Liczę na konstruktywne odpowiedzi dlaczego ktoś korzysta właśnie z danego systemu ;-)
zacznę od siebie:
Linux'a postawiłem w 2007 bo Win XP nie miał już żadnych tajemnic znudził się, a kolejna rzecz która mnie przekonała do Linux to w 2009 wieszanie się serwera www na Win XP i wtedy na dobre przeszedłem na desktop/serwer na Linux.
I dodam jeszcze że większość programów do których byłem przywiązany ( Total Commander, Midnight Commander ) znalazłem zastępstwa na Linux, jak i reszta programów...
A kolejną rzeczą były wirtualne pulpity o których Windows mógł pomarzyć ( np: 4 pulpity na każdym otwarty program i jeszcze można dodać piąty i na nim pracować ;-) )
Teraz mam w sumie 9 pulpitów i jeden na drugim monitorze ( ponoć teraz można coś z pulpitami robić na Win 10 ale system sam z siebie odpada przez to że decyduje za użytkownika co jest dla niego dobre etc. itp. )
Użytkownik nawet jak już coś porobi pod siebie to i tak do pierwszej aktualizacji ( bo system nie pyta czy zostawić poprzednie ustawienia tylko sam wrzuca swoje ustawienia i użytkownik się czuje jak na nowym systemie ) na Linux nie mam takich rzeczy a system się pyta czy zostawić Twoje ustawienia czy zainstalować nowe ot cała różnica która Win 10 eliminuje jako system użytkowy...
Dobra wystarczy bo jeszcze trochę powieść wyjdzie a nie o to chodzi tylko dlaczego dany system ;-)