikocz

A jaka płyta do 700zł? widziałem też od msi gaming x jakaś płyte za 750 chyba

Glupikocz
Glupikocz

Czyli mowisz ze to nie ma sensu z gigabyte?

możesz też coś do 700zł mi poszukać i jeszcze jakbyś te ramy podesłał zeby poźniej czegoś złego nie wziął :D

FairGames
FairGames

Płyt do B450 chyba droższych nie ma, lecz możesz jeszcze na to spojrzeć https://www.morele.net/plyta-glowna-asus-tuf-b450-pro-gaming-5566520/ Ramy które mogę polecić to https://www.morele.net/pamiec-hyperx-predator-ddr4-16-gb-3200mhz-cl16-hx432c16pb3k2-16-774211/

Glupikocz
Glupikocz

Co i do tego RTX 2060 i koks mówisz że bedzie?

FairGames
FairGames

Zależy do czego, lecz do większości gier styka.

Glupikocz
Glupikocz

No to głownie komp na następne 5 lat aby był i mozna było w lola grac :p

Tylko teraz czy msi czy asus 😛

Nieznajomy11

Glupikocz:

mozna było w lola grac

To może zrezygnuj z tej grafiki, potężnego CPU i kup jakieś APU od AMD i wystarczy. 😂

Glupikocz
Glupikocz

Nie no po tym filmiku zostaje na tym intelu https://www.youtube.com/watch?v=sFiKgkRDH4E

od razu oc sie zrobi szczegolnie ze jest gwarancja na OC to można

Glupikocz
Glupikocz

A jeszcze mam pytanie bo ja chciałem brać ten ram 2666mhz a jak kupie 3200mhz to normalnie bedzie działać jeśli podobno procek tylko z 2666mhz działa?

psycho
psycho

Powinien działać, ale jego prędkość może zostać ograniczona do wartości jaką jest w stanie obsłużyć.

Nieznajomy11

Glupikocz:

Nie no po tym filmiku zostaje na tym intelu

I w sumie co ten filmik udowadnia? Że intel boostując single core da ci te 5 FPS więcej? To jest w ogóle 6/12, a nie 8/16 jak R7 3700X, nie ma co porównywać, jeśli mówimy o prawdziwym multitaskingu. No chyba jak chcesz przepłacać to spoko (dajesz tyle samo praktycznie, a tracisz na tym 25% wątków, na rzecz może 5%, w najlepszej sytuacji 10% w górę na single core realnie, no, chyba że nic innego na tym cpu nie robisz, tylko jednowątkowa aplikacja pracuje). W ogóle nie wiem, na co ci tyle mocy, ale jak faktycznie jej potrzebujesz i budujesz przyszłościowo, no to muszę cię zasmucić, ale zaledwie 6/12 nie jest już top end teraz. :nosacz:

https://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=Intel+Core+i5-10600K+%40+4.10GHz&id=3735

W passmarku dokładnie widać, co daje ci ta dodatkowa wielowątkowość, co ciekawe nawet R5 3600 wypada lepiej niż to CPU tutaj. W przypadku, np. transkodowania wideo ta dodatkowa moc będzie niezastąpiona.

Glupikocz
Glupikocz

No tak tylko zauważmy różnicę że architektura 14mm pozwala mi proca przekęcic na tyle ile mi się uda a ryzen na 7mm złapie zadyszkę od razu jak wdzię po różnych filmikach.

To prawda 8 rdzeni fajnie było by mieć ale tak jak właśnie teraz rozmawiamy myślę czy chwilę nie poczekać i czegoś 8 rdzeniowego z intela nie wziąć

ale jeszcze się zastanowie nad AMD

Glupikocz
Glupikocz

Co do ramów dowiedziałem się od kolegi który zajmuje się akurat oc kompów żębym wybrał płyte która posiada nwm jak to powiedzieć uproszczone oc do ramów i po prostu kupić 3200mhz a plyta sama to wykryje i polecił mi taką

https://www.x-kom.pl/p/568468-plyta-glowna-socket-1200-asus-rog-strix-b460-f-gaming.html

Nieznajomy11

Glupikocz:

jak to powiedzieć uproszczone oc do ramów

Nazywa się to XMP i jest to w chyba wszystkich płytach z normalnej półki cenowej. Wystarczy zerknąc, jakie MHz wspiera MOBO, bodajże powyżej 2400 wszystko jest podkręcane przez XMP.

https://en.wikipedia.org/wiki/Serial_presence_detect#Extreme_Memory_Profile_(XMP)

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.