Dlaczego Linux - Dlaczego Windows?

Off topic
linux, windows, systemy
LinGruby
LinGruby Pionier

Liczę na konstruktywne odpowiedzi dlaczego ktoś korzysta właśnie z danego systemu ;-)

zacznę od siebie:

Linux'a postawiłem w 2007 bo Win XP nie miał już żadnych tajemnic znudził się, a kolejna rzecz która mnie przekonała do Linux to w 2009 wieszanie się serwera www na Win XP i wtedy na dobre przeszedłem na desktop/serwer na Linux.

I dodam jeszcze że większość programów do których byłem przywiązany ( Total Commander, Midnight Commander ) znalazłem zastępstwa na Linux, jak i reszta programów...

A kolejną rzeczą były wirtualne pulpity o których Windows mógł pomarzyć ( np: 4 pulpity na każdym otwarty program i jeszcze można dodać piąty i na nim pracować ;-) )

Teraz mam w sumie 9 pulpitów i jeden na drugim monitorze ( ponoć teraz można coś z pulpitami robić na Win 10 ale system sam z siebie odpada przez to że decyduje za użytkownika co jest dla niego dobre etc. itp. )

Użytkownik nawet jak już coś porobi pod siebie to i tak do pierwszej aktualizacji ( bo system nie pyta czy zostawić poprzednie ustawienia tylko sam wrzuca swoje ustawienia i użytkownik się czuje jak na nowym systemie ) na Linux nie mam takich rzeczy a system się pyta czy zostawić Twoje ustawienia czy zainstalować nowe ot cała różnica która Win 10 eliminuje jako system użytkowy...

Dobra wystarczy bo jeszcze trochę powieść wyjdzie a nie o to chodzi tylko dlaczego dany system ;-)

bopke
bopke Moderator forum.lvlup.pro

Na serwerach korzystam z obu rodzin systemów - na jednym mam windows server 2016 (glorious microsoft imagine), na pozostałych przeróżne linuxy. Co do tego pierwszego to od razu razi po oczach zużycie zasobów, jak chociażby dramatyczne 20GB zajętości dysku (w wersji z obsługą pulpitu), a także stałe zużycie procesora na poziomie skaczącym do 10% na KVM Game Pro+. Obsługa tego systemu jest dla mnie skomplikowana, bo nie przywykłem do przeklikiwywania się przez okienka. Nie używa mi się go zbyt dobrze, ale czego to człowiek nie zrobi, żeby móc sobie wiecej umiejętności potem w CV wpisać, skoro na studiach obsługi windows server zbytnio nie poruszymy. :kappa:

Moja pierwsza styczność z komputerem osobistym z linuxem nastąpiła bardzo wcześnie, gdyż mój ojciec był programistą i to raczej windows jest dla mnie czymś "dziwnym, nietypowym". Pierwszą faktyczną styczność z windowsami miałem na lekcjach informatyki w podstawówce (słynny paint), a domowo dopiero wtedy, gdy kupiłem swojego pierwszego laptopa z windowsem 7. Nie umiałem się niestety do niego przyzwyczaić i przy małej pomocy ojca postawiłem sobie ubuntu z gnome, a potem wsiadłem na unity, które do tej pory uważam za najlepsze DE i nie jestem zadowolony z decyzji canonicala dotyczącej porzucenia tego środowiska. Od prawie 9 msc znowu męczę się z windowsem, tym razem win10 na nowym laptopie, lecz frustracja ze względu na wieczne czekanie na aktualizacje etc. niedługo osiągnie apogeum i znowu się przesiądę, może jakiś arch, albo coś w tym kierunku? :thinking: Gdyby kilka gierek w które lubię pograć miało wersje na linuxa to przesiadłbym się bez problemu 😛

tl;dr ze względu na przyzwyczajenia preferuję linuxa zarówno do domu, jak i na serwery.
idailygaming
idailygaming

Pierwszego linuxa (Kali linux) postawiłem w 2014 roku wtedy to jeszcze, było w wirtualnej maszynie, aby zobaczyć, co to jest i jak się to je. Głównie za sprawą filmów, jakie oglądałem w tamtym czasie, czyli temat hakowania na dobrej i złej stronie. W nim testowałem różnego rodzaju narzędzia do pentestowania różnego rodzaju oprogramowania. Później przestał mi się podobać Kali linux, ponieważ przy jego uruchamianiu wyskakiwał komunikat z błędem, że jest jakiś problem z dyskiem. Później znalazłem Ubuntu dla mnie wtedy, to był nowy system i faktycznie okazał się bardzo dobrym systemem, którego używam do dziś na prywatnym laptopie, nie wykorzystuje go już w taki sposób jak z Kali linuxem było, ale głównie piszę teksty, oglądam filmy, popiszę na discordzie i do tego mi w 100% ten system wystarcza.

Mój pierwszy Windows był to system XP, który działał jak, działał, wiadomo, że tragicznie jak na teraźniejsze czasy. Później przesiadłem się do systemu Windowsa 7, którego używałem do niedawna do rzeczy, do których raczej Windows się nadaje, czyli do gier i edycji filmów. Moja praca nie miałaby sensu, gdybym zrezygnował całkowicie z systemu Windowsa, chyba że bym się przesiadł na Mac OS, ponieważ tam są dostępne te same programy do montażu. Ostatnio całkowicie przestałem grać w gry więc aktualnie, system Windows jest mi potrzebny tylko do edycji filmów.

Ogólnie korzystam z obu systemów, choć z Windowsa na co dzień, jest na komputerze stacjonarnym a z laptopa, raczej tylko jak coś potrzebuje przenieść i wyświetlić lub napisać jakiś tekst np. Szkoła.

anon10657637
anon10657637

U mnie z używaniem systemu Windows jest jak z demokracją - niestety nie mam lepszej opcji.

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

Windows 8.1 jako Desktop, tak będzie i nie zmienię - za dużo rzeczy tu mam. Jeśli jakiś VPS czy serwer domowy, to tylko najnowsze Ubuntu. Tak się przyzwyczaiłem, jest wydajnie i wygodnie. Po prostu :D