Discourse na VPS

Zombie
discourse
SP24
SP24

Cześć. To znowu ja z nowym głupim pytaniem (:kappa: ). Czy VPS 4GB KVM+ FR wystarczy aby forum swobodnie mogło działać, oraz aby nadawało się do używania

error
error

Tak, 4 gb spokojnie wystarczy.

bopke
bopke Moderator forum.lvlup.pro

Bez problemu, forum lvlup na początku działało na kvm 2GB z tego co pamiętam =)

SP24
SP24

A czy discourse do działania wymaga serwera WWW? Oraz czy na forum jest jakiś dobry poradnik opisujący instalację?

error
error

Tak (choć niekoniecznie, tzn. serwer instaluje się z Discourse w dockerze)

bopke
bopke Moderator forum.lvlup.pro

Można odpalić bez zewnętrznego serwera wwwz obraz dockera ma wewnętrznego nginxa.

anon40709621
anon40709621

SP24:

Czy VPS 4GB KVM+ FR wystarczy aby forum swobodnie mogło działać Tak, wystarczy =)

SP24:

A czy discourse do działania wymaga serwera WWW?

Nie

SP24:

Oraz czy na forum jest jakiś dobry poradnik opisujący instalację? https://github.com/discourse/discourse/blob/master/docs/INSTALL-cloud.md

SP24
SP24

A czy discourse musi być na subdomenie? Oraz czy wiecie gdzie można założyć serwer SMTP pod discourse

error
error

SP24:

A czy discourse musi być na subdomenie? Nie.

SP24:

Oraz czy wiecie gdzie można założyć serwer SMTP pod discourse np. Mailgun

SP24
SP24

No tak wszystko pięknie, ale mailgun nie jest łatwy w konfiguracji. Ciągle mam status, że jest wyłączony

error
error

SP24:

Ciągle mam status, że jest wyłączony Jeżeli mailgun wyświetla informację o tym, że domena jest wyłączona, prawdopodobnie bot antyspamowy uznał Twoją domenę za niebezpieczną. Aby to usunąć, musisz skontaktować się z supportem poprzez ticket.

SP24
SP24

A jakaś alternatywa dla mailgun'a

error
error

np.http://sparkpost.com/ (nie wiem czy dalej jest darmowy, ale kiedyś był...)

anon40709621
anon40709621
Pantoflarz
Pantoflarz

Mailjet zdecydowanie polecam, darmowy plan jest bardzo korzystny jak na początek.

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.