Instalacja serwera SMTP/Maila

Prośby i sugestie
anon45653061
anon45653061

Tak jak w temacie taki poradnik wy się wielu osobom przydał.

Kamilkime
Kamilkime Regularny

osobom*

anon45653061
anon45653061

A po co kupywać WWW, jak kupiłem vps i chce jego możliwości wykorzystać.

DBanaszewski
DBanaszewski α-tester v3

Zacytuję pewne posty:

DBanaszewski:

odradzam instalacji serwera poczty na VPSIe, ponieważ:

1. jest to bardzo, ale to bardzo trudne
  2. konfiguracja SPF, DKIM może Ci “zjeść włosy”
  3. niektóre serwisy pocztowe mogą odrzucać twoje maile

i wiele innych powodów.

Kupując hosting WWW zyskujesz:

1. Gotowy serwer pocztowy
  2. darmowy certyfikat SSL
  3. baza MySQL
  4. konta FTP i wiele innych rzeczy.

bopke:

Podejmę się napisania takiego poradnika, jednakże będzie to dosyć spory wątek ze względu na zmiany w konfiguracjach domyślnych, więc nie spodziewałbym się go na dziś/jutro. Myślę, że w ciągu tygodnia taki poradnik powinienem opublikować.

Tak więc po co tworzyć n próśb o utworzenie takiego poradnika, jak już ktoś poprosił.

LinGruby
LinGruby Pionier

Powiem acz może dodam od siebie ;-) Co następuje: Jak jakiś czas temu a było to bardzo dawno, pewno większość nie wiedziała co to Linux ;-)

A tak na poważnie jakieś 6-7 lat ( jak ten czas leci ) próbowałem postawić serwer pocztowy w domu ( mając już serwer produkcyjny WWW na blaszaku serwer/desktop od 2 lat ) i stwierdziłem po paru próbach że odpuszczam za dużo roboty, skorzystałem wtedy z dobrodziejstw "Google" ( wtedy się jeszcze lubiliśmy ) że skorzystam z adresy od nich ( podpiąłem w PHP Fusion ) i wszystko grało ;-)

za dużo zabawy i roboty przy tym ( ale jest to do zrobienia )

DBanaszewski:

1. niektóre serwisy pocztowe mogą odrzucać twoje maile

i to stwierdzenie jest bardzo ważne ( przekonałem się na kilu sklepach internetowych, do których maile od Gmail nie przychodziły, a od WP czy Onet tak ;-)