Darmowa rejestracja domeny

Zombie
domena
WACLAW
WACLAW

Jak zdobyć darmową domene .pl i zeby mozna bylo ja podpiac do vps, widzialem wiele stron ktore oferuja doemen .pl za darmo na rok. Jezeli ktos zna taka gdzie bede mogl podpiac ip vps aby laczyc sie na forum z domena .pl to bylbym wdzieczny jakbyscie podali.

bopke
bopke Moderator forum.lvlup.pro

Jeżeli chcesz musieć za rok zapłacić 100zł, żeby dalej mieć domenę, to możesz na rok wziąć domenę na nazwa.pl, ale to bardzo słaba opcja. Taniej wyjdzie kupić na pierwszy rok za 12zł na ovh.pl, a potem każdy kolejny rok 50zł.

Patbox
Patbox
WACLAW
WACLAW

@Patbox Sprawdze dzisiaj i dsm znac czy dziala chyba ze jesyes tegp pewien?

Infinity
Infinity

Nie polecam opcji @Patbox - aby uzyskać dostęp do takiej domeny, musisz ty i wszyscy dookola zmienic sobie DNS resolvera na ich. Dlatego jest to darmowa domena. Nie jest ta domena dostępna dla wszystkich na świecie.

OVH albo nazwa.pl tak jak wczesniej bylo napisane. Osobiście polece OVH.

Jedyne co musisz zrobić to kupić domene, poczekac na realizacje zamowienia (do 15-20 minut), potem przekierować ją wpisem A na IP twojego vpsa i wuala, gotowe.

LinGruby
LinGruby Pionier

a ja się zastanawiam co wszyscy z tymi domenami za darmo na rok ( owszem są za darmo ale po roku bulisz jak cygan za ... )

to już lepiej w ovh domenę .ovh za 3 pln z groszami i po roku można przedłużyć na następny ( na pewno taniej jak .pl )

a kolejna sprawa jak się bierze domenę to raczej nie na rok tylko lecz na dłuższy czas ( no chyba że się nie znam )

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

Infinity:

musisz ty i wszyscy dookola zmienic sobie DNS resolvera na ich W przypadku takiego .tk ? Działa normalnie, tylko po prostu pl jest lepsze - tym się różni.

WACLAW
WACLAW

A może wiecei gdzie najtaniej moge kupićdomene .pl?

DBanaszewski
DBanaszewski α-tester v3

ovh.pl, jeżeli nie masz konta bankowego/PayPala to domenę możesz zakupić w lvlup.pro za 29zł.

WACLAW
WACLAW

tak ale wiesz zawsze te 14% od paysafecard nawet :c

Infinity
Infinity

Dlatego najlepiej mieć paypala albo konto bankowe i płacić bez prowizji (OVH).

luxDev
luxDev Pionier

Od siebie polecam ovh.pl tak jak większość. Tylko nie bierz tych domen na rok na nazwie :D

Timo

Bierz, jeśli nie zamierzasz jej przedłużać za rok na kolejny rok. Jeśli potrzebujesz na jakiś projekt, na miesiąc czy dwa - nie widzę problemu 😄

WACLAW
WACLAW

Ja potrzebuje .pl na rozruch mojego projektu, pozniej jak bedzie juz moze jakis dochod z tego to zakupie domene na lvlup :) W sierpniu juz konto bankowe bede mial.

WACLAW
WACLAW

To ostatecznie skad wziac za darmo, jesli mozliwe jest podpiac vps?

bopke

.pl nie zdobędziesz za darmo.

Za darmo możesz zdobyć np .tk lub .ga, ewentualnie ktoś może Ci dać subdomenę od siebie :thinking:

WACLAW
WACLAW

Moj kolega wykupil na nazwa.pl, moglby mi jakos subdomene dac? Zebym ial mojanazwe.pl? Jak to działa, da sie na nazwa.pl podpiac vps?

bopke

Da się. Na nazwie możesz "kupić" domenę .pl za 0zł na pierwszy rok, ale za kolejny musisz zapłacić 100zł.

nie tak działa subdomena. Przykład: forum.lvlup.pro

lvlup.pro to domena forum to subdomena

WACLAW
WACLAW

A to można pomyśleć o domenie mojanazwa.koleginazwa.pl I uznać go za sponsora domeny, tak na start. Moze to dobre rozwiazanie.

Timo

Tak możesz zrobić. Pamiętaj tylko o kwestiach bezpieczeństwa, zawsze może usunąć twoją subdomenę.. albo po prostu nie przedlużyć domeny :D

WACLAW
WACLAW

On w sumie troche mi pomaga, w razie czego skorzystam z darmowych domen .tk itp. Jakoś sobie poradze raczej :D

WACLAW
WACLAW

Jak nie, zawsze mogę liczyć na użytkowników z forum.lvlup.pro. Zawsze pomocni :D

Aylin
Aylin ex-admin forum.lvlup.pro

Zawsze możesz skorzystać z darmowej subdomeny oferowanej przez lvlup https://lvlup.rok.ovh/t/darmowa-subdomena-hostmc-pl/122

WACLAW
WACLAW

Korzystałem przez miesiąc z hostingu WWW za 5zl, ale potrzebowałem botów na ts3, serwer ts3 to postanowiłem, że postawie to wraz ze stroną/forum na vps. Wybrałem nastanszą wersje openvz i nawet się mogę na miinecrafcie pluginami pobawić. Ale jeżeli ktoś poszukuje hostingu www, to serdecznie polecam na lvlup.pro :sun_behind_small_cloud:

WACLAW
WACLAW

To tak teraz tak sprawdzając to na nazwa.pl można za darmo wziac 1 rok domeny .pl. Kolega z tego wlasnie korzysta. Czyli podepne pod to swoja strone/forum na vps? A i jest możliwosc tam podpiecia ts3 lub mc? A i po tym roku myślalem zeby tu wziac domene za free home.pl, tu da sie vps podpiąc? Powiedzie mi co wiecie jak mozecie, ja 1 będe rejestrowal domene.

bopke

na obu tych hostingach spokojnie możesz podpiąć.

bvcz
bvcz

A i jest możliwosc tam podpiecia ts3 lub mc?

Podpięcie TS Podpięcie MC

WACLAW
WACLAW

Strone/forum ts3 i mc?

Timo

Tak. Jeśli będzie na jednym VPS, to wystarczy jeden rekord A w panelu :D

WACLAW
WACLAW

To biore na nazwa, a ogolnie jak podam prawdziwe dane itp,to po skonczeniu tego roku,anuluja domene czy jakies wezwanie do zaplaty? Nie wiem czego sie spodziewac, nie czytam regulaminów,chyba ze na forach 😂

bopke

WACLAW:

nie czytam regulaminów,chyba ze na forach To warto przeczytać, nieprzeczytanie może kosztować Cię 100zł :thinking:

WACLAW
WACLAW

To przeczytam, ale nie podam zadnych danych do platnosci takich jao karty bo nawet nie mam, pytam tak czy ktos z was korzystal? Czy to jest tak,że po roku możesz przedlużyć a jak nie to ci usuwaja domene poprostu?

bvcz
bvcz
WACLAW
WACLAW

Podsumowując: Gdy wezme domene na rok za darmo to po uplynięciu terminu moge zapłacić za przedłuzenie ale jezeli tego nje zrobie to po 30 dniach wygasnie i znów bede mogl cieszyc sie darmowa domena z innej strony :D Czyli za rok bede musial poczekac 30 dni az siw zwoli domena po zawieszeniu.

bvcz
bvcz

Tak, ale są 2 ale:

1. będziesz 30 dni bez domeny
  2. jest możliwe, że ktoś wykupi tą domenę zaraz po jej zwolnieniu
WACLAW
WACLAW

A po co by była komus domena polaczenia 2 pierwszych liter imienia z craft( skojarzenie.minecrata) 😂 Ale.postaram sie odrazu zarejestrowac po tych 30 dniach na home.pl Moze nie bedzie problemu. Jak nie pojdę na inną darmowa domene,np .eu.

homer
homer

Nieeee po skonczeniu waznosci domeny nie bedziesz musial placic za kolejny rok, w samej nazwie wziąłem tak z 12 domen i jeszcze nie jestem bankrutem :P A i home i nazwa to jedna spółka (?) z tego co mi sie wydaje, po skorzystaniu z promocji w nazwie nie moglem juz skorzystac z promocji w home - „Ta oferta cię nie obowiązuje”. Warto dodać, że konto w home bylo świeżo zalozone 😛

anon10657637
anon10657637

homer:

A i home i nazwa to jedna spółka (?)

Nie, nazwa to kapitał polski z mała częścią kapitału zagranicznego, home to kapitał niemiecki.

@WACLAW Odradzam korzystania z ofert które mają pierwszy rok za darmo. Powyżej nawinął się temat PSC - jeżeli chcesz kupić tą formą płatności, to możesz skorzystać z lvlup.pro, lub jeżeli nie chcesz posiadać hostingu WWW do zarządzania domenami na NSach lvlup'a, to skorzystaj ze społek holdingu H88 S.A. (aka R22 S.A.) - na pewno biznes-host.pl i mintshost.pl mają obsługę tejże formy płatności, hekko.pl i domeny.pl nie, o reszcie nie mam informacji, ale raczej też nie posiadają. Potem dla wygody możesz zmienić serwery DNS na CloudFlare lub DigitalOcean - u jednej i drugiej firmy ta usługa jest darmowa ;)

WACLAW
WACLAW

A jeśli moge wiedziec, czemu odradzasz darmowych domen ma rok?

Timo

W przypadku kupna domeny na rok i z góry wiedzy, że nie będziemy przedłużali jest ok. Jednak zawsze możesz zmienić zdanie w połowie i będzie wtedy problem ;) Pierwszy rok ~15 zł - nie dużo a możesz oszczędzić kilka dyszek :D

WACLAW
WACLAW

Moge też wziąść za darmowo, nic nie strace z tego powodu :) A może nawet zyskam 🤔🤔 To wkońcu, darmowa domena na nazwa.pl jest bezpieczna, mogę liczyc na jej efektowność? Z przerwą 30 dniowa po roku domeny martwiłbym się później 😂😂

anon10657637
anon10657637

To wtedy po co kupować domenę?

bopke

Internet jest pełny botów, które mogą chcieć podkupić Ci domenę po tych 30 dniach zanim zdążysz zareagować, więc jedyne co zyskasz to potrzebę na nową domenę, to ryzyko nie jest warte tego wątpliwej jakości cebulowego dealu

WACLAW
WACLAW

Dobrze to określiłeś 😂 Cytuje "cebulowy deal" 😂😂 To poszukam gdzie najtaniej za psc kupie :D

happi
happi

WACLAW:

A po co by była komus domena polaczenia 2 pierwszych liter imienia z craft( skojarzenie.minecrata) 😂 Ale.postaram sie odrazu zarejestrowac po tych 30 dniach na home.pl Moze nie bedzie problemu. Jak nie pojdę na inną darmowa domene,np .eu.

No jak serwer się rozwinie to miesiąc niefunkcjonowania może wpłynąć na reputacje. Tak samo z graczami, im więcej tym większa szansa, że ktoś ci ją wykupi - bo serwer miał dużo graczy. Zresztą, po wygaśnięciu domeny jest chyba jakiś limit, czy po prostu czas, w którym nie można domeny zarejestrować ponownie. (nie jestem pewien co do ostatniego, więc nie krzyczeć)

bopke

happi:

Zresztą, po wygaśnięciu domeny jest chyba jakiś limit, czy po prostu czas, w którym nie można domeny zarejestrować ponownie.

Zapewne chodzi Ci o okres 30 dni, kiedy nikt inny nie może kupić tej domeny, ale Ty również nie możesz z niej korzystać tj. jest Twoja, ale zablokowana i jej wpisy DNS nie obowiązują.

WACLAW
WACLAW

Nie wiedziałem że ten temat, aż tak się rozwinie. Ale są tu argumenty za darmowymi domenami, ale rownież przeciw i tym samym stawiając domene platną na 1 miejscu. To już zależy od osoby która chce nabyć domene, może podjąć ryzyko z darmową domeną,lub cieszyc się płatną, a zarazem tanią domena bez żadnych wad praktycznie.

anon10657637
anon10657637

W końcu na tym polegają fora dyskusyjne - ktoś zarzuca temat i się wytwarza jakaś polemika ;) Czasem merytoryczna, czasem trochę mniej - uroki Internetu.

WACLAW
WACLAW

I to jest właśnie piękne w forach dyskusyjnych 😃 Jeżeli ktoś będzie miał dylemat z darmową czy płatną domena,mam nadzieje, że tu trafi i mu to pomoże. Wiele osób wyraziło tu swoje zdanie, podając argumenty za i przeciw jak i przykłady dobrych stron z domenami, więc napewno ktoś wyniesie z tąd wiedze na ten temat. Mi pomogło, dziękuje każdemu, kto wyraził swoje zdanie i dał kilka porad ;)