Tak jak w tytule, potrzebuje do stacji dokującej, ale nie mam takiego, a zakup na razie nie wchodzi w grę. Mam jeszcze 6V może on zadziała. Co prawda mam jakiś 9VDC, tylko ma przekrzywioną końcówkę i nwm czy mogę go bezpiecznie podłączyć.
Tak jak w tytule, potrzebuje do stacji dokującej, ale nie mam takiego, a zakup na razie nie wchodzi w grę. Mam jeszcze 6V może on zadziała. Co prawda mam jakiś 9VDC, tylko ma przekrzywioną końcówkę i nwm czy mogę go bezpiecznie podłączyć.
Jeśli twój zasilacz 9V ma jedynie przekrzywioną końcówkę to jego używanie nie powinno stwarzać żadnego zagrożenia, natomiast w przypadku użycia zasilacza 6V zamiast 9V bardzo prawdopodobnym jest scenariusz że to po prostu nie zadziała, chyba że zakres napięć na wejściu jest od 6V lub mniej a potem to napięcie jest obniżane, w takim wypadku nie zrobi to żadnej różnicy.
KernelError:
Jeśli twój zasilacz 9V ma jedynie przekrzywioną końcówkę to jego używanie nie powinno stwarzać żadnego zagrożenia,
Tylko, że to nie taki młody zasilacz + koniec się nie rusza, ale jak próbowałem delikatnie nastawić to coą tam pykło, ale tak cicho. Plus nie mam nic więcej podane na obudowie stacji oprócz 9VDC, więc obojętnie.jaki 9VDC się nada?
Jeśli nie został uszkodzony mechanicznie bardziej niż przekrzywienie końcówki to powinno być okej pod warunkiem że użyte w nim komponenty nie straciły swoich parametrów po tak długim czasie.
Czyli mogę spokojnie używać bez obaw? A jeśli wystąpiły uszkodzenia to nie będzie to mi ani stacji zagrzagrażać? A i co do tego 6V to sprawa wygląda tak:
W przypadku utraty swoich fabrycznych parametrów zasilacz najprawdopodobniej w którymś momencie przestanie działać, w przypadku uszkodzeń mechanicznych w samym układzie lub przewodach - może wystąpić zwarcie, które nie powinno Ci zagrozić nawet jeśli zasilacz nie ma żadnych zabezpieczeń, jednakże co by w takim wypadku było z samą stacją? Prawdopodobnie nic by się jej nie stało bo prąd zostałby odcięty w ułamku sekundy.
A ten 6VDC, da radę?
To już zależy od samego układu i zakresu napięć przy jakich może pracować, najłatwiej będzie to sprawdzić w praktyce. Nie musisz się martwić o samą stację - za niskie napięcie nie powinno w żaden sposób jej uszkodzić.
Bo tutaj OUTPUT się liczy? Bo w INPUT widziałem straszne liczby
Tak, tutaj liczy się napięcie wyjściowe które jest osiągane z napięcia wejściowego 240VAC z pomocą transformatora, układu prostującego i układu stabilizującego. (Pomijam układy filtrujące czy zabezpieczające)
Żadna z nich nie pasuje do urządzenia, ale zastanawia mnie takie wejście jakby Ethernet z podpisem SERIAL. Może nim też da się zasilić stację?
Szczerze mówiąc to wątpię by to służyło do zasilania, chociaż mogłoby, nawet mogłoby być zasilane przez linie danych (patrz mikrofony pojemnościowe) ale najlepiej będzie jak to sprawdzisz w instrukcji obsługi by mieć stuprocentową pewność.
Dobra, muszę sprawdzić, ale z tym zasilaczem to jednak jest problem. Ale dziwne jest to, że 5V pasuje, a 6 i 9 już nie
Co masz na myśli przez "pasuje"?
Nie wchodzi w gniazdo w stacji
SP24:
zakup na razie nie wchodzi w grę Musisz poczekać i kupić. Innej opcji nie ma - ewentualnie zamiennik z takimi samymi parametrami/wyższymi.
Co do innych zasilaczy: sprawdź, czy biegunowość jest prawidłowa. Inaczej możemy zobaczyć iskierki, ewentualnie szary dym; oczywiście rozmiar/typ złącza musi być taki sam.
6V i 500mA to jest bardzo mało - stacja dokująca zazwyczaj ładuje dane urządzenie, co za tym idzie, potrzebuje więcej natężenia. Maksymalna wydajność zasilacza 6/0,5 to 3W - laptopy i inne urządzenia zazwyczaj pobierają więcej jak 3W.
Masz może konkretny zasilacz na myśli? Nie wiem ile mogą kosztować jeśli zmieszczę się w granicach 5-9zł to ok
Podaj model i markę stacji, ewentualnie parametry pierwotnego zasilacza.
Pierwotnego zasilacza nie posiadam. Stację kupiłem na allegro wraz z urządzeniem jako używaną, więc nie mam tutaj pojęcia. Wiem tylko tyle, że jest to firma symbol Ale na obudowie piszę 9VDC
A podrzuciłbyś linka do aukcji na Allegro?
No to tutaj jest wymagane te 9V, bo inaczej nie naładujesz urządzenia. Podłączenie 6V/0,5A spowoduje gwałtowny spadek w przetwornicy + wydzielanie dużego ciepła.
A po ile takie zazwyczaj chodzą?
To zależy, na zdjęciach aukcji widzę, że pod spodem stacji jest naklejka - wyślij zdjęcie ;)
I jak?
No na naklejce nie widać parametrów, więc nie wiem 😕
Ale taki zwykły 9VDC wystarczy?
najprościej symbol tej stacji dokującej wrzucić w net i poszukać co za zasilacz go obsługuje...
bo biegunowość jest dość istotna ( z zasady na bolcu jest + ale są specjalne zasilacze gdzie na bolcu jest - ) a najprościej napisać do sprzedającego jaki zasilacz powinien być ( choć może być i tak że wyrwał gdzieś parę kilo tych skanerów za grosze i teraz goni - i tak pewno było ) a były pewno bez zasilaczy...
A co powiecie na ten zasilacz: https://allegro.pl/oferta/oryginalny-zasilacz-ktec-9v-1-5a-13w-5-5x2-1mm-l-7807159241?reco_id=33680a89-4411-11e9-8df8-000af7f616c0&sid=1147bbb04b955b96a226cab2e664258d9124ef0862320b2d7366fdd6604cf017 Mój zasilacz od PSP ma podobny wtyk i pasuje, tylko ma za mało V
kupiłem zasilacz tej samej firmy co stacja dokująca 9VDC 1A. Tylko polaryzacja to + w środku a - na zewnątrz. Nic się nie stanie jak podłącze ją do prądu? (Pytam bo wygląda jak zasilacz do laptopa)
to zobacz może w specyfikacji serwisowej urządzenia jest podane co i jak ;-)
Podłączyłem i wszystko działa.
Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.