Dziwne zabijanie procesu serwera MC

Zombie
vps, minecraft, link-w-zgłoszeniu
DoreK
DoreK α-tester v3

Witam, taki dziwny problem z moim serwerem MC mam, mianowicie w niewyjaśnionych okolicznościach proces serwera (odpalany screenem) się wyłącza - bez żadnego crasha ani logów. Tak jakbym wysłał sigkill, ale nic nie robię :thinking: Jakieś pomysły co z tym mogę zrobić? 😢 /edit: mam podejrzenie co może być problemem, prawdopodobnie przydzieliłem za dużo pamięci

Patbox
Patbox

Tak dałeś za dużo pamięci.

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Prawdopodobnie kernel ubija proces aby zapobiec wyczerpaniu się ramu, warto zerknąć na logi systemowe.

DoreK
DoreK α-tester v3

Problem po przydzieleniu mniej pamięci nadal występuje, w syslog niczego nie ma na ten temat... /edit: W cockpicie znalazłem z 11:16 logi gdzie widnieje out of memory, przydzieliłem 6GB a mam 8GB, trochę słabo 😡 Trzeba będzie lepszego VPS'a ogarnąć pewnie albo swap

JakubEG
JakubEG

Spróbuj ustawić pamięć SWAP u mnie po tym problem zniknął :slight_smile:

DoreK
DoreK α-tester v3

Jest to kwestia pamięci. Swap dałem 1GB, więcej dawać nie chcę - na razie jest w miarę, o kosmicznych lagach nie wspominając.

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Dawno sam nie miałem tego problemu ale możliwe że OoM (Out of Memory) da się wyświetlić wraz z innymi informacjami od kernela w ten sposób:

journalctl -k
DoreK
DoreK α-tester v3

Tak jest, OoM jest wyświetlane image|690x10

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Ok czyli w zasadzie każda osoba z podobnym problemem wystarczy że by wpisała tą komendę aby zobaczyć wszystkie problemy od ostatniego restartu

journalctl -k | grep -i "Killed process"
system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.