Cześć, mam pytanie. Kupuję vpsa 8 gb ramu z Francji na lvlup.pro i czy to by utrzymało proxy, 2 serwery na spigocie i 1 na spongeforge? Na całej sieci jednocześnie będzie max. 100 osób.
Cześć, mam pytanie. Kupuję vpsa 8 gb ramu z Francji na lvlup.pro i czy to by utrzymało proxy, 2 serwery na spigocie i 1 na spongeforge? Na całej sieci jednocześnie będzie max. 100 osób.
Raczej nie.
Najmniejszym sensownym wyborem byłby pakiet 16 GB FR pod proxy i dwa serwery spigot plus 8 GB FR na serwer spongeforge.
Oczywiście wszystko zależy od tego, co się będzie na tych serwerach działo, ile będą potrzebowały czasu procesora i oczywiście ile będą ważyły. W pakiecie 8 GB FR masz 45 GB dostępnej powierzchni dyskowej, więc będzie około 35 GB dostępnego dla Minecrafta.
Co do pamięci RAM pamiętaj, aby zostawić trochę na system. Przykładowo na pakiecie z 16 GB najlepiej zostawić 2 GB dla systemu i innych usług, a przydzielić dwom serwerom 7 GB.
Jeśli braknie ci zasobów na VPS, możesz skontaktować się z obsługą i powiększyć swój pakiet.
A z kodem timoproject.pl
przy zakupie otrzymasz 10% rabatu, więc zapłacisz mniej. :nosacz:
Plan jest taki, że będzie to serwer lobby na 1.8.8, proxy, serwer bedwars na 1.8.8, a ten serwer sponge będzie miał max 10 modów, według mnie by wystarczyło ale aż tak się nie znam.
Zawsze możesz rozszerzyć pakiet, ale wybierając 8GB licz się z tym, że może nie starczyć (2 vCPU również troszkę mało :) )
Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.