Instalacja silnika forum Flarum i rozszerzeń na VPS

Poradniki
flarum
DoreK
DoreK α-tester v3

W tym poradniku pokażę, jak zainstalować silnik Flarum na VPS.

Przed instalacją

Musimy się upewnić, że w miejscu, gdzie ma znajdować się nasze forum nie ma żadnych plików. W przeciwnym razie instalacja nie będzie możliwa. Potrzebujemy też serwer WWW - w moim przypadku jest to Apache, oraz serwer bazy danych - w moim przypadku jest to MariaDB. Flarum wspiera PHP od wersji 5.6 do 7.1. Poradnik dotyczy serwera VPS - instalacja jest możliwa zarówno na serwerach OpenVZ jak i KVM.

1. Konfiguracja serwera WWW

Zanim rozpoczniemy instalację, powinniśmy włączyć mod_rewrite. Przechodzimy do pliku konfiguracyjnego Apache komendą sudo nano /etc/apache2/apache2.conf i szukamy następującej linijki: image|313x85 Zmieniamy AllowOverride None na AllowOverride All i wykonujemy kombinację Ctrl+X oraz potwierdzamy dokonane zmiany wciskając Y a następne Enter. Musimy jeszcze zrestartować Apache za pomocą polecenia service apache2 restart To już wszystko - zapraszam do kolejnego punktu :)

2. Instalacja zip

zip oraz unzip. Nie jest to wymagany krok, ale zalecany :P sudo apt install zip unzip i czekamy, aż instalacja się zakończy. Powinno wyglądać to mniej więcej tak: image|643x361 Instalację pakietów zip i unzip mamy za sobą! :)

3. Instalacja composera

Composer to system zarządzania pakietami dla języka PHP, dostępny jako aplikacja wiersza poleceń, która dostarcza i standaryzuje format zarządzania zależnościami skryptami i bibliotekami. Źródło: Wikipedia Bez composera nie będziemy mogli zainstalować Flarum. Przejdźmy więc do instalacji. Najprostszym sposobem na zainstalowanie tego systemu jest po prostu wykonanie następującej komendy: sudo apt install composer Po wykonaniu tej komendy otrzymamy zapytanie, czy na pewno chcemy dokonać instalacji. Wpisujemy Y w przypadku wersji angielskiej lub T w przypadku wersji polskiej i zatwierdzamy Enterem. Tak to wygląda u mnie: image|633x354 Gdy wykonaliśmy już tę czynność, czekamy aż instalacja dobiegnie końca: image|640x356 Przechodzimy więc do następnego kroku!

4. Utworzenie bazy danych

W tym kroku tworzymy bazę danych dla naszego forum. W tym celu przechodzimy do phpmyadmin i klikamy przycisk Nowa który znajduje się po lewej stronie: image|236x129 Pojawi nam się następujące okienko: image|546x200 W Nazwa bazy danych wpisujemy nazwę bazy danych (wow!), na przykład Flarum. Następnie klikamy w Utwórz. Można już wyjść z PMA.

5. Instalacja Flarum

Sam proces instalacji silnika jest prosty, jednak trwa trochę czasu (nawet kilka minut). Pierw przechodzimy do katalogu, w którym ma się znajdować nasze forum za pomocą komendy cd /katalog/w/którym/ma/znajdować/się/flarum W moim przypadku jest to /var/www/html/flarum więc wykonuję komendę: cd /var/www/html/flarum Następnie rozpoczynamy instalację Flarum za pomocą polecenia composer create-project flarum/flarum . --stability=beta I czekamy aż wszystko dojdzie do tego momentu: image|303x53 Gotowe! Teraz musimy nadać odpowiednie uprawnienia na katalog, w którym znajduje się Flarum. W tym celu wykonujemy tą komendę: chmod -R 777 /katalog/w/którym/znajduje/się/flarum W moim przypadku: chmod -R 777 /var/www/html/flarum

Teraz przechodzimy na stronę, gdzie znajduje się Flarum - ja instalowałem Flarum w katalogu flarum więc udaję się na adres moja-domena.pl/flarum. Ukazuje nam się instalator silnika: image|690x343 Wytłumaczę, co powinniśmy wpisać w dane rubryki.

Forum title: Nazwa, tytuł naszego forum. W moim przypadku będzie to Moje forum. MySQL Host: Adres do serwera MySQL. Jeżeli Twój serwer MySQL znajduje się na tym samym VPS, co Flarum - zostaw localhost. MySQL Database: Nazwa bazy danych dla Flarum którą ustawiliśmy w punkcie 4. W moim przypadku jest to Flarum. MySQL Username: Użytkownik serwera MySQL. W moim przypadku jest to root. MySQL Password: Hasło użytkownika serwera MySQL. Table prefix: Przedrostek tabeli, w moim przypadku jest to flarum_.

Admin Username: Nazwa użytkownika dla administratora. W moim przypadku jest to DoreK. Admin Email: Adres e-mail administratora. Admin Password: Hasło administratora. Confirm Password: Powtarzamy hasło wpisane wcześniej.

Po wypełnieniu danych klikamy w przycisk Install Flarum: image|198x67 Czekamy chwilkę i naszym oczom ukazuje się świeżo zainstalowane forum! image|690x168

6. Lista i instalacja rozszerzeń

Jak widać, nasze forum jest w języku angielskim. Jednak w łatwy sposób możemy to zmienić, instalując rozszerzenie. Uwaga! Rozszerzenia są tworzone głównie przez społeczność. Lista rozszerzeń na oficjalnej stronie Flarum: https://discuss.flarum.org/t/extensions Lista języków na oficjalnej stronie Flarum: https://discuss.flarum.org/t/languages Lista motywów na oficjalnej stronie Flarum: https://discuss.flarum.org/t/themes Lista styli na oficjalnej stronie Flarum: https://discuss.flarum.org/t/styles

Po wybraniu danego rozszerzenia powinna pokazać nam się instrukcja instalacji jak i aktualizacji. Ja wybrałem rozszerzenie dodające język polski. Jak widać, są tu potrzebne instrukcje: image|690x202 Pamiętaj, że PRZED instalacją rozszerzenia musisz znajdować się w miejscu, gdzie znajduje się Flarum. Aby dostać się do tego miejsca, wykonujemy komendę cd /katalog/w/którym/znajduje/się/flarum W moim przypadku jest to (jak wcześnie wspominałem) katalog /var/www/html/flarum, więc wykonuję komendę cd /var/www/html/flarum.

Okej, czas zainstalować rozszerzenie. Wykonuję komendę podaną w instrukcji, czyli: composer require veriael/flarum-polish Instalacja pakietu dobiegła końca: image|641x209

Teraz musimy włączyć rozszerzenie. W tym celu udajemy się na nasze nowo zainstalowane forum i klikamy w swoją nazwę użytkownika, po czym wybieramy Administration: image|511x235 Jesteśmy w panelu administracji. Klikamy w przycisk Extensions: image|690x344 Jak widać, domyślnie mamy zainstalowanych kilka dodatków, jednakże ten poradnik dotyczy instalacji silnika i dodatków, więc nie będę wyjaśniał, co dodaje każde z nich. Aby aktywować zainstalowane przed chwilą rozszerzenie, klikamy na pole które jest przy jego nazwie: image|145x180 Rozszerzenie jest już włączone, teraz wystarczy wejść w zakładkę Basics: image|279x96 i w Default language ustawić język polski: image|255x119 Zapisujemy zmiany za pomocą przycisku Save changes: image|190x64 Gotowe! Wystarczy wrócić na forum za pomocą tego przycisku: image|196x63

Zakończenie

Mam nadzieję że poradnik pomógł Ci w instalacji silnika Flarum i rozszerzeń do niego. Prosiłbym o zostawienie serduszka :) PS: Być może wkrótce pojawi się kolejny poradnik dotyczący tego silnika, ale nie obiecuję :P PS2: Jeżeli masz jakieś uwagi dotyczące poradnika - nie krępuj się i pisz śmiało w komentarzu :D

bopke
bopke Moderator forum.lvlup.pro

Do działu o tworzeniu bazy danych dodałbym jeszcze informacje jak założyć bazę przez terminal, a także dopisałbym tworzenie nowego użytkownika razem z bazą dla niego, bo używanie użytkowników zbiorczych to duży błąd bezpieczeństwa :)

DoreK
DoreK α-tester v3

Myślę że to raczej temat na inny poradnik :P

bopke
bopke Moderator forum.lvlup.pro

Poradnik poradnikiem, ale warto zadbać o podstawowe aspekty ochrony aplikacji, w takim przypadku większość osób mniej doświadczonych zrobi sobie te bazy na koncie root, zostawiając ładną furtkę na przejęcie całej bazy danych, zamiast tylko bazy forum w wypadku utraty kontroli nad aplikacją :thinking:

anon10657637
anon10657637

Fajnie, ale poradnik forsuje apache2 jako serwer HTTP. A co jeżeli ktoś woli nginxa? Warto to uwzględnić ;)

DoreK
DoreK α-tester v3

Nie korzystałem z nginxa nigdy ale wkrótce postaram się to uwzględnić :)

happi
happi

W twoim poradniku jest rozpisane jak zainstalować Apache, MariaDB oraz PHP, a dopiero następnie instalacja Flarum wraz z instalacją certyfikatu SSL. Tutaj natomiast opisana została sama konfiguracja Apache oraz instalacja silnika. Nic dziwnego, że jest bardziej rozbudowany, skoro tłumaczy instalacje od czystego systemu.

DoreK
DoreK α-tester v3

Dodam że ten poradnik jest w języku angielskim. Dla niektórych może być to problem czy coś.

DoreK
DoreK α-tester v3

niektórzy nie tolerują tłumacza google który może coś... poprzekręcać :kappa: poza tym trochę odchodzimy od wątku

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

Szczególnie, że przetłumaczyło części niektórych komend. Istotne, aby były tak jak w Angielskim.

SP24
SP24

Hej. Jak uruchamiam panel administratora mam błąd 404

DoreK
DoreK α-tester v3

Wykonaj punkt 1. Nie masz włączonego mod_rewrite

SP24
SP24

Włączałem

SP24
SP24

Dobra jednak nie włączyłem

SP24
SP24

A jak wyłączyć weryfikacje konta przez email? Bo nie mogę go skonfigurować

SP24
SP24

Pojawia mi się coś takiego po kliknięciu przycisku Install Forum:

Something went wrong: SQLSTATE[42000]: Syntax error or access violation: 1067 Invalid default value for 'notifications_read_time' (SQL: ALTER TABLE mtf_users CHANGE notification_read_time notifications_read_time DATETIME DEFAULT 'NULL')

anon40709621
anon40709621

Poradnik przydatny, dzięki za stworzenie go :)

Warto wspomnieć, że Flarum można wykorzystać nie tylko jako forum, ale również po lekkiej konfiguracji jako bloga. Podana przez Ciebie wersja tłumaczenia nie jest już wspierana przez Flarum, występuje błąd przy włączeniu. Ogólnie bardzo dużo rozszerzeń przestało działać po aktualizacji silnika przez twórców. :(

Tutaj jest nowa wersja tłumaczenia stworzona przez mnie: https://lvlup.rok.ovh/t/flarum-tlumaczenie-na-jezyk-polski/9329

TG_Pjoter
TG_Pjoter

Wie ktoś o co chodzi?

#!/usr/bin/env php
listen();

Mam takie coś w moja.domena.pl/flarum

TG_Pjoter
TG_Pjoter

Niestety nadal to samo.