Fail2ban mi nie działa Prosze o pomoc

Pytania i problemy
BeGood
BeGood

kiedy zrobiłem na test 5 prób fail2ban nie zablokował mojego adresu na 10 minut tylko mogłem się dalej logować na konto root w czy tkwi problem co źle zrobiłem ?? proszę o pomoc

Kaczuc
Kaczuc

Tak mi się wydaje, że przy 6 próbie dopiero blokuje adres ip. Próbowałeś więcej razy wpisać błędne hasło?

BeGood
BeGood

ale problem w tym że jak wyłączę SSH i je włączę dalej mogę się logować z tego IP którego używam a dałem żeby na 10 minut blokowało

Kaczuc
Kaczuc

Sprawdzę zaraz na swoim VPS jak to dokładnie działa

Kaczuc
Kaczuc

Przy 6 próbie terminal podczas wpisywania błędnego hasła przynajmniej u mnie freezuje się i nie otrzymuje już odpowiedzi o odmowie dostępu nawet przy próbie zalogowania do maszyny z zapamiętanym hasłem przez klienta SSH

BeGood
BeGood

ale to jest po stronie klienta ssh , a nie po stronie serwera i fail2ban

Infinity
Infinity

Daj config fail2bana. /etc/fail2ban/jail.conf

DBanaszewski
DBanaszewski α-tester v3

Ogólnie tak - instalacja samego fail2ban nie pomoże, należy jeszcze go odpowiednio skonfigurować.

Plik, który będziemy edytować to /etc/fail2ban/jail.conf. Szukamy sekcji [sshd], która powinna wyglądać tak:

[sshd]
port = ssh
logpath = %(sshd_log)s
backend = %(sshd_backend)s

Na końcu tej sekcji dodajemy enabled = true, czyli tak powinno wyglądać:

[sshd]
port = ssh
logpath = %(sshd_log)s
backend = %(sshd_backend)s
enabled = true

Potem restartujemy fail2ban przy użyciu sudo service fail2ban restart i gotowe.

Oto moja konfiguracja: image|690x234

BeGood
BeGood

Job for fail2ban.service failed because the control process exited with error code. See "systemctl status fail2ban.service" and "journalctl -xe" for details. to mi się wyświetliło daje mój config https://zapodaj.net/72b178022edbb.png.html może mi pomożesz w znalezieniu błędu

DBanaszewski
DBanaszewski α-tester v3

BeGood:

systemctl status fail2ban.service

Wpisz to i daj ma znać, co konsola pluje 😛

BeGood
BeGood

https://zapodaj.net/1c4db4a3d4c54.png.html to właśnie się mi wyświetla

DBanaszewski
DBanaszewski α-tester v3

BeGood:

journalctl -xe

Teraz daj takie polecenie sudo journalctl -xe | grep fail2ban i daj nam wszystko, co konsola pluje.

DBanaszewski
DBanaszewski α-tester v3

Usuń linijkę backend = %(sshd_backend)s i spróbuj zrestartować.

BeGood
BeGood

nadal to samo

BeGood
BeGood

dobra nie będę ci tyle czasu zabierać bo też masz swoje zajęcia nie działa to nie działa może sobie poradzę dzięki za pomoc! :)

DBanaszewski
DBanaszewski α-tester v3

Oby na pewno jest tak samo? Bo te błędy były związane właśnie z tą linijką w sekcji [sshd] :thinking:

BeGood
BeGood

tak

DBanaszewski
DBanaszewski α-tester v3

Odinstaluj pakiet fail2ban, zainstaluj pakiet fail2ban, edytuj plik /etc/fail2ban/jail.conf w sekcji [sshd], tuż pod tym znacznikiem [sshd] daj samo enabled=true i sprawdź, czy działa.

BeGood
BeGood

nadal mogę próbować się zalogować tyle razy ile chce

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.