W tym poradniku pokażę, jak zainstalować silnik Flarum na VPS.
Przed instalacją
Musimy się upewnić, że w miejscu, gdzie ma znajdować się nasze forum nie ma żadnych plików. W przeciwnym razie instalacja nie będzie możliwa. Potrzebujemy też serwer WWW - w moim przypadku jest to Apache, oraz serwer bazy danych - w moim przypadku jest to MariaDB. Flarum wspiera PHP od wersji 5.6 do 7.1. Poradnik dotyczy serwera VPS - instalacja jest możliwa zarówno na serwerach OpenVZ jak i KVM.
1. Konfiguracja serwera WWW
Zanim rozpoczniemy instalację, powinniśmy włączyć mod_rewrite.
Przechodzimy do pliku konfiguracyjnego Apache komendą
sudo nano /etc/apache2/apache2.conf
i szukamy następującej linijki:
Zmieniamy AllowOverride None
na AllowOverride All
i wykonujemy kombinację Ctrl+X oraz potwierdzamy dokonane zmiany wciskając Y a następne Enter.
Musimy jeszcze zrestartować Apache za pomocą polecenia
service apache2 restart
To już wszystko - zapraszam do kolejnego punktu :)
2. Instalacja zip
zip oraz unzip. Nie jest to wymagany krok, ale zalecany :P
sudo apt install zip unzip
i czekamy, aż instalacja się zakończy. Powinno wyglądać to mniej więcej tak:
Instalację pakietów zip i unzip mamy za sobą! :)
3. Instalacja composera
Composer to system zarządzania pakietami dla języka PHP, dostępny jako aplikacja wiersza poleceń, która dostarcza i standaryzuje format zarządzania zależnościami skryptami i bibliotekami. Źródło: Wikipedia
Bez composera nie będziemy mogli zainstalować Flarum. Przejdźmy więc do instalacji.
Najprostszym sposobem na zainstalowanie tego systemu jest po prostu wykonanie następującej komendy:
sudo apt install composer
Po wykonaniu tej komendy otrzymamy zapytanie, czy na pewno chcemy dokonać instalacji. Wpisujemy Y
w przypadku wersji angielskiej lub T
w przypadku wersji polskiej i zatwierdzamy Enterem. Tak to wygląda u mnie:
Gdy wykonaliśmy już tę czynność, czekamy aż instalacja dobiegnie końca:
Przechodzimy więc do następnego kroku!
4. Utworzenie bazy danych
W tym kroku tworzymy bazę danych dla naszego forum. W tym celu przechodzimy do phpmyadmin i klikamy przycisk Nowa
który znajduje się po lewej stronie:
Pojawi nam się następujące okienko:
W Nazwa bazy danych
wpisujemy nazwę bazy danych (wow!), na przykład Flarum
. Następnie klikamy w Utwórz
. Można już wyjść z PMA.
5. Instalacja Flarum
Sam proces instalacji silnika jest prosty, jednak trwa trochę czasu (nawet kilka minut).
Pierw przechodzimy do katalogu, w którym ma się znajdować nasze forum za pomocą komendy
cd /katalog/w/którym/ma/znajdować/się/flarum
W moim przypadku jest to /var/www/html/flarum
więc wykonuję komendę:
cd /var/www/html/flarum
Następnie rozpoczynamy instalację Flarum za pomocą polecenia
composer create-project flarum/flarum . --stability=beta
I czekamy aż wszystko dojdzie do tego momentu:
Gotowe!
Teraz musimy nadać odpowiednie uprawnienia na katalog, w którym znajduje się Flarum. W tym celu wykonujemy tą komendę:
chmod -R 777 /katalog/w/którym/znajduje/się/flarum
W moim przypadku:
chmod -R 777 /var/www/html/flarum
Teraz przechodzimy na stronę, gdzie znajduje się Flarum - ja instalowałem Flarum w katalogu flarum
więc udaję się na adres moja-domena.pl/flarum
.
Ukazuje nam się instalator silnika:
Wytłumaczę, co powinniśmy wpisać w dane rubryki.
Forum title: Nazwa, tytuł naszego forum. W moim przypadku będzie to Moje forum
.
MySQL Host: Adres do serwera MySQL. Jeżeli Twój serwer MySQL znajduje się na tym samym VPS, co Flarum - zostaw localhost
.
MySQL Database: Nazwa bazy danych dla Flarum którą ustawiliśmy w punkcie 4. W moim przypadku jest to Flarum
.
MySQL Username: Użytkownik serwera MySQL. W moim przypadku jest to root
.
MySQL Password: Hasło użytkownika serwera MySQL.
Table prefix: Przedrostek tabeli, w moim przypadku jest to flarum_
.
Admin Username: Nazwa użytkownika dla administratora. W moim przypadku jest to DoreK
.
Admin Email: Adres e-mail administratora.
Admin Password: Hasło administratora.
Confirm Password: Powtarzamy hasło wpisane wcześniej.
Po wypełnieniu danych klikamy w przycisk Install Flarum
:
Czekamy chwilkę i naszym oczom ukazuje się świeżo zainstalowane forum!
6. Lista i instalacja rozszerzeń
Jak widać, nasze forum jest w języku angielskim. Jednak w łatwy sposób możemy to zmienić, instalując rozszerzenie. Uwaga! Rozszerzenia są tworzone głównie przez społeczność. Lista rozszerzeń na oficjalnej stronie Flarum: https://discuss.flarum.org/t/extensions Lista języków na oficjalnej stronie Flarum: https://discuss.flarum.org/t/languages Lista motywów na oficjalnej stronie Flarum: https://discuss.flarum.org/t/themes Lista styli na oficjalnej stronie Flarum: https://discuss.flarum.org/t/styles
Po wybraniu danego rozszerzenia powinna pokazać nam się instrukcja instalacji jak i aktualizacji.
Ja wybrałem rozszerzenie dodające język polski.
Jak widać, są tu potrzebne instrukcje:
Pamiętaj, że PRZED instalacją rozszerzenia musisz znajdować się w miejscu, gdzie znajduje się Flarum. Aby dostać się do tego miejsca, wykonujemy komendę
cd /katalog/w/którym/znajduje/się/flarum
W moim przypadku jest to (jak wcześnie wspominałem) katalog /var/www/html/flarum, więc wykonuję komendę
cd /var/www/html/flarum
.
Okej, czas zainstalować rozszerzenie. Wykonuję komendę podaną w instrukcji, czyli:
composer require veriael/flarum-polish
Instalacja pakietu dobiegła końca:
Teraz musimy włączyć rozszerzenie. W tym celu udajemy się na nasze nowo zainstalowane forum i klikamy w swoją nazwę użytkownika, po czym wybieramy Administration
:
Jesteśmy w panelu administracji. Klikamy w przycisk Extensions
:
Jak widać, domyślnie mamy zainstalowanych kilka dodatków, jednakże ten poradnik dotyczy instalacji silnika i dodatków, więc nie będę wyjaśniał, co dodaje każde z nich.
Aby aktywować zainstalowane przed chwilą rozszerzenie, klikamy na pole które jest przy jego nazwie:
Rozszerzenie jest już włączone, teraz wystarczy wejść w zakładkę Basics
:
i w Default language
ustawić język polski:
Zapisujemy zmiany za pomocą przycisku Save changes
:
Gotowe! Wystarczy wrócić na forum za pomocą tego przycisku:
Zakończenie
Mam nadzieję że poradnik pomógł Ci w instalacji silnika Flarum i rozszerzeń do niego. Prosiłbym o zostawienie serduszka :) PS: Być może wkrótce pojawi się kolejny poradnik dotyczący tego silnika, ale nie obiecuję :P PS2: Jeżeli masz jakieś uwagi dotyczące poradnika - nie krępuj się i pisz śmiało w komentarzu :D