Instalacja KDE + VNCServer | Debian/Ubuntu :)

Poradniki społeczności
anon45653061
anon45653061

Witam was w moim poradniku na instalację środowiska KDE i VNCServer!

Krok 1 - Aktualizacja Repozytoriów i Pakietów!

apt update apt upgrade apt install sudo

Krok 2 - Instalacja Samego Środowiska

apt install kde-full

Krok 3 - Instalacja Serwera VNC

apt install tightvncserver

Krok 3.1 - Tworzenie pliku konfiguracyjnego VNCServer

tightvncserver :1

Po wpisaniu tego wyskoczy ci zapytanie o hasło musi ono mieć min 8 znakow, za jego pomocą połączysz się póżniej przez clienta

tightvncserver -kill :1

Po wpisaniu tego utworzy się plik konfiguracji xstartup gdzie zdefiniujemy uruchamianie się kde

Krok 4 - Konfiguracja KDE w konfiguracji VNCserver

echo 'startkde' >> ~/.vnc/xstartup

Definiujemy startowanie KDE przy starcie serwera VNC

Krok 5 - Logowanie do naszego serwera

W VPS wpisujemy:

tightvncserver :1

Na nasz komputer pobieramy: https://www.realvnc.com/en/connect/download/viewer/

I instalujemy!

Po instalacji uruchamiamy i wyskakuje nam takie coś:

Screenshot_2|690x493

To odznaczamy: Screenshot_3|345x57

I wciskamy

Screenshot_4|85x45

To wpisujemy IPVPS:1 w textboxa na górze: ((Tam gdzie napisałem ipvps:1)) ;)

Screenshot_5|690x487

I Klikamy Enter.

Po połączeniu wyskoczy nam takie okno:

Screenshot_6|513x374

To wtedy robimy tak:

Screenshot_7|443x160

Po tym poprosi o wpisanie hasła podanego wcześniej przy kroku nr. 3.1

Screenshot_8|449x115

Wpisujemy hasło i klikamy enter.

Krok 6 - AutoStart SeweraVNC przy starcie VPS'a

touch /etc/init.d/vncserver.sh

nano /etc/init.d/vncserver.sh

Wklej to aby serwer VNC sam się uruchamiał przy starcie Systemu!:

#/bin/bash sudo tightvncserver :1

Wciśnij CTRL+X potem y i enter

I włala mamy KDE i VNCServer.

Jeżli poradnik się spodobał daj serduszko 👍

bopke
bopke Moderator forum.lvlup.pro

Fajnie by było jeszcze jakbyś pokazał, jak po restarcie od razu włączyć start serwera vnc przez np crona, a także jak zapewnić bezpieczne połączenie szyfrowane z serwerem, a nie tylko jak ominąć alert o nieszyfrowanym połączeniu. Nieszyfrowane połączenie na konto roota to proszenie się o kłopoty.

image|392x136 Ten fragment raczej jest zbędny, to od użytkownika zależy czy chce się dzielić danymi, nie jest to wymagane :thinking:

anon45653061
anon45653061

Ale @bopke ja tak zawsze robię i dziala bez problemu więc raczej problemu nie widze :) a tak mogłem zrobić ale już po prostu zrobiłem poradnik zaraz postaram się to dodać.

bopke
bopke Moderator forum.lvlup.pro

W dzisiejszych czasach nieszyfrowanie połączenia do serwera, przez które faktycznie się na nim działa jest bardzo lekkomyślne. Nieszyfrowane połączenie umożliwia banalne ataki man in the middle, które mogą przechwycić połączenie i robić dowolne rzeczy z serwerem.

Szyfrowanie to podstawa

anon45653061
anon45653061

Ja tu zrobiłem instalacje KDE i VNCServer a nie jego szyfrowania, a @bopke to jest różnica, jak ktoś chce to może zrobię taki poradnik lub ktoś inny jeżli chce.

@Edit: a ja sam w internecie jak się uczyłem początkowo ogarniać linuxa nie widziałem jak zaszyfrować, więc moze jak bedziesz tak miły zrobisz osobny poradnik na zaszyfrowanie, a i tak wogóle o nieszyfrowaniu w tym programie co dałem jest, a w reszcie jest wszystko okej nie ma komunikatów że nie ma szyfrowania np.UltraVNC Viewer

error
error

Na początku brak informacji o samym środowisku, potem przy komendach praktycznie zero wyjaśnień

anon45653061:

Wklej to:

#/bin/bash sudo tightvncserver :1 Dlaczego mam to wkleić? Co to mi da? :thinking:

anon45653061:

włala

voila*

anon45653061
anon45653061

#/bin/bash sudo tightvncserver :1

Wklejajc to do /etc/init.d/vncserver.sh da ci to że system będzie sam uruchamiał, serwervnc przez co nie musisz się ciagle trudzić wpisujac jedna komende :)

error
error

Ja to wiem, ale zwykły użytkownik niekoniecznie. Zedytuj posta i dodaj tą informacje.

LinGruby
LinGruby Pionier

@anon45653061 fajnie by było jakbyś dał jeszcze jakieś ze 2 ss jak się już połączyłeś do serwera, bo tego nie widać jak już się połączyłeś do serwera...

A jeszcze kolejna sprawa czy KDE ( Kf5 - Plazma ) jest stosownym środowiskiem gui na serwer...

Osobiście oscylowałbym jakieś lekkie gui typu i3-wm lub bspwm lub podobne / no ale twoja decyzja ;-)

anon45653061
anon45653061

Wiem, że nie zbyt na serwer KDE ale wiesz żawsze jakiś 1 poradnik. A teraz s ss będzie gorzej bo sam formatowałem swojego vpsa :/

DoreK
DoreK α-tester v3

To dlaczego wiedząc, że KDE nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem na serwer, polecasz go osobom początkującym? Potem będzie zdziwienie że za dużo zasobów coś ciągnie.

anon45653061
anon45653061

Dla początkujących jest łatwy w obsłudze :) Więc polecic mogę a aż tak dużo nie ciągnie