Ciekawy problem z thunarem

Pytania i problemy
Lumpiasty
Lumpiasty Stały bywalec

Witajcie Mam nadzieję, że znajdę tu jednego znawcę od Unixów, który mi wytłumaczy o co chodzi ;) Otóż problem wygląda następująco: image|545x155 Sprawa wygląda następująco: Chcę zrobić, aby menedżer plików (thunar), gdy otworzę link symboliczny przenosił mnie do folderu, dokąd ten link prowadzi. (Skomplikowane) W tym celu skopiowałem Thunar-folder-handler.desktop do .local/share/applications/ (on odpowiada za otwieranie folderów), po czym zmieniłem linię Exec=thunar %F na Exec=thunar $(realpath '%F') I wszystko działa, z tym, że jak chcę otworzyć folder resourcepacks (z minecrafta), który jest linkiem symbolicznym do innego folderu otwierało w miejcu dokąd ten link prowadzi. Tymczasem pojawia się komunikat widoczny wyżej. W htop widzę tak wyglądający wpis: image|690x18
Gdy wpiszę tą samą komendę w terminalu przenosi mnie do tego folderu dokładnie tak jak zakładałem. Ma ktoś pomysł gdzie może być problem?

PS. Proszę nie patrzeć na nazwę jednego z folderów po drodze, nawet nie wiecie po co mi to 😃

LinGruby
LinGruby Pionier

nie wiem co posiadasz za środowisko gui ale w xfce robi to się trochę inaczej a mianowicie na pulpicie prawy klik myszką:

57|270x294

Utwórz odnośnik:

58|378x420

i tworzysz dowiązanie np: ( wykorzystałem mój drugi laptop ( córki 11 lat ma ) sama zrobiła sobie skrót do obrazków które rysowała )

59|383x424

musi mieć prawa uruchomienia

a tak wygląda aktywator:

[Desktop Entry]
Version=1.0
Type=Link
Name=obrazki
Comment=obrazki
Icon=user-bookmarks
URL=/home/marysia/Obrazy/rysunki

i otworzy się w Thunar, PCManFM czy kto tam jakiegokolwiek menadżera używa jako głównego...

ot tyle w temacie przykład masz powodzenia ;-)

Lumpiasty
Lumpiasty Stały bywalec

Wszystko fajnie, nawet znam ten sposób z tym, że nie o to chodzi. Może jaśniej: mkdir cel ln -s cel link xdg-open link I w tym momencie chcę, aby thunara otworzyło w cel.

LinGruby
LinGruby Pionier

@Lumpiasty

jedyna opcja która będzie poprawnie działać to co zamierzasz ( a co się zorientowałem o co Ci chodzi to )

prosty skrypt np:

link.sh <- nazwa dowolna z prawami wykonywania, umieszczony w /usr/local/bin/ o zawartości

#!/bin/sh
thunar 'twój link'

i odpalasz w terminalu

link.sh

nie ma bata musi działać ( testowałem u siebie i działa ) ;-)

i takich skryptów możesz mieć do woli

Lumpiasty
Lumpiasty Stały bywalec

Dzięki za pomysł. Zastosowałem małą wariację tego skryptu, konkretniej thunar $(realpath "$1") I podmieniłem exec na thunar-folder-handler (tak dostojnie zatytułowałem skrypt) I oto magicznie zadziałało. Dopiero teraz wpadłem na pomysł, że XDG może nie rozumieć zmiennych -sh :man_facepalming:

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.