Instalacja UBUNTU-DESKTOP i Streamowanie na Youtube przez VPS 24/7

Poradniki społeczności
vps, ubuntu
SkenPl
SkenPl
7 lat temu

AKTUALNE

Jest to mój pierwszy poradnik i chciałem krótko i na temat napisać o tworzeniu Streamów muzycznych z VPSA ( używałem VPSA z LVLUP.pro ) Przez ProxMox'a. Zaczynamy 😃

1. Logujemy się na panel ProxMoxa przez Panel klienta LVLUP !

undefined

1. Po zalogowaniu wchodzimy w Sprzet i naciskamy na Napęd CD/DVD i zmieniamy na ubuntu-16.04.4-server-amd64.iso i naciskamy OK. (w czasie tego procesu musimy mieć wyłączonego VPSA)

undefined

undefined

1. Po zmienieniu wchodzimy w zakładkę KONSOLA klikamy na WYŁĄCZ i RESET W konsoli wpisujemy apt-get install ubuntu-desktop

undefined

1. Po zainstalowaniu klikamy jeszcze raz WYŁĄCZ i RESET po zobaczeniu BIOSU wklikamy ESC i Powinien pojawić sie Pulpit Ubuntu

undefined

1. Pobieranie OBSA. Wchodzimy do SSH przez putty wpisujemy:

sudo add-apt-repository ppa:obsproject/obs-studio sudo apt-get update sudo apt-get install obs-studio

Wchodzimy w aplikacje na pulpicie szukamy OBS ustawiamy i streamujemy ! 😃

Przykład jak to powinno wyglądać po włączeniu streama ( oczywiście muzyke i overlay możecie mieć inną } https://www.youtube.com/watch?v=BVmWMHp0zUw

SkenPl
SkenPl
7 lat temu

Przepraszam za chaos lecz nie mogłem wstawić więcej niż 1-ego zdjęcia ;)

error
error
7 lat temu

Popraw formatowanie. Punkt nr 1 jest z wcięciem, 2 bez 3 z 4 bez i 5 z wcięciem. Trochę brzydko to wygląda.

SkenPl
SkenPl
7 lat temu

Mogę od nowa napisać ten sam post tylko bardziej przejrzyście ? :slight_smile:

error
error
7 lat temu

Powinieneś mieć możliwość edycji posta. Jeśli nie masz - ktoś z moderatorów musi włączyć Ci tryb wiki.

SkenPl
SkenPl
7 lat temu

Dzięki poczekam ;)

Kaczuc
Kaczuc
7 lat temu

Jeśli mógłbym coś zaproponować odnośnie

SkenPl:

mogłem wstawić więcej niż 1-ego zdjęcia

Ja bym screeny w takim razie powrzucał na imgura albo inny hosting zdjęć i poprawił troche formatowanie wtedy będzie pięknie

SkenPl
SkenPl
7 lat temu

właśnie wrzuciłem je na mój serwer WWW lecz nie mam możliwości edytowania posta

bopke
bopke Moderator forum.lvlup.pro
7 lat temu

Twoje limity mogą być powiązane z tym, że masz dopiero pierwszy poziom zaufania na forum - w prosty sposób możesz zdobyć drugi, który pozwoli CI na standardowe postowanie dużych wątków.

@error

Posty z trybem wiki mogą edytować osoby z TL3 wzwyż

SkenPl
SkenPl
7 lat temu

Dziekuję za odpowiedz, już edytowałem temat ;)

bopke
7 lat temu

Ujednoliciłem Ci dodatkowo wcięcia ;)

error
error
7 lat temu

Nie żeby coś, ale widzimy hasło do Proxmoxa

SkenPl
SkenPl
7 lat temu

hasło jest ucięte ;)

error
error
7 lat temu

Jeśli tytuł brzmi stream youtube twitch przez vps 24 7 to dlaczego tutaj znajduje się tylko instalacja domyślnie zainstalowanego systemu, bez procesu instalacji OBSa? :thinking:

SkenPl
SkenPl
7 lat temu

Było napisane żeby wejść na strone OBS'a i ustawić go 😃 jak chce ktoś zrobic stream muzyczny na vpsie to chyba wie jak sie OBS'a ustawia :slight_smile:

error
error
7 lat temu

Ale tytuł wprowadza w błąd -_- Tytuł poradnika to "Stream", czyli tutaj powinna znajdować się instrukcja obsługi obsa, a nie tylko instalacji ubuntu (który defacto jest domyślnie instalowany przy kupnie vpsa w lvlup)

SkenPl
SkenPl
7 lat temu

Już edytowałem temat i dodałem istalacje OBSA na ubuntu ;)

KrEdEnS
KrEdEnS Moderator Freebies
7 lat temu

Wszystko spoko, ale zastanawia mnie cel streamingu muzyki, obrazu, czy gry 🤣 z VPS-a,

error
error
7 lat temu

Streaming jednego kawałka w kółko :kappa:

KrEdEnS
7 lat temu

Yyyy ja tam sobie zapętlam 🔁

KrEdEnS
7 lat temu

W sumie jak kto lubi 🙃

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro
7 lat temu

Nie widzę sensu instalowania od nowa systemu czy też wkładania płyty systemu gdy standardowo zainstalowany system to Ubuntu 16.04 Server. Obciąłbym fragment dotyczący systemu, wystarczy instalacja paczki desktop i rozbudował bardziej ten fragment o streamowaniu.

Prawdopodobnie ze względu na ten poradnik otrzymaliśmy już jeden ticket w stylu "serwer nie działa".

SkenPl
SkenPl
7 lat temu

Jutro nad tym pomyśle ;) dzięki za rade

Jakub
Jakub
7 lat temu

SkenPl:

apt-get install desktop-ubuntu

Przypadkiem nie powinno być ubuntu-desktop?

Denax
Denax
7 lat temu

Mam pytanie, skąd wziąć dane do Putty?

bopke
7 lat temu

Dostajesz je mailowo po pierwszej instalacji lub każdej reinstalacji przez panel hostingu.

Denax
Denax
7 lat temu

loguje się na putty i jest zielony kwadrat i wyskakuje nettwork eror conneciton time out co mam zrobić?

raxelovsky
raxelovsky
7 lat temu

Putty1|446x439 po włączeniu putty masz taki obraz, wpisujesz tam gdzie zamazałem IP swojego serwera następnie port 22 i klikasz open Putty2|654x402 wyskakuje takie okno, wpisujesz nazwę użytkownika, domyślnie jest to root, następnie klikasz enter Putty3|658x419 wyskoczy Ci pole do wprowadzenia hasla, podajesz takie jakie przyszło w mailu, podczas wpisywania nie będzie go widać, klikasz enter i już jesteś zalogowany do swojego serwera

Denax
Denax
7 lat temu

putty fattal error network error connection time out co mam zrobić ?

raxelovsky
raxelovsky
7 lat temu

włączony jest ten VPS w ogóle?

SkenPl
SkenPl
7 lat temu

Albo nie masz Kupionego VPS'a lub nie włączyłeś go