Dziwne zachowanie sieci po instalacji Ubuntu 16.04

Zombie
bopke
bopke Moderator forum.lvlup.pro

Dzisiaj zakupiłem serwer z oferty KVM. Teraz zainstalowałem na nim system Ubuntu 16.04. Jedyne co do tej pory zrobiłem, to przepisanie konfiguracji sieci z panel do pliku interfaces, z uwzględnieniem potrzeby zamiany eth0 na ens18. Dodatkowo dodałem parametr dns-nameservers. Aktualnie plik ten prezentuje się tak:

# The loopback network interface
auto lo
iface lo inet loopback

# The primary network interface
auto eth0
iface eth0 inet static
        address xxx.xxx.xxx.xxx
        netmask 255.255.255.255
        broadcast xxx.xxx.xxx.xxx
        post-up route add zzz.zzz.zzz.zzz dev eth0
        post-up route add default gw zzz.zzz.zzz.zzz
        post-down route del zzz.zzz.zzz.zzz dev eth0
        post-down route del default gw zzz.zzz.zzz.zzz
        dns-nameservers 8.8.8.8 8.8.4.4

Niestety, ale sieć chodzi tragicznie, co najlepiej ukazuje poniższy film:

https://www.youtube.com/watch?v=1fc3rGQ6J_U

Można odnieść wrażenie, że czas odpowiedzi nameserverów jest jakiś ogromny, ale pingowanie 8.8.8.8 na początku filmu wygląda normalnie. Problem wygląda bardzo losowo, czasami rozpoczęcie akcji do danej domeny zajmuje ułamek sekundy, a czasem muszę poczekać nawet do 20 sekund na widoczne podjęcie akcji. Nie wiem czym może być to spowodowane, nie wiem nawet jak zapytać o to google.

Nieznajomy11
Nieznajomy11 Moderator forum.lvlup.pro

próbowałeś restart?

bopke

tak, nagranie jest już po kilku restartach.

Nieznajomy11

który to node?

bopke

n71

Nieznajomy11

na początek spróbowałbym odpalić: https://github.com/sivel/speedtest-cli możesz też zerknąć na: https://lvlup.rok.ovh/t/jak-diagnozowac-problemy-z-siecia-przez-mtr/837

Ostatnio sam miałem problem z całym dedykiem (akurat taki na którym mam proxmoxa i vpsy), nie szło wyjść poza kilka Mb/s. Restart całości w moim przypadku pomógł.

bopke

W trakcie kolejnej próby update zawiesił nagle pobieranie w tym stanie i powisiał jakoś ponad minutę, żeby stwierdzić, że nie może pobrać następnych danych. image|690x230

Wynik MTR do 8.8.8.8 image|690x166 Wynik MTR z laptopa do serwera: image|587x427

Wynik speedtest image|690x185

Wynik speedtestu mnie zaskakuje. Czy powinienem to zinterpretować jako problem ze strony maszyny?

Nieznajomy11

W sumie to miałem podobnie ze swoją maszyną, ticket by napisać zawsze można. Myślę, że nie zaszkodzi. =)

MTGmati
MTGmati

Cześć, miałem taki sam problem po aktualizacji systemu z 14.04 LTS Linux do 16.04 LTS Linux. Wysłałem ticket z problemem, i otrzymałem następująca odpowiedz: (Jeżeli podany screen narusza jakieś zasady, proszę o natychmiastowe usunięcie przez moderatora forum)

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Nie ma problemu z wklejaniem moich odpowiedzi. Nigdy nie obraziłem żadnego klienta, zawsze staram się podchodzić obiektywnie i neutralnie do spraw więc nie mam też nic do ukrycia.

Co do samego Ubuntu, @MTGmati czy po powrocie na 14.04 problem ustąpił? Ze względu na tysiące możliwości i możliwe godziny pracy przy jednym takim przypadku zwykle odrzucam że jest coś na rzeczy bez masy szczegółowych raportów itp. ale jeśli ma tak nie jeden klient to muszę się temu przyjrzeć, zwłaszcza że panel v3 niedługo będzie instalować fabryczne 16.04.

bopke

Na początku problem nie występował na ubuntu 14.04, lecz teraz występuje on u mnie nawet tu

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

W takim razie nie wygląda to na powiązanie z systemem. Coś po stronie węzła lub sieci. Wyjaśnimy to w tickecie 17901 a potem gdy znajdzie się rozwiązanie to opiszę tą sytuację w tym wątku.

MTGmati
MTGmati

Nie wracałem na 14.04, tylko przeczekałem jakieś 3 dni i problem się sam rozwiązał.