Haslo i nazwa (php)

Pytania i problemy
Mortiaczek
Mortiaczek

Cytat Dobra znowu potrzebuje pomocy ! Gdzie na vps mogę znaleźć haslo i nazwe do php albo jak np dodać nowego użytkownika. Generalnie to wiem że pewnie gdzieś to jest na necie ale wolę się tu zapytać i jestem jakiś upośledzony w szukaniu

Z góry dzięki za pomoc ! : )

bopke
bopke Moderator forum.lvlup.pro

W jakim sensie hasło i nazwę? Co próbujesz osiągnąć?

Kamilkime
Kamilkime Regularny

Pytasz?... O phpmyadmin? Moim zdaniem nowego użytkownika najlepiej chyba będzie dodać do bazy MySQL komendą, z poziomu konsoli VPSa - https://www.digitalocean.com/community/tutorials/how-to-create-a-new-user-and-grant-permissions-in-mysql

Jeśli chodzi o obecne jakieś dane - na roota się nie zalogujesz w phpmyadmin, jego dane wpisywałeś instalując bazę MySQL na VPSie

bopke

Jeżeli w trakcie instalacji bazy danych mysql nie zostałeś zapytany o hasło, to użyj polecenia mysql_secure_installation, tam w toku konfiguracji będziesz podawał hasło do konta root.

Mortiaczek
Mortiaczek

a co mogę źle wpisywać w hasło że mam coś takiego https://prnt.sc/pxjv0m

bopke

Hasło najprawdopodobniej nie spełnia wymagań dobrego hasła które ma zdefiniowany mysql

Mortiaczek
Mortiaczek

a mógłbym np wyłączyć jakoś hasło tylko nazwa i w php zmienić już hasło ?

bopke

Na pewno jest to możliwe, ale z punktu widzenia bezpieczeństwa jest to tak okrutnie zły pomysł. Dlatego też ja Ci nie napiszę jak to zrobić, lepiej poświęcić chwilę na naukę bezpiecznej drogi.

BeGood
BeGood

użyj tego 'sudo mysql_secure_installation' t ustawienia hasła root lub tego do dodania nowego użytkownika " GRANT ALL PRIVILEGES ON . TO 'user'@'localhost' IDENTIFIED BY '15.10.2019'; " flush privileges;

żeby użyci drugiej opcji musisz zrobić sudo mysql -u root i tam to wkleić jakśli wyskakuje ci błąd 16 coś nie pamiętam go dokładnie i w tedy do phpmyadmin logujesz sie jako user a haslo to 15.10.2019

CZAISZ BAZE ???

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

BeGood:

@‘localhost’

Należy dać @'%', aby móc zalogować się zdalnie. Oczywiście nie obędzie się bez ustawienia bind-address na 0.0.0.0 w pliku konfiguracyjnym bazy.

Mortiaczek
Mortiaczek

chce ktoś mi to zrobić na vps ? xD bo baz danych i ogólnie dopiero zaczynam vps i nie wiem jak to zrobić

Timo

Możesz utworzyć wątek w #rynek gdzie zlecisz wykonanie komuś takiej usługi. Ewentualnie spróbuj sam, bazując na naszych poradnikach.

Mortiaczek
Mortiaczek

a byłbyś w stanie wypisać mi krok po kroku >?

Timo

Dokładnie w taki sposób są zrobione nasze poradniki :)

Mortiaczek
Mortiaczek

ej ale grant nie działa GRANT: command not found

Kamilkime
Kamilkime Regularny

A jesteś zalogowany w konsoli do MySQL? I wykonujesz te polecenia w bazie?

Mortiaczek
Mortiaczek

dlaczego nie mogę przejść do mysql ? https://prnt.sc/pxl3h4

bopke

Najprawdopodobniej baza danych nie jest zainstalowana na serwerze. Musisz najpierw ją zainstalować, np poleceniem apt install mysql-server

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.