Duże pingi graczy na serwerze Minecraft

Pytania i problemy
minecraft
TG_Pjoter
TG_Pjoter

Cześć wszystkim, na moim serwerze Minecraft jest dość spory problem. Pomimo tego, że TPS jest w miarę stabilny (19,6 - 20,0), to PING graczy potrafi skakać do wartości ponad 100. Macie jakieś pomysły, jak się z tym uporać? VPS FR 8 GB, jeszcze z 3 rdzeniami. Myślicie, że ulepszenie pakietu coś pomoże?

image|690x245

Nieznajomy11
Nieznajomy11 Moderator forum.lvlup.pro

Cztery osoby z realnymi problemami na jakieś 30 osób. Wygląda na zwykłe problemy z siecią konkretnych użytkowników.

Dodatkowo wtyczka, której używasz wydaje się być miernej jakości: image|100x56

Ciężko też nie zauważyć, że "ping" w minecraft to słabe narzędzie diagnostyczne i jest podatne na więcej rzeczy niż niestabilność sieci.

TG_Pjoter
TG_Pjoter

OK, dzięki za odpowiedź. A u ważasz, że należy zwiększyć pakiet przy takiej ilości graczy i pluginów? Mam około 40-50 pluginów i +/- 30 graczy.

KrEdEnS
KrEdEnS Moderator Freebies

Skoro TPS stoi stabilnie i nie odpada to raczej nie ma sensu. Jedynie w picku graczy możesz zobaczyć instalując sudo apt install nload a następnie wpisując nload co i jak z siecią (obecnie używana przepustowość), ale wątpię żebyś zużywał pełne 160 megabitów :)

kacan
kacan

Sprawdź jak masz w server.properties network-compression-threshold, ostatnio ktoś miał na -1 bez bungee i też się takie jaja działy.

TG_Pjoter
TG_Pjoter

Problem w tym, że ja mam sieć bungee. Może to powoduje jakieś problemy?

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

I jak masz ustawiony wspomniany wyżej parametr na bungee oraz serwerach?

TG_Pjoter
TG_Pjoter

Na serwerach mam 512, na proxy 256.

Axerr
Axerr

Na podserwerach wartość ta powinna wynosić -1, gdy podserwer jest na tym samym hoście, co bungeecord. Ustaw wartość domyślną, jeżeli podserwer znajduje się na oddzielnym serwerze.

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.