Hej. Czy rozdzielenie VPS 8 gb, na 2 screeny np. 2 gb i 6 gb i na tym mniejszym postawienie lobby, a na tym o wiekszych zasobach ram głównego serwera zmniejszy w jakimś stopniu lagi?
Hej. Czy rozdzielenie VPS 8 gb, na 2 screeny np. 2 gb i 6 gb i na tym mniejszym postawienie lobby, a na tym o wiekszych zasobach ram głównego serwera zmniejszy w jakimś stopniu lagi?
Tak, to oczywiste, że jeśli tworzymy więcej instancji to pojedyncza ma mniejsze obciążenie :V
Zależy czy masz OpenVZ czy KVM. Różnie bywa. Kwestia procesora i przydziału serwerów do niego. Możliwe że lagi spowodowane są zbyt słabym VPSem.
Timo:
Zależy czy masz OpenVZ czy KVM. Różnie bywa. Kwestia procesora i przydziału serwerów do niego. Możliwe że lagi spowodowane są zbyt słabym VPSem.
Minecraft jest aplikacja która robi najbardziej obciążające rzeczy w jednym wątku, przez co więcej instancji (mniej graczy na jedną) zawsze w jakiś sposób zmniejszy lagi, jeśli nie jest to spowodowane wadliwymi pluginami.
Nie nie, chyba źle zrozumiałeś (albo ja). Autor chce podzielić VPSa na wirtualne zasoby, a nie mieć lobby i serwer główny na jednym VPS. A przynajmniej tak sądzę z wątku.
Timo:
Autor chce podzielić VPSa na wirtualne zasoby
crookyjp:
screeny Timo:
(albo ja)
W takim razie jest błąd w treści, niesprecyzowane. >crookyjp:
Czy rozdzielenie VPS 8 gb, na 2 screeny np. 2 gb i 6 gb
Jeden screen to jeden proces, inaczej się chyba nie da.
Nie, screen to takie jakby okno jak w windowsie, program może potem odpalać sobie ile chce wątków czy też procesów. Ram można limitować w przypadku javy argumentami. Nie ma tutaj błędu - jedynie można by uznać, że jest tam jakiś skrót myślowy :V
Kurczę to ja takiego screena nie znałem, używałem jedynie screena jednego do TSa a drugiego do sinusbota :O
Timo:
używałem jedynie screena jednego do TSa a drugiego do sinusbota 😮
A ja wykorzystuje screen jeszcze do wielu innych rzeczy np; do programów które potrzebują do tego okna terminala ( konsoli ) a poco maja być otwarte jak skrypt ( program ) można zamknąć właśnie screen i działa ( w tle bez otwartego fizycznego okna ) ;-)