Czy VPS 4GB będzie lagował?

Pytania i problemy
Mlecz
Mlecz

Hej, mam zamiar stworzyć serwer w MC na 1.15.2 z mniej więcej 15 pluginami, mapą 5000x5000 i myślę, że będzie grało max 20 osób naraz. VPS kupuję z LVLup (z Francji) i mam do was pytanie: Czy będą lagi i czy serwer wytrzyma 20 graczy na 4GB Ramu? Same pluginy jakieś 1GB Ramu zużywają z tego co testowałem na swoim komputerze, ale nie wiem jak będzie z mapą, bo jej nie wgrywałem i z 20 graczami.

Lempik
Lempik

U mnie nie wytrzymuje, jak ktoś ma dużo wieśniaków i/lub zwierzaków i/lub mechanizmów i jest ponad 10 osób. Pojedynczą osobę wytrzyma, ale jak jest jednocześnie kilka takich artystów, to tps gwałtownie spadają. Sporo problemów robią ekspiarki endermanów w Endzie (fruwające perły i XP). Jak jest 20 grzecznych graczy, to serwer spokojnie wytrzymuje, TPS=20. Czyli trzeba uważać na bardzo zaawansowanych graczy, którzy robią duże mechanizmy i hodują wieśniaków. I na początkujacych graczy, którzy mają dużo zwierzaków.

Mlecz
Mlecz

okej, end będzie wyłączony więc to nie problem, ale dam możliwość kupowania spawnerów na expiarki pewnie i wgram plugin na stackowanie się zwierząt, więc chyba nie będzie tak źle xd

Lempik
Lempik

Patrząc na snapshoty, to od 1.16 będzie sporo endermanów też w Netherze, choć tam pewnie ekspiarki nie będą tak wydajne jak w pustkach Endu.

Mlecz
Mlecz

ja na pewno zostanę przy 1.15.2, dzięki za pomoc, z tego co rozumiem to raczej powinno być okej póki nie ma jakichś dużych mechanizmów a takich raczej nie będzie

Lempik
Lempik

Napisałem, jakie mam problemy ja. Ale zacząłem z wersją 1.13.2 i kolejno upgradowałem do 1.14.4, 1.15.1 i 1.15.2. Robiłem --forceupgrade, ale jednak może jak Twój świat będzie od razu w 1.15.2, to nie będziesz miał tych problemów.

aggankx
aggankx

Niestety na czystym 1.15.2 [czystym że wygenerowanym na tej wersji świecie] są podobne problemy do tych co opisujesz

mar232320
mar232320

Jak ograniczysz mapę to nie powinno być lagow na 4 GB ramu

Mlecz
Mlecz

kupiłem ostatecznie 8gb ramu, bo na 4gb sie skonczyla promocja, wiec nie powinno lagować, dzięki za pomoc

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.