HTTP ERROR 500 / sklep bojawiem55

Pytania i problemy
Zaaxel
Zaaxel

Siemka, niestety mam problem z konfiguracją sklepu. Po wrzuceniu plików, ustawieniu VH na subdomenę i ustaleniu w DNS IP VPS'a na subdomenę wyskakuje mi błąd 500

Podejrzewam, że może to być coś z ionCube albo ogólnie PHP

Wersja PHP z komendy "php -v" to 7.4.12 (cli)", a w skrypcie php wrzuconym w /var/www/html wykazuje php 7.2

riko.dev
riko.dev Moderator Freebies

Mógłbyś pokazać logi zawierające ten błąd? Powodów błędu 500 jest wiele. 🔧

Zaaxel
Zaaxel

Gdzie znajdę te logi?

riko.dev

Zwykle znajdują się w /var/log w folderze apache/nginx. Ich nazwa to zwykle error.log.

Zaaxel
Zaaxel

https://pastebin.ubuntu.com/p/7c7w5ty52n/ tutaj są logi z pliku error.log

riko.dev

Brakuje Ci pakietu php-curl

sudo apt-get install php-curl
Zaaxel
Zaaxel

php-curl is already the newest version (2:7.4+79+ubuntu18.04.1+deb.sury.org+4)

riko.dev

Spróbuj jeszcze sudo apt-get install php7.2-curl ew. zamień 7.2 na 7.4

Zaaxel
Zaaxel

Nadal bez zmian, ciągle bład 500. Spróbuję darmowy sklep i jak się uda to składam na tamten reklamacje

KMatuszak
KMatuszak Weteran

Polecam po prostu użyć innego sklepu, nawet darmowe mają dużo lepszą jakość od tego 🙂

btw. Uruchomileś ponownie serwer www po wykonaniu komend które podał @riko.dev?

sudo service apache2 restart
Zaaxel
Zaaxel

Tak, już było to robione nie raz. Biorę na próbę SklepMC - Okaeri, a z tym będę pisał o zwrot kasy bo nawet nie używam tygodnia bo kupiłem przed VPS

TechSteve
TechSteve

Polecam po prostu użyć innego sklepu, nawet darmowe mają dużo lepszą jakość od tego 🙂

Zgadzam się.

blinkz8
blinkz8

W swoim php.ini odkomentuj extension=curl (na ubuntu znajduje się w /etc/php/7.4/apache2/). Polecam też ustawić display_errors = On aby błędy wyświetlały się na stronie zamiast wywoływania błędu HTTP 500. Oczywiście po dokonaniu zmian zrestartuj apache (sudo systemctl restart apache2) //To co napisałem wykonuj na tej wersji php, z której korzystasz . To nie jest wina sklepu, tylko niepełnej konfiguracji serwera właśnie pod ten sklepik ;)

bojawiem55
bojawiem55

@ Zaaxel Wystarczy sprawdzić logi w /var/log na 99% brakuje ioncube albo php-curl Nie rozumiem pisania o problemach z instalacją sklepu w miejscu nie autoryzowanym. Sklep ma przecież pełne wsparcie techniczne poprzez nasz system zgłoszeń w panelu.

Zaaxel
Zaaxel

Zrobię to co kolega wyżej napisał, jak nie pomoże to najwyżej ogarnę sobie od ciebie host www 😃 ;)

Zaaxel
Zaaxel

Dobra wszystko pięknie działa ^^ Pomógł post użytkownika: @blinkz8

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.