Flagi Aikara - Minecraft server startup

Pytania i problemy
Lethal
Lethal
6 lat temu

Siemka, ostatnio wyczytałem w kilku miejscach, że flagi Aikara pogarszają optymalizację serwera. Ktoś może się podzielić opinią o startupie stworzonym przez Aikara? Używać czy nie? Serwer ok 30/40 graczy. Pakiet vps 8gb ale chyba poszerze do 12. Pozdrawiam!

bopke
bopke Moderator forum.lvlup.pro
6 lat temu

Z tego co słyszałem, to flagi Aikara sa ok jak masz jakieś 10GB ramu na serwer, w przeciwnym wypadku różnie bywa

Lethal
Lethal
6 lat temu

A jakbym chciał potestować co lepsze dla serwera to jakie są inne opcje? Tylko zwykły screen oprócz Aikara?

Patbox
Patbox
6 lat temu

Zależy od wersji ( i wydania) javy. Pluginy mogą różnie zareagować. Zrób testy samemu najlepiej.

Nieznajomy11
Nieznajomy11 Moderator forum.lvlup.pro
6 lat temu

bopke:

Z tego co słyszałem, to flagi Aikara sa ok jak masz jakieś 10GB ramu na serwer, w przeciwnym wypadku różnie bywa

Czy ja wiem, z mniejszymi ilościami to tylko problem jeśli serwer ma faktycznie za mało pamięci już wcześniej. Wartości we flagach są w procentach. Sam aikar mówi:

Use these flags exactly, only changing Xmx and Xms. These flags work and scale accordingly to any size of memory, even 500MB)

I recommend using up to 10GB, No matter how few players! If you can’t afford 10Gb of memory, give as much as you can, but ensure you leave the operating system some memory too. G1GC operates better with more memory.

Generalnie chodzi o to, że jak ktoś ma wycieki pamięci i szuka magicznego lekarstwa, to flagi na gc mu nie pomogą.

Patbox:

Zależy od wersji ( i wydania) javy. Pluginy mogą różnie zareagować.

Nic nie ma to do wtyczek na serwerze. Jedyne to chyba na plus, że flaga +DisableExplicitGC wyłącza System#gc(), które idzie znaleźć w słabych pluginach "ochroniających przed lagami". Sam jeszcze w 2015 roku takie technologie miałem czasami w użyciu. Robiły okropnego laga, ale potem od razu lepiej. :kappa:

Lethal:

A jakbym chciał potestować co lepsze dla serwera to jakie są inne opcje? Tylko zwykły screen oprócz Aikara?

Screen jeśli mówimy o oprogramowaniu GNU Screen, to nie ma ono nic do tych flag, tj. do programu który jest uruchomiony. Są to flagi JVM, podawane jako parametry komendy java, którą odpala się w tym screenie.

https://aikar.co/2018/07/02/tuning-the-jvm-g1gc-garbage-collector-flags-for-minecraft/

Więcej lektury tutaj. Mogę polecić używanie tych flag tak po prostu, wszystko opisane jest, ale wymaga jednak trochę wiedzy dotyczącej działania JVM i GC. Tylko jak już używać, to bez oszukiwania z Xms i Xmx. Powinny być równe, tak jak jest napisane.

Lethal
Lethal
6 lat temu

Dzięki wielkie za dokładne objaśnienie 😃

system
system
6 lat temu

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.