kiedy zrobiłem na test 5 prób fail2ban nie zablokował mojego adresu na 10 minut tylko mogłem się dalej logować na konto root w czy tkwi problem co źle zrobiłem ?? proszę o pomoc
kiedy zrobiłem na test 5 prób fail2ban nie zablokował mojego adresu na 10 minut tylko mogłem się dalej logować na konto root w czy tkwi problem co źle zrobiłem ?? proszę o pomoc
Tak mi się wydaje, że przy 6 próbie dopiero blokuje adres ip. Próbowałeś więcej razy wpisać błędne hasło?
ale problem w tym że jak wyłączę SSH i je włączę dalej mogę się logować z tego IP którego używam a dałem żeby na 10 minut blokowało
Sprawdzę zaraz na swoim VPS jak to dokładnie działa
Przy 6 próbie terminal podczas wpisywania błędnego hasła przynajmniej u mnie freezuje się i nie otrzymuje już odpowiedzi o odmowie dostępu nawet przy próbie zalogowania do maszyny z zapamiętanym hasłem przez klienta SSH
ale to jest po stronie klienta ssh , a nie po stronie serwera i fail2ban
Daj config fail2bana. /etc/fail2ban/jail.conf
Ogólnie tak - instalacja samego fail2ban nie pomoże, należy jeszcze go odpowiednio skonfigurować.
Plik, który będziemy edytować to /etc/fail2ban/jail.conf.
Szukamy sekcji [sshd], która powinna wyglądać tak:
[sshd]
port = ssh
logpath = %(sshd_log)s
backend = %(sshd_backend)sNa końcu tej sekcji dodajemy enabled = true, czyli tak powinno wyglądać:
[sshd]
port = ssh
logpath = %(sshd_log)s
backend = %(sshd_backend)s
enabled = truePotem restartujemy fail2ban przy użyciu sudo service fail2ban restart i gotowe.
Oto moja konfiguracja:

Job for fail2ban.service failed because the control process exited with error code. See "systemctl status fail2ban.service" and "journalctl -xe" for details. to mi się wyświetliło daje mój config https://zapodaj.net/72b178022edbb.png.html może mi pomożesz w znalezieniu błędu
BeGood:
systemctl status fail2ban.service
Wpisz to i daj ma znać, co konsola pluje 😛
BeGood:
journalctl -xe
Teraz daj takie polecenie sudo journalctl -xe | grep fail2ban i daj nam wszystko, co konsola pluje.
Usuń linijkę backend = %(sshd_backend)s i spróbuj zrestartować.
nadal to samo
dobra nie będę ci tyle czasu zabierać bo też masz swoje zajęcia nie działa to nie działa może sobie poradzę dzięki za pomoc! :)
Oby na pewno jest tak samo? Bo te błędy były związane właśnie z tą linijką w sekcji [sshd] :thinking:
tak
Odinstaluj pakiet fail2ban, zainstaluj pakiet fail2ban, edytuj plik /etc/fail2ban/jail.conf w sekcji [sshd], tuż pod tym znacznikiem [sshd] daj samo enabled=true i sprawdź, czy działa.
nadal mogę próbować się zalogować tyle razy ile chce

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.