Dysk SSD

Pytania i problemy
SP24
SP24

Hej mam pewien dylemat. Chciałbym przenieść się na dysk SSD, ale chciałbym aby HDD był dyskiem na dane, i tu moje pytanie w jaki sposób mam podłączyć ten dysk HDD. Czy ma to być tak jak dysk SSD czyli do złącza SATA czy do USB. I tak w ogóle to co sądzicie o SSD, czy warto?

xSeKaBo
xSeKaBo

Pierwsze kluczowe pytanie to chodzi o pc czy laptopa?

SP24
SP24

O PC. (Wiem, że trzeba kupić dodatkowo szufladkę 3.5")

xSeKaBo
xSeKaBo

Więc podepnij przez SATA, USB będzie zaniżał prędkość dysku

SP24
SP24

A co z SSD

xSeKaBo
xSeKaBo

No podepnij SSD i HDD pod swoje wejścia SATA jeżeli posiadasz 2, a jeśli nie to pozostaje kupić USB 3.0 pod pcie (aby USB 2.0 nie ograniczało prędkości) i podłączyć pod niego HDD

LinGruby
LinGruby Pionier

@SP24

a coś więcej co za system jaki SSD ( ile ma GB ) i też HDD ile ma...?

a tak od siebie warto SSD na system i podstawowy /home przyrost szybkości działania ( porównując do HDD ) to: ok. 40% ( tak było u mnie ) start systemu na HDD to było ok. 20s na SSD ok. 6s ( różnica widoczna na oko - system tak samo zoptymalizowany )

SP24
SP24

SSD 60GB HDD 500GB I chciałbym mieć tam Windowsa 10 Tylko nwm czy mam SATA 3 czy 2, bo dyski SSD podłącza się chyba pod 3

LinGruby
LinGruby Pionier

jak SSD 60GB - to na system jak znalazł... a co do HDD 500GB - to pamiętam że była taka opcja w W10 że wszystkie dane szły na wskazane miejsce ( w Twoim przypadku na HDD ) i tworzone były katalogi ( Dokumenty itp. ) i tam się wszystko zapisywało...

ale zabij mnie nie pamiętam bo dawno to było jak W10 nie był jeszcze dostępny ( a miałem W10 bo byłem testerem przez pewien czas... )

SP24
SP24

A czy ten SSD można zamiast SATA III podłączyć przez SATA II? I czy 120GB na system i gry starczy?

Reedzev
Reedzev

SP24:

na system i gry

Zapomnij, chociaż to w sumie też zależy jakie...

LinGruby
LinGruby Pionier

SP24:

A czy ten SSD można zamiast SATA III podłączyć przez SATA II?

a to już powinno być podane w informacji ( instrukcja płyty ) co dana płyta pod czym obsługuje... ( z serwisem nie mam kontaktu ponad 8 lat )

SP24:

I czy 120GB na system i gry starczy? słuchaj powinno ale jedna gra może mieć XGB a inna XXGB ale nie mówimy tylko o czystej grze ( do tego dochodzą jeszcze dane gry etc. itp. )

teraz podstawą jest SSD 250GB gdzie ludzie biorą czasami całość na system a inni dzielą 100GB na system i reszta ( na tzw. dane ) mowa o Windows bo na Linux to inaczej idzie

SP24
SP24

Ale na Windowsa, Firefoxa i ew. Mc/Cs wystarczy?

LinGruby
LinGruby Pionier

co do systemu to spokojnie te 120GB wystarczy...

nie wiem ile ma Mc/Cs zajmuje bo nie gram dlatego napisałem jw.

SP24
SP24

A jeśli mam w PC tak gdzie przykręca się dyski są takie metalowe szufladki i mogę ten dysk po prostu położyć na tą szufladkę? Bo ssdki mają 2,5"

LinGruby
LinGruby Pionier

możesz nawet przykręcić na jedną śrubkę ( lub dwie ) nie pamiętam jak tam wygląda z mocowaniem czy są tylko otwory etc.

bo fachowo to powinny być specjalne sanki pod 2,5" montowane w tych 3,5" mocowaniach ;-)

psycho
psycho

Na 120GB MC zmieścisz, ale z cs może być problem po sterownikacsterownikach, zależy jeszcze ile pobierasz z serwerów/warsztatu

SP24
SP24

Znaczy w csa to głównie mmy, nic z warsztatu nie pobieram. A tak btw. 79zł to normalna cena jak na taki 120GB SSD?

xSeKaBo
xSeKaBo

Nowy czy używany? Jeśli nowy to podrzuć linka :kappa:

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

Ceny SSD schodzą mocno w dół, to jak najbardziej dobra cena. Ja zakupiłem ostatnio SSD 120 GB za jakieś 85 zł .

psycho
psycho

To raczej powinieneś zmieścić to wszystko na SSD

SP24
SP24
Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

Jakaś taka mało znana firma, nie mam także nie oceniam, aczkolwiek preferowałbym wybrać np. jakiś goodram czy inne porządny za stówkę i kod zniżkowy 20 zł zaaplikować ;)

LinGruby
LinGruby Pionier

https://allegro.pl/oferta/adata-dysk-ssd-ultimate-su800-256gb-sata3-7026266916

ja mam takiego i przez 6 miesięcy cena spadła o 87 PLN i muszę powiedzieć jak porównywałem z innymi dyskami SSD na takich samych lapkach jak mój to ADATA wymiata średnio 100MB/s jest szybszy od tych mało znanych firm;-)

Infinity
Infinity

60gb nie starczy ci, wez sobie 120gb patriota, polecam od serca:

https://www.x-kom.pl/p/381508-dysk-ssd-patriot-120gb-25-burst-sata-ssd.html

SP24:

A czy ten SSD można zamiast SATA III podłączyć przez SATA II?

SATA II ograniczy ci ten dysk. Lepiej podłączyć HDD na SATA II a SSD na SATA III.

SP24
SP24

Jak odróżnić wejście SATA III?

Lumpiasty
Lumpiasty Stały bywalec

Płyta najczęściej ma 1 kontroler SATA. Wszystkie porty są SATA II albo SATA III. (Są od tego wyjątki) SATA jest wstecznie kompatybilne, Dysk SATA III będzie działać z płytą II i na odwrót. (Z prędkością wolniejszego) Co masz za płytę? Złącza nie da się odróżnić po wyglądzie. 120GB spokojnie starczy na MC/CS. Swego czasu trzymałem instalację win10 + GTA 5 + CSGO + MC + 50GB maszyn wirtualnych na 240 GB SSD.

@Timo PNY jest znaną firmą w zastosowaniach profesjonalnych, niedawno wchodzili do mainstreamu, więc mało kto ich kojarzy. Ja myślę, że można ich dyski śmiało brać.

EDIT: Z tematu o neofetch wypatrzyłem co to masz. Po wieku procesora zgaduję, że jest to SATA II.

Infinity
Infinity

Lumpiasty:

Płyta ma 1 kontroler SATA. Wszystkie porty są SATA II albo SATA III.

To powiedz mi dlaczego ja mam dwa porty SATA II i dwa porty SATA III na plycie glownej :D

Oznaczone sa one zazwyczaj na plycie glownej, popatrz.

SP24
SP24

Ale podłączając SSD do SATA II nie będzie działał on jak HDD?

Infinity
Infinity

SATA II oferuje maksymalna przepustowosc w okolicy 340-360MB/s, gdzie dyski SSD osiagaja 520/540 w zaleznosci od marki.

W odpowiedzi na pytanie -> bedzie dzialac, ale nie bedziesz wykorzystywal w pelni jego mozliwosci. Bedzie dzialac tak czy inaczej lepiej niz HDD.

Lumpiasty
Lumpiasty Stały bywalec

W SSD nie chodzi o prędkość odczytu a o czas odpowiedzi. (Ile system musi czekać na dane) A ten zawsze będzie szybszy w SSD. HDD mają dzisiaj wystarczające wyniki prędkości, jednak głowica musi fizycznie skakać co zajmuje czas. Tak więc nawet na SATA I SSD da dużego kopa.

SP24
SP24

Wczoraj w x-komie dowiedziałem się, że SSD może leżeć nie przykręcone w komputerze. Czy to prawda? Czy nie ulegnie on uszkodzeniu poprzez to, że będzie leżał na metalu?

Infinity
Infinity

Moze lezec, moze byc w kieszeni, zalezy jaka masz obudowe. Dyskowi SSD nie przeszkadza nic.

SP24
SP24

A czy instalując windowsa na tym samym pcie tylko na innym dysku wymaga usunięcia licencji z wcześniejszego?

LinGruby
LinGruby Pionier

z tego co się orientuję to klucz powinien zadziałać...

u siebie jak pamiętam to nie ważne było czy to stara czy nowa instalacja ( ważny był klucz ) a jak testowałem W10 to nie raz instalowałem system od nowa coby wszystko posprawdzać i nigdy nie było problemów... ( klucz działał zawsze )

SP24
SP24

A czy dysk może tak wisieć: IMG_20190306_165843|375x500 Nie mam obecnie sanek do zamocowania go tak jak trzeba

A tak btw wiecie jak rozerwać te zaciski.które trzymają kable? Potrzebuje drugiego kabla zasilającego dysk

WoZZowskY
WoZZowskY

Tak może wisieć. To jest SSD nie ma mechanicznych części więc nic mu się nie stanie.

LinGruby
LinGruby Pionier

może póki co ;-)

a co do trytytek ( opasek zaciskowych ) to możesz przeciąć ( czym tam dysponujesz ) a potem jak ułożysz sobie kable pospinasz odpowiednio od nowa ( coby to wyglądało porządnie i fachowo )

a trytytki można kupić za grosze ( castorama itp. sklepy )

SP24
SP24

Tylko boje się aby kabli nie uszkodzić

LinGruby
LinGruby Pionier

masz zapewne jakieś obcinaczki lub coś podobnego i do dzieła ;-) nawet jakieś małe nożyczki też się nadadzą...

SP24
SP24

Nożyczki?

DoreK
DoreK α-tester v3

tak, nożyczki :)

SP24
SP24

Zrobiłem inaczej. Ssd podłączyłem do tego górnego kabla bez rozcinania a Hdd pod ten co był. (A i ktoś mówił, że po neofetch domyśla się, że mam sata II, a SATA 3 też jest

LinGruby
LinGruby Pionier

SP24:

że mam sata II, a SATA 3 też jest

najprościej to strona producenta płyty - ściągnąć manuala płyty i zobaczyć ( bo pewno nawet nie czytałeś co masz na płycie... ) jakie gniazda etc. itp.

a to podstawa że powinno się wiedzieć co się ma i na czym pracuje i co można z tym zrobić ;-)

SP24
SP24

Tak się zastanawiam czy ten mały SSD nie eksploduje w PC

LinGruby
LinGruby Pionier

to mój lapek powinien wylecieć w kosmos już prawie rok temu...

jak i wszystkie serwery które posiadają SSD

AidisProPlayer
AidisProPlayer

Od siebie mogę dodać, tyle że najlepszy byłby dysk m.2, Ale płyta główna musi posiadać takowe złącze.

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.