Czy VPS na lvlup podoła moim oczekiwaniom?

Zombie
vps, minecraft
brunoww22
brunoww22 Pionier

Witam, tworze serwery minecraft, umiem bardzo dobrze zoptymalizować swój serwer (silnik, autorskie pluginy) Kiedys korzystałem z serwerów minecraft na lvlup, lecz bylo duzo problemów, nie raz FTP nie działało itp. Przeniosłem się na titanaxe, korzystałem z ich usług pół roku do dzisiaj, po licznej fali problemów z przeciążeniem RAMu, gdy moj serwer był na maxa zoptymalizowany. Dla testu kupiłem tam też VPS i to samo liczne przeciążenia RAMU.

Przykłady:

SRV MC - 12 GB RAM gra 30 os i są lagi. VPS - 12 GB RAM gra 15 os i wywala serwer.

Jeszcze raz podkreślam, że optymalizacja bardzo dobra, testowałem to nawet, stawiając serwer na moim kompie.

Większość hostingów po prostu oszukuje z RAMem.

I moje pytanie brzmi, czy kupując VPS na lvlup, mogę być pewien, że będzie on stabilnie działał, że nie bedzie przeciążeń RAMu przy dobrej optymalizacji z mojej strony i nie wywali serwera przy 15 osobach jak to bylo na titanaxe.

Pozdrawiam Liczę na to, że trochę osób się podzieli swoimi doświadczeniami z lvlup.

Szymonjjay
Szymonjjay

Według mnie tak. Kiedyś miałem tutaj serwer mc na vps 6gb na niezopymalizowanych skryptach i dopiero od 40 osób lagowało, także 12 na pewno starczy do 80+ osób nawet :)

Nieznajomy11
Nieznajomy11 Moderator forum.lvlup.pro

Przy VPS KVM raczej nie będzie problemów. To o czym mówisz, wynika z faktu, że pewnie wcześniej korzystałeś z VPS o wirtualizacji typu LXC czy OpenVZ, przy których niektóre firmy przeginają z oversellingiem i to ostro.

brunoww22
brunoww22 Pionier

Na titanaxe, nawet jak korzystam z serwera mc, to są takie problemy nie ma znaczenia czy serwer mc, czy VPS. Kiedys miałem VPS na lvlup i lekkie problemy też były ale to mogło wynikać z tego, że wtedy byłem zielony w tym temacie.

Szymonjjay
Szymonjjay

Ja jako tako problemów na lvlup nie miałem, więc z czystym sumieniem mogę ci polecić ich VPS, na których działam już od 1.5 roku :)

brunoww22
brunoww22 Pionier

@Szymonjjay Ile masz GB RAM, i co stoi na tym VPS?

brunoww22
brunoww22 Pionier

@SystemZ Mógłbyś udzielić się w tym temacie? 😃 Odnośnie waszych VPSów.

error
error

brunoww22:

zoptymalizować swój serwer (silnik, autorskie pluginy)

To, że umiesz pisać pluginy nie oznacza, że są one optymalne

brunoww22:

I moje pytanie brzmi, czy kupując VPS na lvlup, mogę być pewien, że będzie on stabilnie działał, że nie bedzie przeciążeń RAMu przy dobrej optymalizacji z mojej strony i nie wywali serwera przy 15 osobach jak to bylo na titanaxe.

Sam korzystam z usług lvlupa ponad rok i żadnych problemów nie miałem, mogę polecić 👍

DoreK
DoreK α-tester v3

Nie powinieneś mieć żadnych problemów. U mnie na 4vcpu (16GB) przy ~70 osobach i poprawnej optymalizacji nie było żadnych problemów, a jestem w stanie uwierzyć, że przy ofercie 8GB byłbym w stanie uzyskać podobne wyniki. Wszystko zależy nie tylko od optymalizacji ale też od wtyczek - są takie, które są bardzo pazerne na zasoby (na przykład Citizens przy dużej ilości NPC ;]) i przy histerycznej optymalizacji nic nie zrobisz :man_shrugging: .

brunoww22
brunoww22 Pionier

@error Nie umiem pisać pluginów, kolega który jest programistą je pisze.

error
error

Co nie znaczy, że pisze je optymalnie ;)

DoreK
DoreK α-tester v3

No to już nie są autorskie :woman_shrugging: Więc skąd wiesz, że są optymalne? Mi też tak wmawiano po czym okazało się że kod to dno i kilo mułu ;)

brunoww22
brunoww22 Pionier

Wiem o tym, że są optymalne.

DoreK
DoreK α-tester v3

To ja wiem o tym, że VPSy z lvlup są ok. Nie potrzebujesz w takim razie więcej informacji :kappa:

error
error

Masz dowody? ;)

DoreK
DoreK α-tester v3

Właśnie - tu przydałyby się timingi ale wydaje mi się że odbiegamy od tematu...

brunoww22
brunoww22 Pionier

Jakbym nie był pewien, że owe pluginy są optymalne to bym tak się nie upierał. Mój kuzyn tez jest programistą i sprawdza kod. Więc mam podwójną pewność.

Odbiegamy od tematu bo znalazl sie gosc, który się wtrąca w nie swoje sprawy.

error
error

brunoww22:

Odbiegamy od tematu bo znalazl sie gosc, który się wtrąca w nie swoje sprawy. Rozmawiamy o wydajności serwerów, więc sam nasuwa się problem wydajności zainstalowanego oprogramowania :thinking:

brunoww22
brunoww22 Pionier

Ale kiedy ja mówię, że pluginy są optymalne, to nawet jak masz do tego wątpliwości. To powinieneś odnieść się do mojego problemu, zakładając że pluginy są optymalne.

error
error

brunoww22:

zakładając że pluginy są optymalne.

Ok, w wielu firmach występuje wspomniane już zjawisko tzw. oversellingu czyli nadsprzedaży dostępnych zasobów z nadzieją, że nie każdy będzie wykorzystywał dostępne zasoby. Jest ok, dopóki faktycznie część zasobów jest wolna. Gorzej, jeśli wszyscy używają swoje zasoby a kilka osób z deklarowanych kilkunastu GB ma dostępnych kilka GB. Prawdopodobnie w titanaxe faktycznie przesadzają z tym oversellingiem a ty jesteś tego ofiarą. W lvlup jestem od roku, nigdy nie było żadnych problemów związanych z niedostępnością zasobów. Zdecydowanie polecam.

LinGruby
LinGruby Pionier

@brunoww22

to mogę Ci coś podpowiedzieć jak nie wierzysz w to co piszą że KVM lvlup są dobre etc. itp.

to kup sobie dedyka i będziesz miał problem z głowy 32GB Ram czy nawet 64GB Ram gwarantuje Ci będzie rakieta :-D

DoreK
DoreK α-tester v3

IMO tyle ramu nie jest mu potrzebne, taki dedyk z 16GB na pewno by wystarczył :)

brunoww22
brunoww22 Pionier

@LinGruby Skoro każdy poleca LVLUP. To zaryzykuję, za parę miesięcy mam zamiar kupić dedyka ale póki co szukam dobrego VPS.

@DoreK Kupie 32GB na lvlup i zobaczymy, bo robie siec serwerów, ale poki co lobby + bungecord + gildie, jak bedzie duzo graczy to kolejny tryb dodam.

DoreK
DoreK α-tester v3

brunoww22:

gildie

🤮

Jeżeli zadbasz o odpowiednią optymalizację wszystkich serwerów wraz z systemem (a na początek też trzeba kilka rzeczy zrobić) to powinno być w porządku. Pamiętaj też że komenda startowa ma znaczenie ;) i omijaj panele, stfu

brunoww22
brunoww22 Pionier

Takiego skryptu do odpalania serwera używam.

BINDIR="$(dirname "$(readlink -fn "$0")")" cd "$BINDIR" screen -S minecraft -t minecraft -md java -Xmx11264M -Xms11264M -XX:MaxPermSize=512M -jar server.jar nogui echo 'Serwer zostal odpalony / Wpisz screen -r minecraft'

DoreK
DoreK α-tester v3

No i tu brakuje flag jvm, które mogą mieć znaczenie na wydajność. Ponoć masz doświadczenie w optymalizacji :thinking:

brunoww22
brunoww22 Pionier

Doświadczenie w optymalizacji serwera minecraft. Jesli chodzi o silinik i pluginy. Ten skrypt do znalazłem w necie xd

No dobra, jest wedlug ciebie lepsza komenda startowa niz ta? Bo ja sie nie znam na tym.

java -Xmx11264M -Xms11264M -jar server.jar

DoreK
DoreK α-tester v3

:woman_facepalming: Ciekawi mnie jak wyglądają twoje konfiguracje silnika z takim podejściem xD Mniejsza o to. Warto spróbować, jak będziesz miał problemy, to możesz śmiało napisać nowy wątek :)

brunoww22
brunoww22 Pionier

OK dzieki za pomoc

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

brunoww22:

Bo ja sie nie znam na tym brunoww22:

umiem bardzo dobrze zoptymalizować swój serwer To raczej się wyklucza 😂

Poczytaj sobie tutaj, fajnie są opisane flagi: https://aikar.co/2018/07/02/tuning-the-jvm-g1gc-garbage-collector-flags-for-minecraft/

Wszystko zależy od ciebie - serwery VPS, nawet te z kilkoma rdzeniami, dysponują ogromną mocą. Wystarczy je dobrze skonfigurować, a będą śmigały ;)

brunoww22
brunoww22 Pionier

Czytaj ze zrozumieniem, nie znam się na komendach startowych itp. A znam się na optymalizacji serwera który stoi bezpośrednio na maszynie i o kwestie z komendami startowymi ktoś zadbał za mnie.

Nieznajomy11
Nieznajomy11 Moderator forum.lvlup.pro

Jeśli wszyscy twoi specjaliści tak starannie dobierają rzeczy, jak te komendy startowe, które podałeś, to rzeczywiście specjaliści. Ta twoja pewność siebie dotycząca optymalizacji, a z drugiej strony nie wiesz, że komenda startowa i parametry JVM to całkiem sporo, jeśli chodzi o to co jest podstawą całego systemu.

obraz|690x459

Równie dobrze mogliby ci kit wciskać jaki sobie tylko zamarzą i pewnie byś nie zwrócił uwagi, tak się kończy taka bezgraniczna pewność. Bo kolega weryfikuje tutaj kolege i mówi, że kolega dobrze robi, a w ogóle to kolega kolegi który jest specjalistą też tak robi. 😯

brunoww22
brunoww22 Pionier

@Nieznajomy11 Czytaj ze zrozumieniem człowieku, a potem dopiero coś pisz. W ogóle nie odnosisz się do tego co napisałem + zbaczasz z tematu. Nigdzie nie mówiłem ze mam jakichś specjalistów tylko ze moj kolega pisze pluginy dla mnie.

Czego ty nie rozumiesz, jak mówię że pluginy są optymalne to udzielając mi odpowiedzi masz założyć ze są. A co do komendy startowej i parametrów JVM, mój problem w ogole nie dotyczy tego. Wiec nie wiem po co o tym wspominasz.

Przychodzisz na forum i gadasz jakieś głupoty zamiast odnieść się do tematu posta.

McPlay
McPlay

@Nieznajomy11 W ogóle sie nie odniosłeś do tematu, jeżeli @brunoww22 mówi, że server jest optymalny to serwer jest optymalny, musisz przynajmniej założyć, że tak jest. Po za tym nie rozumiem jak możesz sugerować, że ktoś komuś wciska kit, gdy nie znasz w ogóle sytuacji, jest to Moim zdaniem zwykłe chamstwo. Polecam czytać ze zrozumieniem pytanie autora.

Lumpiasty
Lumpiasty Stały bywalec

Może skończcie temat, serwer podoła oczekiwaniom, (jeśli jest tak jak piszesz) a jak nie to zastanów się czy ci twoi eksperci są właściwymi osobami na ich stanowiskach. Nie zapomnij się pochwalić się tym projektem w "Projekty użytkowników", chcemy zobaczyć jak wyjdzie ;)

brunoww22
brunoww22 Pionier

@Lumpiasty Co Wy macie z tymi ekspertami, nigdzie nie mówiłem, że mam jakichś ekspertów...

Lumpiasty
Lumpiasty Stały bywalec

brunoww22:

Nie umiem pisać pluginów, kolega który jest programistą je pisze.

Jeśli uważasz, że on ci pisze pluginy, które są "optymalne" to wydaje mi się, że można go określić mianem eksperta.

brunoww22
brunoww22 Pionier

To że nie umiem pisać pluginów to nie znaczy, że nie umiem sprawdzić czy są optymalne.

Lumpiasty
Lumpiasty Stały bywalec

(i znowu wracasz do tematu) Przecież się upierasz, że całość jest optymalna

brunoww22:

Czego ty nie rozumiesz, jak mówię że pluginy są optymalne

brunoww22:

A znam się na optymalizacji serwera

brunoww22
brunoww22 Pionier

Sorry, źle Cię zrozumiałem.

brunoww22
brunoww22 Pionier

Temat do zamknięcia.

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.