DNS podpinanie

Zombie
dns
anon73482624
anon73482624

Potrzebuje adres DNS mojego serwera na hosting nazwa.pl bo podpinam domene pod serwer postawiony na VPSie, te IP cyferkowe VPSa co na maila podają nie działa pisze zebym sie skontakował z centrum obsługi.. Więc to chyba nie jest DNS. Nie znam się.. Pomóżcie.

bopke
bopke Moderator forum.lvlup.pro

Pokaż w jaki sposób próbujesz podpiąć, może po prostu coś robisz tam nie tak :)

anon73482624
anon73482624

Loguję się do panelu klienta na nazwa.pl Potem wchodze w zakładke domeny Tam mam swoją domene już kupioną i jest napisane IP takie jakie se wybrałem Tam wchodze w konfigurowanie tej swojej domeny Klikam zewnętrzne serwery DNS (chyba dobrze) I wpisuje tam cyfrowe IP co mi wysłaliście na Maila. Klikam zmień I potem wyskakuje, że skontaktuj się z obsługą bo jakiś błąd

Infinity
Infinity

Tak to nie działa, twój serwer to nie jest serwer DNS.

Wykorzystaj strefę dostępną na nazwa.pl (ich DNS) i tam wpisy A skieruj na IP twojego vpsa. Powinno być to gdzieś w konfiguracji domeny.

anon73482624
anon73482624

A może jaśniej dla zielonego :P

Infinity
Infinity

Każdy panel inaczej wygląda a dostępu do nazwa.pl nie mam aktualnie. Ustawienia domeny -> tam poszukaj ustawień DNS (nie zmiany DNS tylko ustawień strefy). Będziesz miał w tej zakładce wpisy A, CNAME, NS, MX, etc.

Zmień wpisy o typie A na IP swojego vpsa.

Oczywiście aby to zadziałało, ustawienia DNS muszą wskazywać na DNS domyślny dla nazwa.pl (więc jesli cos tam mieszałeś i zmieniles to moze nie dzialac).

#EDIT znalazłem jakis screen:

undefined

Tutaj na samym dole masz zaawansowaną konfigurację.

undefined

Potem tutaj do zmiany typ A na twoje IP.

anon73482624
anon73482624

Te zdjęcia to chyba jakieś stare bo w zakładce Domeny i w konfiguracji tej domeny nie ma już tej zakładki jedynie jest ta Zewnetrzne serwery DNS

I znalazłem takie coś: Oto dane serwerów DNS nazwa.pl:

• ns1.nazwa.pl - IP: 77.55.125.10
  • ns2.nazwa.pl - IP: 77.55.126.10
  • ns3.nazwa.pl - IP: 77.55.127.10
Infinity
Infinity

Miło zobaczyć screenshota abym mógł zobaczyć jakie masz opcje ;)

Infinity
Infinity

No to musieli coś zmienić, poszukaj na własną rękę, może znajdziesz. Na pewno musi być gdzieś w panelu ta opcja, mogła zostać wyciągnięta gdzieś na wierzch. Bez screenów nie pomogę zbytnio, bo nie mam tam żadnych usług.

Infinity
Infinity

No i wyzej mozesz edytowac obecne rekordy?

anon73482624
anon73482624

tak

Infinity
Infinity

No to zmień tak jak napisałem. Rekordy o typie "A" na ip twojego vpsa.

anon73482624
anon73482624

Ale moge tylko wygrać albo TXT albo SRV nie ma zadnych A

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

Kolego, robisz źle 😄 Na tym zdjęciuobraz|690x388 na samym dole masz takie coś jak "Zaawansowana konfiguracja DNS" - to miejsce, w którym masz wgląd do wszystkich rekordów w strefie DNS (w tym A, SRV i TXT) korzystając z domyślnej strefy DNS.

Kiedy zmienisz serwery DNS, twoja domena, a konkretniej jej rekordy, będą obsługiwane przez serwer DNS, który ustawisz. Domyślnie korzystasz z DNS-ów nazwy, dlatego edytuj swoją strefę rekordów właśnie w "Zaawansowanej Konfiguracji"

Infinity
Infinity

Ten screenshot był z internetu, opcja ta zniknęła już z tego miejsca, jak widać na screenie który on podał.

anon73482624
anon73482624

No chyba ze to jakas inna zakładka niż ,,domeny'' Sprawdziłem i nie ma

Timo

W takim razie, jeśli nie chce ci się dalej szukać w głębinach panelu, możesz zakupić hosting WWW i na jego serwery DNS przestawić swoją strefę.

anon73482624
anon73482624

No ale kiedyś nazwa.pl działała... I dalej musi działać skoro oferują te usługi. I nie ma innego niż to. Musi być te A? nie może być TXT albo SRV

Jeszcze jakaś zakładka DNS Anycast jest.

image|690x388 image|690x388

Nikt tu domeny nie potrafi podpiąć 😕

Timo

No w nazwie nie, to specyficzny hosting ;) Ale jeśli kupisz nawet najniższy pakiet (za 5 złotych) hostingu WWW, to (pomijając że nawet sam sobie poradzisz) pomożemy ;)

Infinity
Infinity

DNS Anycast jest calkowicie od czegos innego. Musisz znalezc ustawienie rekordu A i zmienić go na ip twojego vpsa. Jeśli się nie da zmienić, to może takowy dodać. Może też gdzieś w panelu jest opcja za to odpowiedzialna. nazwa.pl jak widac zmienila ostatnio panel na gorszy, więc nie pomozemy zbytnio. Ewentualnie mozesz napisac do ich supportu z zapytaniem, gdzie się zmienia rekord A dla twojej domeny.

anon73482624
anon73482624

1zł mi brakuje zeby kupic WWW

ta zanim odpiszą to rok minie

Timo

Uzyskasz 50 groszy (10% z 5 zł) jeśli skorzystasz z mojego kodu zniżkowego timoproject.pl, więc wystarczy, że doładujesz drugie 50 😄

Co do samego panelu nazwy, wszedłem sam i istotnie - nie widzę miejsca, gdzie mógłbym edytować strefę.

Akurat takie korpo że mniej niż godzina, ale nie jest to wygodna metoda na zmienianie rekordów 😂

anon73482624
anon73482624

Kod skript.pl daje 1zł zniżki :p

Timo

Rzeczywiście, to skorzystaj z niego i daj znać, jak będziesz miał problem z konfiguracją strefy w direct admin ;)

anon73482624
anon73482624

0,11 zł brakuje a z paysafecard mozna 1zł doładować a na końcie psc mam 0,16groszy ;f

LinGruby
LinGruby Pionier

@Timo ale domena pewno brana w jakieś promocji i może funkcje panelu może są różne ;-)

a swoją drogą prościej podpięć pod CF i wpisać ichniejsze dns ;-)

bopke
bopke Moderator forum.lvlup.pro

To jest prawidłowe rozwiązanie, musisz trochę odczekać i powinno zacząć działać

Timo

Polecam zmienić TTL z 3600 na 300, wtedy szybciej będą ci się aktualizowały rekordy.

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.