Firewall - BungeeCord minecraft

Pytania i problemy
minecraft, zabezpieczenia, bungeecord
DeJzer
DeJzer

Witam, mam problem jeśli chodzi o zabezpieczenia serwer minecraft. Ostatnio mam sporo ludzi na serwerze, więc postanowiłem, że to jest czas aby porządniej zabezpieczyć serwer. Otóź chciałem zablokować porty z zęwnetrznej strony, a tylko aby były dostępne przez BungeeCord. Patrzyłem m.in. na poradnik Spigota Firewall Guide jak i na lvl up'ie. Tylko, gdy za każdym razem ustawie już firewall, to nie łączy mnie do lobby (BungeeCord nawiązuje połączenie)

Porty jakich używam pod serwer to: BungeeCord: 25565 Lobby: 25566 Survival: 25567

Poleceń użyłem takich:

iptables -A INPUT -s 188.165.22.12/32 -p tcp -m tcp --dport 25565:25567 -j ACCEPT iptables -A INPUT -p tcp -m tcp --dport 25565 -j ACCEPT iptables -A INPUT -p tcp -m tcp --dport 25565:25567 -j DROP

Nieznajomy11
Nieznajomy11 Moderator forum.lvlup.pro

Jeśli wszystko jest na tym samym serwerze VPS, to wystarczy, że ustawisz w server.properties lobby i survival server-ip na 127.0.0.1 i takiego samego adresu użyjesz do łączenia się z serwerami w konfiguracji bungeecorda.

Dzięki temu serwery nigdy nie będą probowały nasłuchiwać na adresach dostępnych z zewnętrznej sieci. Jeśli nadal chcesz korzystać z reguł iptables (co w tym momencie jest całkowicie zbędne), to prawdopodobnie twoim problemem jest to, że już w tej chwili masz w konfiguracji bungee podany adres 127.0.0.1, co oznacza, że bungee komunikuje się po sieci lokalnej, reguła z adresem ip serwera będzie działać dopiero gdy komunikacja będzie odbywać się po właściwym (zewnętrznym interfejsie sieciowym).

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.