Czego brakuje ci w listach serwerów Minecraft?

Off topic
Nieznajomy11
Nieznajomy11 Moderator forum.lvlup.pro

Tworzę listę serwerów Minecraft i chętnie poznałbym wasze opinie, pewnie nieraz używaliście takich list serwerów, jako właściciele serwerów, czy też jako osoby szukające serwera.

Jakich rzeczy waszym zdaniem brakuje lub byście je zmienili w listach serwerów, które można spotkać w sieci? Jakie wymagania powinna spełniać lista, z której chcielibyście korzystać?

bopke
bopke Moderator forum.lvlup.pro

Bardzo brakuje mi promowania mojego serwera

[details=""] :kappa: [/details]

error
error

Lista powinna promować tylko rzetelne serwery, a nie te które więcej zapłacą :thinking:

Patbox
Patbox

Mojego serwera na samej górze :kappa:

A tak na serio, to by przydała się możliwości wybrania wersji obsługiwanych (oraz polecanej), wybrania trybu (lub paru), dobrego systemu wyszukiwania itp. Oczywiście to wszystko jest w tych zagranicznych :v

Nieznajomy11

Zapraszam też chętnych śledzenia postępów, a także tych którzy chcieliby podzielić się swoją opinią odnośnie list serwerów w sposób bardziej dynamiczny na oficjalny serwer Discord listy.

https://discord.gg/sg5dvjM

Nieznajomy11

Leć do góry =)

anon10657637
anon10657637

Przede wszystkim:

• normalnego pomysłu na promocję, a nie na zasadzie kliknij w diament i leć do nieba, tylko szczegółowe analizowanie po ruchu na danym serwerze
  • płatne banerki generowane automatycznie z reklamą serwera, ew. patent jak Wykop Sponsorowany
  • normalne API z jakimiś sensownymi limitami i lekka dopłata miesięczna za kolejne limity, z tym, że to API musiałoby umożliwiać coś ponad serwis, np. pobieranie osobno szczegółów dot. serwerów itd.
  • prosty design

Tyle, nic więcej do szczęścia nie trzeba. No dobra, pasuje tylko by to działało #pdk

KMatuszak
KMatuszak Weteran

dobrych serwerów :kappa:

error
error

Brakuje mi ładnego, nowoczesnego wyglądu. Obecnie wszystko jest w kolorach trawy -_-

Lempik
Lempik

Już wiem, jaka jest wada różnych list. Że pokazują całkowitą liczbę głosów. I że często pozwalają głosować tylko raz. I to uważam za wady. Na przykład uruchomiono nową edycję jakiegoś serwera - np. w związku z nową wersją MC. No to zleci się kilkadziesiąt graczy, bo są ciekawi, każdy odda jeden głos, po dwu tygodniach im się znudzi, serwer świeci pustkami. Ale na listach serwerów wypada dobrze, bo ma 50 głosów.

Moim zdaniem powinno być tak, że na serwer można oddać głos nawet raz dziennie, ale lista pokazuje tylko liczbę oddanych głosów za ostatni miesiąc lub kwartał (można przełączać). Starsze głosy są pomijane. W taki sposób lista będzie pokazywać serwery, na których naprawdę ktoś gra.

Nieznajomy11

Wydaje się to dość niezłym pomysłem, dopisałem do dalszych planów rozwoju delikatną przebudowę systemu głosów, bazując na twoich sugestiach. =)

Lempik:

W taki sposób lista będzie pokazywać serwery, na których naprawdę ktoś gra.

Jest to faktycznie problem, ogólnie to plan zakłada właśnie brak wyświetlania głosów z całego okresu, tylko inteligentne przeliczanie ich co jakiś czas, tak aby usunąć, te które "stracą ważność". Nie będę na razie mówił na jakich dokładnie zasadach będzie się to odbywać, ale mam już na to moim zdaniem - ciekawy pomyśl.

Lempik
Lempik

Czy mogę odkopać? Jeszcze jednej rzeczy brakuje w listach - znaków diakrytycznych. MOTD serwera może zawierać znaki diakrytyczne, trzeba je tylko zapisać za pomocą kodu java escape, np. "ż" można zobaczyć tu: https://charbase.com/017c-unicode-latin-small-letter-z-with-dot-above

Czyli MOTD dobrze wyświetla się w MC i ze znakami diakrytycznymi, ale chyba żadna lista nie potrafi poprawnie wyświetlić tych znaków.

devon
devon

Na chwile obecną to Wsparcia dla RGB z 1.16.x w MOTD