Hosting MC - itemshop

Zombie
Lempik
Lempik

To nie pytanie ani problem, tylko zwrócenie uwagi. Minecraft 1.13 zerwał z numerycznymi ID przedmiotów, teraz są ID tylko słowne. Czyli trzeba zmienić też swój itemshop. Jeżeli więc ktoś dawał za sms-a diament za pomocą polecenia: "give !GRACZ 264", to w przypadku serwera 1.13.x trzeba teraz w itemshopie napisać to: "give !GRACZ diamond".

DoreK
DoreK α-tester v3

Jeżeli ktoś korzysta z Essentials, to po co? ;)

Aylin
Aylin ex-admin forum.lvlup.pro

Jak dla mnie bardzo głupi ale jednocześnie cwany wybieg twórców MC.

Głupi? Kompatybilność wsteczna to fajny ficzer, najwidoczniej nie dla nich. Cwany? Zrobienie zamętu i zamieszania powoduje że ludzie co mają serwery MC muszą szybko wprowadzić zmiany. To może powodować przestoje lub chwilowe problemy, a że obecnie ludzie chcą żeby wszystko działało od razu to mogą zniechęcić się do takiego serwera i zacząć szukać jakiegoś innego. Pewnie chodzi o to żeby gracze/twórcy przenieśli się na serwery tworzone bezpośrednio u Mojanga/M$, ale mogę się mylić.

Do tego ja ledwo ogarnęłam 1.13. a tu już niedługo wyjdzie 1.14. Ciekawe co zmienią w tej wersji :thinking:

Lempik
Lempik

Myślę, że porzucenie numerycznych ID im naprawdę ułatwiło dodawanie nowych przedmiotów. Bo w 1.14 ma być wysyp różnych bloków i przedmiotów, o które zresztą gracze prosili - różne półbloki, schody, murki.

Stairs: 14 nowych rodzajów Slabs: 14 nowych rodzajów Walls: 12 nowych rodzajów

Żródło: https://minecraft.gamepedia.com/1.14

Ale wersja 1.13 naprawdę utrudnia życie - nie tylko z powodu wprowadzenia nowych ID, ale też z tego powodu, że wypuścili z błędami, a nawet 1.13.1 nie jest wolna od błędów. W dodatku są lagi.

Moim zdaniem mieli zrobić, jak było planowane na początku - 1.13 update techniczny (zamiana ID na słowne, wprowadzenie kilku nowych bloków jak np. klapy i płyty naciskowe z różnych rodzajów drewna, ewentualnie fantom) i 1.14 update wodny (biomy wodne, zmieniona mechanika wody, koralowce).

Lempik
Lempik

A jak powiedzieć w item shopie, że polecenie wydane na konsoli ma być przetworzone przez Essentials? W command blockach jest teraz różnica między poleceniem "/tp @p x y z" i poleceniem "/minecraft:tp @p x y z". Tak samo "/give @p" i "minecraft:give @p" - bo bez tego "minecraft:" polecenie miało problem z tym "@p".

bopke
bopke Moderator forum.lvlup.pro

ID numeryczne było zdeprecjonowane i niezalecane już od dobrych kilku wersji. Była masa czasu na dostosowanie się do lepszego standardu. To, że większość ludzi tego nie robi to już problem tych ludzi.

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.