Dziwne zachowanie PayPal

Off topic
SP24
SP24

Ostatnio otrzymałem środki na konto PayPal, jednak spotkałem się z niemiłą sytuacją, gdy chciałem skorzystać z otrzymanych środków. PayPal wstrzymał pieniądze na 24h, jednak po moich ostatnich przygodach z PP mam wątpliwości czy otrzymam w ogóle te pieniądze. Miał ktoś już podobną sytuację? Screen z PP:

Jakub
Jakub

Nie zrobiła Ci sporu ta osoba od której dostałeś pieniądze na PP?

SP24
SP24

Na pewno nie. Pieniądze otrzymałem wczoraj ok. 21. I od tego momentu mam zablokowane

FairGames
FairGames

Możliwe, że wysłał jako za towar i nie oznaczył, że otrzymał towar.

SP24
SP24

Czyli pieniądze będą dostępne w te deklarowane przez PP 24h?

SP24
SP24

Dostałem jeszcze takiego maila:

Musimy przeprowadzić szybką kontrolę bezpieczeństwa, aby upewnić się, że użytkownik [nadawca] zalogował się, aby wysłać Ci pieniądze. Twoja płatność w kwocie [kwota] PLN będzie oznaczona jako zablokowana przez 24 godz. po otrzymaniu tej wiadomości e-mail.

logixdev
logixdev

Czyli pieniądze będą dostępne w te deklarowane przez PP 24h?

Czekaj, bo gdzieś zgubiłem moją szklaną kulę. Prawdopodobnie tak, pozostaje Ci jedynie czekać. :slight_smile: PP różne akcje odwala ostatnio. Do 24 godzin powinna się sytuacja wyjaśnić. Możliwe, że losowo płatności wybierają do takiej kontroli bezpieczeństwa.

SP24
SP24

Ok, chciałem się tylko upewnić, bo już raz PP zablokowało mi dostęp do konta na kilka miesięcy i trochę obawiam się o te środki czy do dzisiaj do 21 będę je miał.

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

SP24:

PayPal wstrzymał pieniądze na 24h

Miałem wielokrotnie podobną sytuację. Również na 48h. Powinno ci odblokować po tym czasie. Jednak jeśli zauważą jakieś wątpliwości, mogą anulować transakcję i zwrócą pieniądze kupującemu. Ale w praktyce, w zdecydowanej większości obchodziło się bez.

SP24
SP24

Sprawa rozwiązała się. Pieniądze otrzymałem po tych 24h, ale przyznam, że trochę dziwne są te metody PP

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Na dobrą sprawę to nie wada, to zaleta.

Jeśli środki które otrzymałbyś pochodziłby z kradzionej karty płatniczej to wtedy mogliby Ci cofnąć tą płatność chyba nawet do 90 dni po zakończeniu płatności. Mam w głowie 60 i 90 dni ale nie jestem pewien czy może nawet jeszcze więcej.

Sądzę że warto poczekać te 24h na darmową weryfikację. Większość rozwiązań przeciw oszustwom tego typu to płatne rozwiązania.

MTGmati
MTGmati

Blokowanie transakcji w systemie płatniczym PayPal dzieje się w następujących sytuacjach:

• Nowy założone konto.
  • Nowo połączona karta płatnicza.
  • Częste przelogowywanie się pomiędzy kontami.
  • Częste wykonywanie transakcji.
  • Kontrolna weryfikacja - losowa.

SystemZ:

90 dni Tak, to aż 3 miesiące.

logixdev
logixdev

PayPal stara się być bardzo prokonsumencki, zapobiegać oszustwom. Kiedyś różne nieprzyjemne sytuacje z tym związane miały tam miejsce, ostatnio zaostrzyli tam generalnie zasady, ale tak jak wspomniał @SystemZ ma to na celu tylko dobro użytkowników.