Czy mój sprzęt bedzie dobrze działał?

Zombie
anon45653061
anon45653061

Witam, mam laptopa HP Compaq Presairo CQ57 i chcę na nim zainstalować ubuntu 16 wraz z visual studio code, opera/chromem, steamem i cs source i 1.6 czy mój sprzęt bedzie dobrze płynnie działał oto specyfikacja:

pobrany%20plik|631x500

SP24
SP24

Powinno uciągnąć, ale nie ukrywam, że przydałoby się więcej ramu.

anon45653061
anon45653061

Wiem, ale ja taki laptop kupiłem a mi zależy dla płynności żeby wszystko działało jak powinno

SP24
SP24

Jeśli chcesz zainstalować ubuntu obok windowsa, to powinno starczyć pamięci, ale czy na aplikację starczy to nie mam pojęcia

bopke
bopke Moderator forum.lvlup.pro

Myślę, że nie powinno być problemu z pamięcią, dopóki wszystkich tych aplikacji nie otworzysz naraz obok siebie. Jeżeli dodasz do tego tak ze 2GB swapu, to nie powinno być problemu. Jedyne co, to może w cs source mogą być problemy, bo nie wiemy jaką masz kartę graficzną i czy ten procesor da sobie z tym radę.

anon45653061
anon45653061

Czyli powinno wszystko ładnie chodzić?, bo ja vs code uruchamiam wraz z przegldarka a gry to z ts / disocrd

@Edit: mogę dać nawet 100GB SWAP bo mam 1TB dysk :D

bopke

Normalnie ubuntu z domyślnym systemem graficznym nie jest zbyt oszczędne. Jeżeli pobierzesz Lubuntu z systemem LXDE to powinno być lepiej.

Nie przesadzajmy z rozmiarem swapu - i tak moment, w którym system będzie musiał panicznie używać swapu, sprawi że system może nie być zbyt używalny, bo jednak czytanie z dysku jest o rzędy wielkości wolniejsze niż z normalnej pamięci ram.

anon45653061
anon45653061

Czyli co lepsze??, bo nie wiem co zainstalować, albo podajcie fajnego linuxa na ten sprzęt co to ucignie z podanymi programami

bopke

Ubuntu ma to do siebie że jest przyjazne dla użytkownika, lubuntu jest jego nieco lżejszą wersją, dzięki temu, że zamiast standardowego środowiska graficznego ma jedno z najlżejszych, ale za to nie jest zbyt piękne.

DoreK
DoreK α-tester v3

Dodam jeszcze, że Xubuntu jest dosyć "lajtową" wersją Ubuntu.

anon45653061
anon45653061

DoreK:

Xubuntu

xubuntu sam polece na starym pc z pentium 4 dziłał ideolo

bopke

Zupełnie jak Lubuntu, z tego co się orientuję to LXDE jest najlżejszym środowiskiem z kompletem prorgamów użytkowych

anon45653061
anon45653061

Ale ja z xubuntu dłużej siedziałem :) więc dzięki za propozycje <3

Infinity
Infinity

Powodzenia w graniu w cokolwiek na linuxie, mam tu na mysli csa czy co innego ;)

Kiedyś próbowałem, cięzki temat.

bopke

Gry valve mają natywne wersje, to kwestia tylko i wyłącznie instalacji steama i wybrania z niego gry, nie jest to trudniejsze niż na windosie.

Infinity
Infinity

No dobra, ale co z pozostalymi grami, ktore oferuja tylko windowsa jako platforme? Nie pograsz, bo niestety nie osiagniesz odpowiedniej wydajnosci na emulatorach.

bopke

Pytanie jest o konkretne tytuły, więc innych nie rozważałem w tym momencie.

Projekt DXVK który niedawno pojawił się na steamie pod nazwą proton/steam play nawet nieźle sobie radzi z niektórymi tytułami, co prawda w moim wypadku jest to tylko kilka starszych tytułów, bo nowsze na moim laptopie i tak by nie poszły, ale gdy gram w takie spore na baterii na windowsie i na ubuntu, to czas pracy laptopa jest zauważalnie dłuższy, a sam laptop pracuje ciszej, gdy odpalam przez protona.

Aylin
Aylin ex-admin forum.lvlup.pro

Sporo gier z GoGa działa na Ubuntu, większość to nie jest ale zawsze jakieś tytuły się znajdą. Jest też Wine, więc rozwiązań jest kilka na gry na Linuxie 🐧

Wiadomo że najnowsze tytuły mogą nie pójść, ale skoro sprzęt jest starszy to raczej i tak by nie poszły, niezależnie jaki system operacyjny tam stoi. Mój stary lapek pożył jeszcze dodatkowy rok tylko dzięki Mintowi który został tam wgrany, akurat wystarczyło to do przeglądania neta i notatek na studiach. Obecnie w tym celu raczej nadawałby się ChromeOS (przeglądarka + podstawowe przeglądanie dokumentów); wtedy takiego rozwiązania jeszcze nie było albo było dopiero w powijakach :V

anon45653061
anon45653061

Ale ja tylko gram w cs 1.6 i cs source, a one sa w wersjach na linuxa więc problemu nie ma :)

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.