Dziwny problem z VPS

Zombie
vps, kvm
mrmaxim3
mrmaxim3

Witajcie, mam dziwny problem z VPS i nie wiem czym jest spowodowany. Serwer działa i uruchamia się bez zastrzeżeń, ale nie mogę połączyć się z nim ani przez Putty, ani przez WinSCP (FTP). Starałem się ten błąd jakoś wyłapać, i uruchomiłem liveCD przez proxmox. Niestety dalej nie wiem co poszło nie tak... Rozwiązaniem byłby reinstal, ale zależy mi na danych znajdujących się na maszynie. Dlatego proszę o radę.

Nieznajomy11
Nieznajomy11 Moderator forum.lvlup.pro

Drop od fail2bana lub czegoś podobnego? Zerknij w iptables, czy gdzie cię nie wycięło nic (z proxmoxa).

iptables -S
mrmaxim3
mrmaxim3

Ok, tylko gdzie mam to wpisać skoro do konsoli nie mogę się dobrać...

Jakub
Jakub

Po porcie 22 się łączysz?

mrmaxim3
mrmaxim3

Tak, i jakby nie mógł wyszukiwać hosta. Dodam, że błąd pojawił się po opłaceniu serwera

bopke
bopke Moderator forum.lvlup.pro

Problem wystąpił nagle, pewnego dnia, czy po np aktualizacji systemu, lub czymś w tym stylu?

Po opłaceniu, ale serwer już był wyłączony przez nieopłacenie, czy po prostu normalnie przedłużyłeś ważność?

mrmaxim3
mrmaxim3

Przedłużyłem normalnie ważność, serwer stał od dawna i pierwszy raz takie coś się pojawiło. Na serwerze stała też strona avatarserv.pl, która także się nie ładuje.

bopke

Problem wyskoczył tak sam z siebie, czy może wcześniej dokonywałeś jakiejś np aktualizacji? Jakie rzeczy wykonywałeś jako ostatnie poprzez SSH?

mrmaxim3
mrmaxim3

Sam z siebie, po prostu po zrestartowaniu po opłacie.

bopke

Jakie polecenia wykonywałeś jako ostatnie? Możliwe, że jakaś aplikacja została zaktualizowana, ale dopiero po restarcie aktualizacja weszła w życie i zepsuła sieciowość na serwerze. Spróbuj zalogować się do terminala serwera przez panel proxmox

mrmaxim3
mrmaxim3

Mógłbyś mi powiedzieć jak to zrobić? Wiem tylko jak odpalić obraz płyty przez proxmox... a polecenia niestety nie pamiętam. Raczej niczego nowego nie wgrywałem

bopke

image|340x136

taką ścieżkę musisz przejść w panelu. Jeżeli widzisz tylko czarny kwadrat, to kliknij na niego i wciśnij kilka dowolnych liter na klawiaturze :)

mrmaxim3
mrmaxim3

Oto co mi wyskoczyło: SHU_GMK3W5|690x292

Komendy nie działają, a po wpisaniu help:

SHU_8L0ypJ|690x297

bopke

Wygląda na to, że Twój system operacyjny nie chce wystartować. Możliwe, że następuje jakiś konflikt na poziomie kernela i system nie chce się zabootować. Spróbuj zrestartować vps i pokaż co widzisz po zniknięciu obrazu informującego o starcie biosu.

System operacyjny wgrywałeś sam, czy jest to domyślna instalacja ubuntu 14.04?

mrmaxim3
mrmaxim3

Domyślna instalacji. Zaraz wyślę co mi się wyświetla

mrmaxim3
mrmaxim3

Wyświetla się tylko to co wysłałem na pierwszym screenie:

SHU_GMK3W5|690x292

bopke

czyli po image|690x472 tym widoku, od razu wyskakuje Ci prompt gruba?

mrmaxim3
mrmaxim3

Dokładnie

mrmaxim3
mrmaxim3

Da się jakoś zgrać pliki z serwera poprzez boot? Bo jakbym zrobił kopię to najprawdopodobniej reinstal załatwił by sprawę

bopke

A więc oznacza to, że przy aktualizacji gruba coś poszło mocno nie tak. Prawdopodobnie z jakiegoś powodu GRUB nie wykrył systemu operacyjnego, lub wygenerował sobie zepsuty config. żeby to naprawić, użyj jakiegoś systemu z LiveCD, a potem spróbuj postępować krokami z tego poradnika http://www.ubuntu-pomoc.org/grub-2-naprawa-po-reinstalacji-windowsa/ i daj znać jak poszło :)

mrmaxim3
mrmaxim3

Jasne, dam znać jak je wykonam, odchodzę od kompa teraz więc będzie to gdzieś dzisiaj wieczorem ;)

mrmaxim3
mrmaxim3

No więc chcąc wejść na partycję:

sdd|599x340

mrmaxim3
mrmaxim3

Ogólnie rzecz biorąc włączyłem też liveCD i dałem naprawę systemu. Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie, ale nie chciał automatycznie konfigurować DNS

mrmaxim3
mrmaxim3

Ap-ropo twojej komendy, uruchamiając konsolę przez liveCD nie mam dostępu do tej komendy :(

mrmaxim3
mrmaxim3

Ostatecznie brak już pomysłów? :(

mrmaxim3
mrmaxim3

Pytanie, czy robiąc reinstal systemu można zrobić go nie kasując plików?

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

Wydaje mi się, że jest taka opcja w Ubuntu wersji Desktop, takie odświeżenie. Choć może mi się mylić z Windowsem, w którym takie rzeczy istnieją. Reinstall działa na zasadzie usunięcia starych plików (starej konfiguracji) i zastąpienia ich nowymi (czystą wersją). Możesz natomiast pobrać istotne pliki i zapisać sobie, jakie pakiety miałeś zainstalowane, by później dokonać ich instalacji na świeżym systemie.

mrmaxim3
mrmaxim3

Tylko czy jest możliwość przesłania jakoś plików przez liveCD? Bo będąc w tym trybie nie mam dostępu do sieci...

DBanaszewski
DBanaszewski α-tester v3

Wystarczy skonfigurować sieć pod LiveCD i będzie wszystko dzialać ;)

mrmaxim3
mrmaxim3

Tylko teoretycznie sieć jest skonfigurowana, lecz dalej nie działa :(

Aylin
Aylin ex-admin forum.lvlup.pro

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.